TOTS ELS ÀUDIOS

 • Alemanya, pobresa al motor econòmic europeu
  Escolta àudio

  Alemanya, pobresa al motor econòmic europeu

  Allunyada de l'anomenada economia social de mercat, la locomotora de la Unió s'ha convertit en un país on l'escletxa entre rics i pobres és cada vegada més gran. La classe mitjana s'ha afeblit i les ajudes socials no donen per sobreviure. És un reportatge Mapamundi del corresponsal a Berlín, Oriol Serra.

 • El declivi del Moviment 5 Estrelles
  Escolta àudio

  El declivi del Moviment 5 Estrelles

  El Moviment 5 Estrelles, que va néixer com una plataforma antisistema a Itàlia, està pagant a les urnes el seu pas per dos governs de caràcter oposat: el format amb la ultradretana Lliga, de Matteo Salvini, i el pactat amb el Partit Democràtic. Ens ho explica el nostre corresponsal a Roma, Eduard Rubió.

 • La intel·ligència artifical aplicada al control de la població
  Escolta àudio

  La intel·ligència artifical aplicada al control de la població

  La Xina és pionera en la utilització de la intel·ligència artificial per controlar la població, sobretot a la regió musulmana de Xinjiang. Però un estudi del prestigiós "think tank" Carnegie Center de Washington alerta que almenys 75 de 176 països estudiats utilitzen la intel·ligència artificial per fer feines de vigilància. Entre aquests hi ha Rússia i l'Aràbia Saudita. En parlem al "Mapamundi". Amb Mireia Sala.

 • Romania, 30 anys sense Ceausescu
  Escolta àudio

  Romania, 30 anys sense Ceausescu

  Aquest Nadal es compleixen trenta anys d'un esdeveniment que va marcar un abans i un després en la història de Romania: la mort del dictador Nicolae Ceausescu. El líder de la Romania socialista va ser afusellat juntament amb la seva dona i es va constituir un govern de concentració presidit per Petre Roman, un professor universitari que va passar de les aules a ser primer ministre. Al "Mapamundi" parlem amb ell per recordar aquells fets. És un reportatge de Nando Zanoguera.

 • El drama del deute mèdic als Estats Units
  Escolta àudio

  El drama del deute mèdic als Estats Units

  Als Estats Units hi ha prop de 80 milions de persones que no tenen una assegurança mèdica garantida pel seu lloc de treball o per un programa d'atenció sanitària públic. Aquests ciutadans, o bé no tenen cap cobertura, o bé l'han de contractar individualment, cosa que els converteix en carn de canó per a moltes ofertes fraudulentes. Al "Mapamundi" expliquem el cas de l'Stephanie Sena, de Filadèlfia, que té un deute mèdic de més de 100.000 dòlars. És un reportatge de la corresponsal a Washington, Geni Lozano.

 • El poble de les sardines contra el tauró Salvini
  Escolta àudio

  El poble de les sardines contra el tauró Salvini

  A Itàlia, ha sorgit un moviment cívic, no-violent i irònic en contra de l'extrema dreta. L'han creat quatre joves a través de Facebook, a l'estil de les protestes ecologistes de Greta Thunberg, i ha portat al carrer milers de persones sense cap bandera, cap partit, cap insult, units només per l'himne de la resistència antifeixista, "Bella ciao". Ens en parla Eduard Rubió.

 • Badiucao, l'art de la dissidència
  Escolta àudio

  Badiucao, l'art de la dissidència

  Badiucao és el pseudònim d'un artista d'origen xinès que un dia va decidir exiliar-se a Austràlia i denunciar el règim de Pequín amb caricatures polítiques i altres formes d'art. Conegut com el Banksy xinès, va amagar la seva identitat fins que la Xina el va descobrir. És un reportatge de Nando Zanoguera durant una visita de Badiucao a Barcelona.

 • El Sahel, la frontera invisible del sud d'Europa
  Escolta àudio

  El Sahel, la frontera invisible del sud d'Europa

  Des de l'anomenada crisi dels refugiats del 2015, la Unió Europea ha impulsat un procés que s'anomena "externalització de fronteres" per pressionar els països d'origen i trànsit de migrants amb l'objectiu de frenar la immigració. Turquia, el Marroc i un estat fallit com Líbia ja formen part d'aquest pla. Però la frontera s'ha desplaçat encara més al sud, cap a l'Àfrica subsahariana, al Níger.

 • L'herència repressiva a Zimbàbue
  Escolta àudio

  L'herència repressiva a Zimbàbue

  Dos mesos després de la mort de Robert Mugabe, es repeteixen els mateixos patrons que en temps del dictador al país sud-africà. La crisi econòmica s'eternitza i el govern d'Emmerson Mnangagwa s'acarnissa amb els metges, que, cansats de no cobrar, es manifesten al carrer. És un reportatge de Gemma Parellada des d'Harare.

 • Els 30 anys de la caiguda del mur, vistos des de l'altre costat
  Escolta àudio

  Els 30 anys de la caiguda del mur, vistos des de l'altre costat

  El 9 de novembre del 1989 va caure el mur de Berlín. Com es va viure des de l'URSS? Van preveure quines repercussions tindria? Ho analitzem en aquest reportatge des de Moscou de Manel Alías, amb el muntatge musical de Jordi Galvany.

 • Itàlia: han de poder votar els joves de 16 anys?
  Escolta àudio

  Itàlia: han de poder votar els joves de 16 anys?

  Una de les prioritats que hauria de fixar el nou govern italià és fer que els joves puguin votar a partir dels 16 anys. La idea la va rellançar l'"expremier" Enrico Letta l'endemà de la gran mobilització mundial juvenil pel canvi climàtic a finals del setembre passat. Però una enquesta recent indica que el 75% dels nois i noies de 16 anys són contraris a votar.

 • Els musulmans del Caixmir indi, una minoria a casa seva?
  Escolta àudio

  Els musulmans del Caixmir indi, una minoria a casa seva?

  A principis d'agost, l'Índia va revocar l'autonomia del Caixmir, va detenir milers de persones i va incomunicar la regió tallant el telèfon i internet. La població musulmana de la regió tem que els vulguin hinduitzar.

 • Mèxic, la desaparició permanent
  Escolta àudio

  Mèxic, la desaparició permanent

  La promesa d'investigar des de zero el cas dels 43 estudiants d'Ayotzinapa ha obert la porta a una certa esperança per als familiars dels més de 40.000 desapareguts. Però el crèdit del nou president mexicà, López Obrador, és molt limitat. Les víctimes reclamen veritat i justícia. És un reportatge de David Casablancas.

 • Fugint de les "maras": el difícil camí cap a l'asil
  Escolta àudio

  Fugint de les "maras": el difícil camí cap a l'asil

  Des del 2107, les peticions d'asil a Espanya de ciutadans de l'anomenat Triangle Nord de Centreamèrica -Hondures, el Salvador i Guatemala- s'han duplicat i, en alguns casos, triplicat. Però el govern espanyol rebutja pràcticament totes les sol·licituds. Les "mares", grups molt forts i ben organitzats, han implantat un règim de violència total als seus països, on la taxa d'homicidis figura entre les més altes del món. És un reportatge de Cèlia Cernadas.

 • Hong Kong, la revolució dels nostres dies
  Escolta àudio

  Hong Kong, la revolució dels nostres dies

  Desafiament, malestar i protestes ininterrompudes des de fa mesos a l'excolònia britànica davant el que consideren una amenaça a la seva llibertat davant el poder de Pequín. En parlen en aquest reportatge de Francesc Canals.

Anar al contingut