Des de l'estima i del treball de la terra, de tipus d'agricultura, de la regeneració del sòl i dels fitosanitaris. Desgranem els ets i uts de com conreem amb Andreu Piñol, viticultor del Penedès. Pregunta: La coberta vegetal o tapís al voltant de la vinya fa que hi hagi més humitat al sòl o menys? Premi: Lot de Torrons i Mel Alemany, l'empresa més guardonada als Premis Great Taste, els Oscars de l'alimentació gurmet. Conté: còctel apícola 250 g, mel i suc de llimona, 4 pots de 50 g de mel, Ametlles Xocolatajades 120 g, vinagre de poma amb mel de lavanda eco 250 ml, xocolata 95%, bombons de mel, sabó, pack 3 x 30 g de torrons i barretes energètiques.¿ >>Envia la resposta a¿meteomauri@catradio.cat¿amb el teu nom, cognom i població.
Tenim al davant un llibre autobiogràfic que explica les experiències de l'Imma Puigcorbé al llarg de la seva carrera com a veterinària, viscuda a les granges. Entrevistem l'Imma i descobrim les seves motivacions per escriure el llibre i algunes de les seves històries singulars. ¿ Pregunta: La passió per les vaques de l'Imma ve de la infantesa? ¿ Premi: Lot de Torrons i Mel Alemany, l'empresa més guardonada als Premis Great Taste, els Oscars de l'alimentació gourmet. Conté: còctel apícola 250 g, mel i suc de llimona, 4 pots de 50 g de mel, ametlles xocolatejades 120 g, vinagre de poma amb mel de lavanda eco 250 ml, xocolata 95%, bombons de mel, sabó, pack 3 x 30 g de torrons i barretes energètiques.¿ >>Envia la resposta a¿meteomauri@catradio.cat¿amb el teu nom, cognom i població.¿¿¿¿
La nova normativa de la Generalitat que pretén regular l'aplicació de les zones de baixes emissions a les grans ciutats ha tornat a molestar els ajuntaments que integren l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Amb José Luis Gallego repassem els punts més conflictius o de més discòrdia. Pregunta: segons el nou decret de les zones de baixes emissions, quants vehicles deixaran de poder-hi circular? Premi: una ampolla de cava UBAC, gentilesa d'Agustí Torelló Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
Fa unes setmanes vam dedicar un espai a informar que el centre d'atenció primària de Berga havia començat a programar "banys de bosc" entre els pacients per millorar el seu benestar. La notícia va tenir un gran impacte entre els oients i és per això que avui volem aprofundir en el tema amb els seus protagonistes directes. Parlem amb Aleyois Guerrero, infermera d'atenció primària del CAP Berguedà, a Berga, i amb Montserrat Cubino, participant en els banys de bosc des del 2022. Pregunta: els banys de bosc es recomanen a tots els CAP de Catalunya o en aquest del Berguedà? Premi: llibre "A vegades el bosc...", d'Àlex Nogués i Ina Hristova >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
Cada any es perden més de 2.000 contenidors dels grans vaixells que viatgen pels oceans. Com és possible? José Luis Gallego ens en dona més dades i ens detalla l'impacte d'aquests contenidors perduts. Pregunta: Quants contenidors es perden al mar cada any? Premi: Llibre "Històries de mar", del biòleg Manel Teodoro. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
Amb Leo Bejarano, cap de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), fem balanç de la COP28 i ens explica la missió i l'objectiu de l'OCCC i la importància de l'arbrat a la ciutat. Pregunta: Leo Bejarano ha estat a la COP 26 o 28? Premi: lot de torrons i mel Alemany, l'empresa més guardonada als Premis Great Taste, els Oscars de l'alimentació gurmet. Conté: còctel apícola 250g, mel i suc de llimona, quatre pots de 50 g de mel, ametlles amb xocolata 120 g , vinagre de poma amb mel de lavanda eco 250 ml, xocolata 95%, bombons de mel, sabó, pack 3x30 g de torró i barretes energètiques. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
El Centre d'Atenció Primària de Berga ha començat a programar banys de bosc entre els pacients per millorar-ne el benestar. L'activitat té l'aval del Departament de Salut i recull l'experiència de programes públics dels països nòrdics i del Japó. Amb José Luis Gallego descobrirem els efectes positius que tenen els banys de bosc. Pregunta: A quin dels nostres pobles o ciutats es troba el primer centre d'atenció primària que recepta banys de bosc als seus pacients? Premi: El llibre "Arbres", de Salvador Comelles, gentilesa de l'editorial Barcanova. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
La Cimera del Clima que va finalitzar la setmana passada a Dubai no ha aconseguit arribar a cap acord per a l'abandonament definitiu dels combustibles fòssils, tal com reclamen els científics, els grups ecologistes i bona part de la societat d'arreu del món. La part positiva i negativa de la COP28, amb José Luis Gallego. Pregunta: en quin país se celebrarà la Cimera del Clima 2024? Premi: lot de torrons i mel Alemany, l'empresa més guardonada als Premis Great Taste, els Oscars de l'alimentació gurmet. Conté: torrons, mels, xocolates, vinagre, sabó de mel i una bossa de roba. Un bon tast de l'univers del dolç natural d'Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
La generació de residus d'envasos a la UE ha augmentat de 66 milions de tones el 2009 als gairebé 80 milions de tones del 2020. Una xifra que continua creixent any rere any. Per fer front a aquesta situació es va establir l'objectiu que tots els envasos haurien de ser reutilitzables o reciclables el 2030. Amb José Luís Gallego desgranem aquest objectiu. Pregunta: Quin és l'organisme públic que promou la Setmana Europea de la Prevenció de Residus al nostre país? Premi: Una ampolla de cava BRUT, gentilesa d'Agustí Torelló Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Les poblacions de llop pràcticament van desaparèixer de Catalunya a inicis del segle XX. A partir de l'any 2003, però, es van començar a fer les primeres identificacions, sobretot a la zona del Cadí i del Ripollès. El Departament d'Acció Climàtica ha creat el grup del llop. José Luis Gallego ens explica qui en forma part i les raons per les quals s'ha creat. Pregunta: A quina espècie pertanyen els llops detectats fins ara a Catalunya, a la italiana o la ibèrica? Premi: Una ampolla de cava brut gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
A Catalunya hi ha prop d'una quinzena de bolets que resulten tòxics per a les persones. Fins fa un parell de dècades, la mortalitat per ingesta d'aquests bolets se situava en un 80%. Avui dia, en funció de la rapidesa del diagnòstic i les mesures aplicades a l'hospital, la mortalitat ronda el 20% dels casos diagnosticats. José Luis Gallego ens menciona els bolets més perillosos i ens dona unes recomanacions. Pregunta: Quin és el bolet més verinós de tots els que creixen als nostres boscos? Premi: "El meu primer llibre de bolets", de Gina Samba i Mercè Tous. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
El parc natural de l'Alt Pirineu i el parc natural Cadí-Moixeró han obtingut la preuada Carta Europea de Turisme Sostenible, una certificació internacional que reconeix el compromís dels espais naturals protegits per respectar i aplicar els principis del turisme sostenible. José Luis Gallego ens detalla aquest valor i els reptes de futur. Pregunta: Quins parcs naturals acaben de rebre la Carta Europea de Turisme Sostenible? Premi: Lot de productes Pastoret amb iogurts ecològics de nabius, plàtan, coco i mango, iogurt grec, crema catalana i un quefir vegetal. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Amb José Luis Gallego fem un repàs dels llocs que s'han habilitat per poder ser testimoni de la brama del cérvol al Pirineu. Els llocs escollits són als parcs naturals de l'Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró i a la reserva nacional de caça de Boumort. La brama del cérvol és l'espectacle més impressionant de la tardor a la natura, i es dona tot coincidint amb el zel d'aquesta espècie, des de mitjans de setembre fins a mitjans d'octubre. Pregunta: Quina és l'espècie que protagonitza el gran espectacle de la brama al Pirineu? Premi: Una ampolla de cava BRUT gentilesa d'Agustí Torelló Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
El canvi climàtic avança cap als pitjors escenaris descrits pels climatòlegs i els experts de l'IPCC. Els fenòmens meteorològics extrems no paren d'agreujar-se any rere any. Som conscients del que està passant? En parlem amb José Luis Gallego. Pregunta: Quina és l'eina institucional per prevenir els danys del canvi climàtic a Catalunya? Premi: Estoig Premium de 3x50 g mels clàssiques, sabó de mel, fet per les monges clarisses de Balaguer. Rajola de xocolata. Caixa de bombons de mel. Mel amb suc de llimona i vit. C de 250 g. Ametlles garapinyades amb mel de 120 g. Pack de 3 varietats de torró de 30 g. Vinagre ecològic de poma amb mel de lavanda. Gentilesa de Torrons i Mel Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
La tortuga careta ha nidificat per primer cop a la Costa Brava. El lloc escollit ha estat una platja de Begur on han post 130 ous. Del seu seguiment, de la seva protecció i de la seva vulnerabilitat ens en parla José Luis Gallego. Pregunta: On s'han trobat nius de tortuga marina aquest any a Catalunya? Premi: Un portafolis que inclou bloc, gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
El ratpenat és un mamífer, no un ocell, i vola amb les mans. És el nostre insecticida natural. A la ciutat s'alimenta dels insectes voladors que acudeixen en gran quantitat a les òrbites dels fanals i els aplics lluminosos que il·luminen monuments i edificis. Però no tothom agraeix la seva presència i intenta foragitar-los. José Luis Gallego ens explica què pot passar si els ataquem. Pregunta: Quin és l'aliment favorit dels ratpenats, cosa que els converteix en una espècie molt beneficiosa? Premi: Una ampolla de cava brut, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Quin és l'estat de salut de les abelles i de l'apicultura? Com està afectant el canvi climàtic les abelles? Jaume Cambra, professor de Botànica de la UB i apicultor ecològic, ens desglossa la situació actual i els canvis que hi ha hagut durant els darrers anys amb l'escalfament del planeta. Pregunta: Quins anys va ser professor Jaume Cambra? Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
El 90% dels sonòmetres de la capital catalana estarien superant nivells de soroll màxims que marca l'OMS. Entrevistem Paadín, codirector del Màster in Data Design d'Elisava de la Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona. Sabrem quines són les principals fonts de sorolls i quina implicació té sobre la salut. T'ho expliquem. Pregunta: Quines són les dues grans fonts de soroll a la ciutat? Premi: Estoig Premium de 3x50 g mels clàssiques, sabó de mel, fet per les monges clarisses de Balaguer. Rajola de xocolata, dibuixada pels nostres CET, que treballen dia a dia per a nosaltres. Caixa de bombons de mel. Mel amb suc de llimona i vit. C de 250 g. Ametlles garapinyades amb mel de 120 g. Pack de 3 varietats de torró de 30 g. Vinagre ecològic de poma amb mel de lavanda. Gentilesa de Torrons i Mel Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.