TOTS ELS ÀUDIOS

 • "Les passions segons Rafael Argullol": el joc
  Escolta àudio

  "Les passions segons Rafael Argullol": el joc

  Rafael Argullol parla de la passió pel joc en conversa amb Fèlix Riera:

  "Parlem del joc, per exemple, com d'una possible passió negativa,
  com d'un vici, d'un camí de perdició... Però també parlem del joc dels infants, parlem del joc que crec que domina les nostres vides... Sense joc seriem completament diferents; amb joc, depèn de les derivacions que nosaltres vulguem seguir. Hi pot haver un joc sense regles, un joc amb regles..."

  "La caça està molt vinculada a l'atzar del joc. Però fins i tot quan l'home era sedentari i pagès, també depenia dels jocs de la naturalesa, de la meteorologia, per tant està sotmès a l'atzar. Amb la dimensió del joc vinculat amb l'aspecte d'atzar, de fortuna, però, a l'altra dimensió, que és la de prova d'un mateix, i fins i tot de contraposició entre realitat i desig, crec que l'home juga tota la vida."

  Rafael Argullol

  Rafael Argullol parla de la passió pel joc en conversa amb Fèlix Riera: "Parlem del joc, per exemple, com d'una possible passió negativa, com d'un vici, d'un camí de perdició... Però també parlem del joc dels infants, parlem del joc que crec que domina les nostres vides... Sense joc seriem completament diferents; amb joc, depèn de les derivacions que nosaltres vulguem seguir. Hi pot haver un joc sense regles, un joc amb regles..." "La caça està molt vinculada a l'atzar del joc. Però fins i tot quan l'home era sedentari i pagès, també depenia dels jocs de la naturalesa, de la meteorologia, per tant està sotmès a l'atzar. Amb la dimensió del joc vinculat amb l'aspecte d'atzar, de fortuna, però, a l'altra dimensió, que és la de prova d'un mateix, i fins i tot de contraposició entre realitat i desig, crec que l'home juga tota la vida." Rafael Argullol

 • Les passions, segons Rafael Argullol: la bellesa
  Escolta àudio

  Les passions, segons Rafael Argullol: la bellesa

  Rafael Argullol conversa amb Fèlix Riera sobre la passió per la bellesa:

  "La bellesa és una de les passions humanes més representatives.
  L'home va més enllà del que seria el productivisme biològic, el productivisme social, l'utilitarisme. Per això, al llarg de la història, les diverses cultures han tingut, jo crec, representacions d'això que ara nosaltres anomenem bellesa. Diverses, però amb un determinat comú denominador".

  "A les pintures d'Altamira, o a les pintures de les coves de l'època prehistòrica, juntament amb elements que sens dubte reclamaven una relació directa amb rituals de fertilitat, de caça, de guerra, etc., hi ha clarament implícita una aspiració a quelcom més, que és això que està més enllà de la utilitat i de la producció... Això que amb el temps hem pogut denominar bellesa."

  Rafael Argullol.

  Rafael Argullol conversa amb Fèlix Riera sobre la passió per la bellesa: "La bellesa és una de les passions humanes més representatives. L'home va més enllà del que seria el productivisme biològic, el productivisme social, l'utilitarisme. Per això, al llarg de la història, les diverses cultures han tingut, jo crec, representacions d'això que ara nosaltres anomenem bellesa. Diverses, però amb un determinat comú denominador". "A les pintures d'Altamira, o a les pintures de les coves de l'època prehistòrica, juntament amb elements que sens dubte reclamaven una relació directa amb rituals de fertilitat, de caça, de guerra, etc., hi ha clarament implícita una aspiració a quelcom més, que és això que està més enllà de la utilitat i de la producció... Això que amb el temps hem pogut denominar bellesa." Rafael Argullol.

 • Les passions, segons Rafael Argullol: el poder
  Escolta àudio

  Les passions, segons Rafael Argullol: el poder

  Rafael Argullol parla de la passió del poder amb Fèlix Riera:

  "Jo crec que aquesta pulsió pel poder és gairebé eterna, la qüestió és l'en
  frontament de dues regulacions, la regulació que passaria per la llei del més fort, que, en part, era el sistema aristocràtic de poder, en el qual el més fort, a través de la seva projecció tribal de la família, a través dels clans, aplicava aquesta idea del més fort a la comunitat de la seva època."

  "Eliminar la pulsió del poder crec que és tan difícil com eliminar tota altra pulsió passional. S'ha de fer una mena d'exercici ascètic peculiar, i filtrar aquesta pulsió. I això és realment molt difícil."

  "L'home, a través del poder, es defensa de la seva pròpia por. Per això és un clàssic, no només entre els essers humans sinó també entre els animals més propers a nosaltres."

  Rafael Argullol

  Rafael Argullol parla de la passió del poder amb Fèlix Riera: "Jo crec que aquesta pulsió pel poder és gairebé eterna, la qüestió és l'enfrontament de dues regulacions, la regulació que passaria per la llei del més fort, que, en part, era el sistema aristocràtic de poder, en el qual el més fort, a través de la seva projecció tribal de la família, a través dels clans, aplicava aquesta idea del més fort a la comunitat de la seva època." "Eliminar la pulsió del poder crec que és tan difícil com eliminar tota altra pulsió passional. S'ha de fer una mena d'exercici ascètic peculiar, i filtrar aquesta pulsió. I això és realment molt difícil." "L'home, a través del poder, es defensa de la seva pròpia por. Per això és un clàssic, no només entre els essers humans sinó també entre els animals més propers a nosaltres." Rafael Argullol

 • Les passions segons Rafael Argullol: l'amor
  Escolta àudio

  Les passions segons Rafael Argullol: l'amor

  Rafael Argullol parla de la passió de l'amor en conversa amb Fèlix Riera:

  "La passió amorosa afecta pràcticament la totalitat de la pobla
  ció.

  I això no és únicament a la nostra època, que és una època que moltes vegades hem dit que està molt dominada pel sentimentalisme i per l'emocionalisme, sinó que autènticament la passió amorosa probablement ha estat la més universal des del món antic. Des que en tenim coneixement, s'ha reflexionat, s'ha exaltat o s'ha cantat la passió.

  De fet, el que podria ser la poesia amorosa és el tronc central de la història de la poesia. Això no vol dir, no obstant, que els mecanismes que actuen a la passió amorosa no siguin molt semblants als mecanismes que actuen en altres tipus de passió."

  Rafael Argullol

  Rafael Argullol parla de la passió de l'amor en conversa amb Fèlix Riera: "La passió amorosa afecta pràcticament la totalitat de la població. I això no és únicament a la nostra època, que és una època que moltes vegades hem dit que està molt dominada pel sentimentalisme i per l'emocionalisme, sinó que autènticament la passió amorosa probablement ha estat la més universal des del món antic. Des que en tenim coneixement, s'ha reflexionat, s'ha exaltat o s'ha cantat la passió. De fet, el que podria ser la poesia amorosa és el tronc central de la història de la poesia. Això no vol dir, no obstant, que els mecanismes que actuen a la passió amorosa no siguin molt semblants als mecanismes que actuen en altres tipus de passió." Rafael Argullol

Anar al contingut