MeteoTemps

 • En Molina i en Mauri del Polònia, cara a cara
  Escolta àudio

  En Molina i en Mauri del Polònia, cara a cara

  Munió d'homes del temps a l'estudi, un Tomàs i dos Mauris. Repassem els 15 anys de Polònia amb dos personatges no polítics que han creat més simpatia i riures. Esbrinem tot d'aquests personatges amb els actors David Olivares i Xavi Espinosa.
  · Pregunta: Xavi Espinosa és el primer imitador d'un servidor, Francesc Mauri, al Polònia?
  · Premi: Un tubular de coll d'ICat
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Munió d'homes del temps a l'estudi, un Tomàs i dos Mauris. Repassem els 15 anys de Polònia amb dos personatges no polítics que han creat més simpatia i riures. Esbrinem tot d'aquests personatges amb els actors David Olivares i Xavi Espinosa. · Pregunta: Xavi Espinosa és el primer imitador d'un servidor, Francesc Mauri, al Polònia? · Premi: Un tubular de coll d'ICat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Les glaceres, els grans termòmetres del canvi climàtic
  Escolta àudio

  Les glaceres, els grans termòmetres del canvi climàtic

  Les glaceres, els grans termòmetres del canvi climàtic

  Les glaceres dels Pirineus tenen les dècades comptades, comptades per desaparèix
  er del tot a causa de l'augment continuat de les temperatures. Jordi Camins, membre del Grup d'Experts en Canvi Climàtic de Catalunya, ens ho explica amb tot tipus de detall.
  · Pregunta: Les darreres grans glaceres a casa nostra van ser fa 3.000 anys o fa 15.000 anys?
  · Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat 2018, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Les glaceres, els grans termòmetres del canvi climàtic Les glaceres dels Pirineus tenen les dècades comptades, comptades per desaparèixer del tot a causa de l'augment continuat de les temperatures. Jordi Camins, membre del Grup d'Experts en Canvi Climàtic de Catalunya, ens ho explica amb tot tipus de detall. · Pregunta: Les darreres grans glaceres a casa nostra van ser fa 3.000 anys o fa 15.000 anys? · Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat 2018, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El centenari del Servei Meteorològic de Catalunya
  Escolta àudio

  El centenari del Servei Meteorològic de Catalunya

  El 31 de març el Servei Meteorològic de Catalunya commemorava el seu centenari al Teatre Nacional de Catalunya. Eliseu Vilaclara, director del Servei, ens obre el ventall d'actes que tindran lloc aquest any del centenari.
  · Pregunta: Qui va ser el primer director del Servei Meteorològic de Catalunya?
  · Premi: Un tubular de coll d'ICat
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El 31 de març el Servei Meteorològic de Catalunya commemorava el seu centenari al Teatre Nacional de Catalunya. Eliseu Vilaclara, director del Servei, ens obre el ventall d'actes que tindran lloc aquest any del centenari. · Pregunta: Qui va ser el primer director del Servei Meteorològic de Catalunya? · Premi: Un tubular de coll d'ICat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Gemma Puig i Mònica Usart ens presenten el llibre "Atrapades en el temps"
  Escolta àudio

  Gemma Puig i Mònica Usart ens presenten el llibre "Atrapades en el temps"

  Les dues dones del temps més famoses del país, Gemma Puig i Mònica Usart, són autores del llibre "Atrapades en el temps". Un llibre que mostra i fa visible el paper de la dona en el món de la meteorologia a partir de 15 entrevistes.
  · Pregunta: Una de les noies al llibre de la Gemma i la Mònica que fa magnífiques fotos a la zona del Delta de l'Ebre és la Pili Rius. Però quina és la seva professió?
  · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules variades, o bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra, o 5 paquets de 250 grams de cafè molt. El guanyador podrà triar entre les tres opcions. El cafè Novell residu zero no té herbicides ni pesticides i procedeix de cultiu ecològic.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Les dues dones del temps més famoses del país, Gemma Puig i Mònica Usart, són autores del llibre "Atrapades en el temps". Un llibre que mostra i fa visible el paper de la dona en el món de la meteorologia a partir de 15 entrevistes. · Pregunta: Una de les noies al llibre de la Gemma i la Mònica que fa magnífiques fotos a la zona del Delta de l'Ebre és la Pili Rius. Però quina és la seva professió? · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules variades, o bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra, o 5 paquets de 250 grams de cafè molt. El guanyador podrà triar entre les tres opcions. El cafè Novell residu zero no té herbicides ni pesticides i procedeix de cultiu ecològic. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Arriben nevades i glaçades amb fred de cru hivern
  Escolta àudio

  Arriben nevades i glaçades amb fred de cru hivern

  L'hivern astronòmic es vola acomiadar amb un temps plenament hivernal amb neu a cotes baixes i molt de fred arreu. Pot nevar al prelitoral i, fins i tot a Collserola. Tots els detalls del fred i la neu amb Eliseu Vilaclara, director del Servei Meteorològic de Catalunya, i Santi Segalà, responsable de l'Àrea de Predicció.
  · Pregunta: Aquest mes de març un servei meteorològic compleix 100 anys. Quin?
  · Premi: Llibre, "Receptes d'hivern" de Conxita Sal·lari i Richard Cowper
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'hivern astronòmic es vola acomiadar amb un temps plenament hivernal amb neu a cotes baixes i molt de fred arreu. Pot nevar al prelitoral i, fins i tot a Collserola. Tots els detalls del fred i la neu amb Eliseu Vilaclara, director del Servei Meteorològic de Catalunya, i Santi Segalà, responsable de l'Àrea de Predicció. · Pregunta: Aquest mes de març un servei meteorològic compleix 100 anys. Quin? · Premi: Llibre, "Receptes d'hivern" de Conxita Sal·lari i Richard Cowper >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els terratrèmols i els volcans amenacen la població d'Islàndia
  Escolta àudio

  Els terratrèmols i els volcans amenacen la població d'Islàndia

  Islàndia es prepara per a una erupció volcànica imminent a prop de Reykjavík. El mont Keilir, zona volcànica inactiva i adormida durant els darrers 800, anys sembla que s'està despertant. Parlem amb Èric Lluent, periodista i guia turístic a Islàndia, des del rovell de l'ou, des d'Islàndia
  · Pregunta: Els últims dies s'han registrat centenars o milers de terratrèmols a Islàndia?
  · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany, que conté 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel de crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Islàndia es prepara per a una erupció volcànica imminent a prop de Reykjavík. El mont Keilir, zona volcànica inactiva i adormida durant els darrers 800, anys sembla que s'està despertant. Parlem amb Èric Lluent, periodista i guia turístic a Islàndia, des del rovell de l'ou, des d'Islàndia · Pregunta: Els últims dies s'han registrat centenars o milers de terratrèmols a Islàndia? · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany, que conté 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel de crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Històries del fred extrem. Viure a 50 graus sota zero
  Escolta àudio

  Històries del fred extrem. Viure a 50 graus sota zero

  Manel Alías, corresponsal de TV3 a Moscou, ha viatjat a l'indret habitat més fred del planeta, Oimiakon. Ens explica la seva experiència i com es viu en aquest indret del món on les escoles tanquen quan la temperatura baixa dels -54 ºC. Increïble.
  · Pregunta: Oimiakon és l'indret del planeta actualment amb la temperatura mínima més baixa registrada mai en un lloc habitat, amb 71,2ºC negatius. Durant anys, la climatologia assignava el rècord a una ciutat propera. Quina?
  · Premi: Llibre "Salvem els oceans" de la col·lecció que tracta els objectius de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides per a un desenvolupament sostenible, gentilesa de l'Editorial Barcanova
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Manel Alías, corresponsal de TV3 a Moscou, ha viatjat a l'indret habitat més fred del planeta, Oimiakon. Ens explica la seva experiència i com es viu en aquest indret del món on les escoles tanquen quan la temperatura baixa dels -54 ºC. Increïble. · Pregunta: Oimiakon és l'indret del planeta actualment amb la temperatura mínima més baixa registrada mai en un lloc habitat, amb 71,2ºC negatius. Durant anys, la climatologia assignava el rècord a una ciutat propera. Quina? · Premi: Llibre "Salvem els oceans" de la col·lecció que tracta els objectius de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides per a un desenvolupament sostenible, gentilesa de l'Editorial Barcanova >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El permagel es fon amb conseqüències imprevisibles a casa nostre i al planeta
  Escolta àudio

  El permagel es fon amb conseqüències imprevisibles a casa nostre i al planeta

  Quines conseqüències tindrà la descongelació del permagel en les torberes àrtiques? El paper del permafrost o permagel en el clima del planeta és molt important perquè conté una quantitat enorme de CO2 atrapat. Del que està succeint en el terra congelat d'Alaska ens en parlen Sergi Pla-Rabés, investigador del CREAF i professor a la UAB,
  Oriol Grau, investigador de la Unitat d'Ecologia Global del CREAF, i Olga Margalef, geòloga investigadora postdoctoral al CREAF i professora associada a la UAB.
  · Pregunta: Quin percentatge del carboni del tots els sòls del món acumulen les torberes?
  · Premi: Un lot gourmet de Torrons i Mels Alemany, que conté 3 pots de 150 grams de mel gourmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Quines conseqüències tindrà la descongelació del permagel en les torberes àrtiques? El paper del permafrost o permagel en el clima del planeta és molt important perquè conté una quantitat enorme de CO2 atrapat. Del que està succeint en el terra congelat d'Alaska ens en parlen Sergi Pla-Rabés, investigador del CREAF i professor a la UAB, Oriol Grau, investigador de la Unitat d'Ecologia Global del CREAF, i Olga Margalef, geòloga investigadora postdoctoral al CREAF i professora associada a la UAB. · Pregunta: Quin percentatge del carboni del tots els sòls del món acumulen les torberes? · Premi: Un lot gourmet de Torrons i Mels Alemany, que conté 3 pots de 150 grams de mel gourmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Un aiguat no previst al desembre va deixar només a Cerdanyola 294 l/m2: causes i efectes
  Escolta àudio

  Un aiguat no previst al desembre va deixar només a Cerdanyola 294 l/m2: causes i efectes

  El 18 de desembre, un gran aiguat va descarregar sobre Cerdanyola del Vallès i va provocar inundacions i crescudes de rius. Uns aiguats sorprenents per haver estat un fenomen només localitzat aquí i fora de lloc, no previst per ningú.

  · Pregunta: L'aiguat que va viure Cerdanyola al desembre, amb gairebé 300 mm, supera el del setembre del 1962?
  · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules variades o bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt a triar pel guanyador. El cafè Novell residu zero que més li convingui, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

  El 18 de desembre, un gran aiguat va descarregar sobre Cerdanyola del Vallès i va provocar inundacions i crescudes de rius. Uns aiguats sorprenents per haver estat un fenomen només localitzat aquí i fora de lloc, no previst per ningú. · Pregunta: L'aiguat que va viure Cerdanyola al desembre, amb gairebé 300 mm, supera el del setembre del 1962? · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules variades o bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt a triar pel guanyador. El cafè Novell residu zero que més li convingui, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • Detalls de la nevada que s'espera, amb els caps del Meteocat
  Escolta àudio

  Detalls de la nevada que s'espera, amb els caps del Meteocat

  Neva i nevarà. La nevada més general arribarà dissabte. Com serà la nevada, fins a quina cota arribarà i quin abast tindrà? Unes preguntes que ens contesta Eliseu Vilaclara, director del Servei Meteorològic de Catalunya, i Santi Segalà, cap de Predicció Meteorològica. Aquí en teniu els detalls i l'ultima hora.

  · Pregunta: Com es diu el director del Servei Meteorològic de Catalunya, que va ser, fa anys, home del temps a TV3?
  · Premi: 1 ampolla de vi XIC varietat xarel·lo 100%, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Neva i nevarà. La nevada més general arribarà dissabte. Com serà la nevada, fins a quina cota arribarà i quin abast tindrà? Unes preguntes que ens contesta Eliseu Vilaclara, director del Servei Meteorològic de Catalunya, i Santi Segalà, cap de Predicció Meteorològica. Aquí en teniu els detalls i l'ultima hora. · Pregunta: Com es diu el director del Servei Meteorològic de Catalunya, que va ser, fa anys, home del temps a TV3? · Premi: 1 ampolla de vi XIC varietat xarel·lo 100%, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Resum de l'any 2020 de l'Observatori Fabra
  Escolta àudio

  Resum de l'any 2020 de l'Observatori Fabra

  Arribats als darrers dies de l'any 2020, fem una repàs del que la meteorologia ha deixat a l'Observatori Fabra. Alfons Puertas ens explica les dades més sorprenents i més curioses d'aquest any.

  · Pregunta: El 2020 ha enregistrat 2 o 3 mesos amb rècord de temperatura mitjana mensual més alta?
  · Premi: Llibre "Vents més salvatges", de Bel Olid
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Arribats als darrers dies de l'any 2020, fem una repàs del que la meteorologia ha deixat a l'Observatori Fabra. Alfons Puertas ens explica les dades més sorprenents i més curioses d'aquest any. · Pregunta: El 2020 ha enregistrat 2 o 3 mesos amb rècord de temperatura mitjana mensual més alta? · Premi: Llibre "Vents més salvatges", de Bel Olid >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 100 anys del Servei Meteorològic de Catalunya
  Escolta àudio

  100 anys del Servei Meteorològic de Catalunya

  El 21 de març de 1921 es va crear el Servei Meteorològic de Catalunya. Aquest any, a causa de la covid, la celebració ha estat aigualida, però se celebrarà. Eliseu Vilaclara, director del Servei Meteorològic de Catalunya, ens fa un breu repàs de l'inici del servei i presenta les persones més rellevants que hi van deixar un llegat de valor incalculable.

  · Pregunta: El Servei Meteorològic de Catalunya fa 100 anys. La seva seu era a l'Observatori de l'Ebre?
  · Premi: Llibre: "Tardor", d'Ali Smith, segons "The Guardian", una de les millors novel·listes vives, la Virginia Woolf del nostre temps.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El 21 de març de 1921 es va crear el Servei Meteorològic de Catalunya. Aquest any, a causa de la covid, la celebració ha estat aigualida, però se celebrarà. Eliseu Vilaclara, director del Servei Meteorològic de Catalunya, ens fa un breu repàs de l'inici del servei i presenta les persones més rellevants que hi van deixar un llegat de valor incalculable. · Pregunta: El Servei Meteorològic de Catalunya fa 100 anys. La seva seu era a l'Observatori de l'Ebre? · Premi: Llibre: "Tardor", d'Ali Smith, segons "The Guardian", una de les millors novel·listes vives, la Virginia Woolf del nostre temps. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Cels, núvols i pintura amb Amèlia Estrada, il.lustradora i urban sketcher
  Escolta àudio

  Cels, núvols i pintura amb Amèlia Estrada, il.lustradora i urban sketcher

  Quan la professió i l'afició es fusionen, creen una màgia inaudita. Amèlia Estrada va ser meteoròloga de referència a l'aeroport de Buenos Aires i té una predilecció especial per il·lustrar núvols
  · Pregunta: Amèlia Estrada tenia la capacitat de tancar, si ho considerava oportú, l'aeroport internacional de Buenos Aires?
  · Premi: una ampolla de vi XIC xarel·lo i una ampolla de cava brut nature Gran Reserva d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Quan la professió i l'afició es fusionen, creen una màgia inaudita. Amèlia Estrada va ser meteoròloga de referència a l'aeroport de Buenos Aires i té una predilecció especial per il·lustrar núvols · Pregunta: Amèlia Estrada tenia la capacitat de tancar, si ho considerava oportú, l'aeroport internacional de Buenos Aires? · Premi: una ampolla de vi XIC xarel·lo i una ampolla de cava brut nature Gran Reserva d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Característiques del clima per a les properes dècades a Catalunya
  Escolta àudio

  Característiques del clima per a les properes dècades a Catalunya

  Fa unes poques setmanes, el Servei Meteorològic de Catalunya va presentar un informe actualitzat del comportament de les temperatures i de les precipitacions fins al 2050. Ara per ara, ens estem passant de frenada. L'estudi, les dades i les conclusions amb Marc Prohom, cap de l'àrea de Climatologia de Meteocat.
  · Pregunta: fins a finals dels segle XXI, a Catalunya, en general, plourà a un ritme semblant a l'actualitat o per sota?
  · Premi: gorra de Catalunya Ràdio
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Fa unes poques setmanes, el Servei Meteorològic de Catalunya va presentar un informe actualitzat del comportament de les temperatures i de les precipitacions fins al 2050. Ara per ara, ens estem passant de frenada. L'estudi, les dades i les conclusions amb Marc Prohom, cap de l'àrea de Climatologia de Meteocat. · Pregunta: fins a finals dels segle XXI, a Catalunya, en general, plourà a un ritme semblant a l'actualitat o per sota? · Premi: gorra de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 100 anys del naixement de Ramon Margalef, un dels pilars de l'ecologia mundial del s. XX
  Escolta àudio

  100 anys del naixement de Ramon Margalef, un dels pilars de l'ecologia mundial del s. XX

  Commemorem el centenari del naixement de Ramon Margalef (1919), biòleg català considerat un dels ecòlegs científics més importants de Catalunya i d'Espanya de tots els temps; és moment de realçar la seva figura i el coneixement que ens ha deixat. Ho fem amb Albert Masó, biòleg, doctor en Ecologia i Evolució, professor i assessor científic de National Geographic, i Olga Margalef, neta del doctor Margalef, geòloga i investigadora del CREAF.

  · Pregunta: Ramon Margalef va ser professor a la Universitat de València o a la de Barcelona?
  · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Commemorem el centenari del naixement de Ramon Margalef (1919), biòleg català considerat un dels ecòlegs científics més importants de Catalunya i d'Espanya de tots els temps; és moment de realçar la seva figura i el coneixement que ens ha deixat. Ho fem amb Albert Masó, biòleg, doctor en Ecologia i Evolució, professor i assessor científic de National Geographic, i Olga Margalef, neta del doctor Margalef, geòloga i investigadora del CREAF. · Pregunta: Ramon Margalef va ser professor a la Universitat de València o a la de Barcelona? · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut