TOTS ELS ÀUDIOS

 • Sensors catalans per protegir la selva amazònica
  Escolta àudio

  Sensors catalans per protegir la selva amazònica

  Catalunya, el Brasil i Austràlia s'uneixen per revolucionar el control de la biodiversitat i la desforestació a l'Amazones. La Universitat Politècnica forma part del projecte que monitoritzarà per primera vegada espècies a gran escala. Es farà amb sensors, sense fils, distribuïts per tot l'Amazones. Les espècies desapareixen a un ritme més ràpid del que necessitem per poder-les catalogar. També anem al Port de la Selva, a l'Alt Empordà, on estan a la part final del projecte per autoabastir-se d'aigua i superar els períodes de sequera.

 • Prohibiríeu els cotxes a la muntanya?
  Escolta àudio

  Prohibiríeu els cotxes a la muntanya?

  Anar a la muntanya amb cotxe o amb moto té conseqüències sobre el medi natural. La llei catalana regula l'accés motoritzat al medi natural, i els agents rurals vetllen per fer-la complir. L'any passat, els agents rurals van imposar més de 300 sancions a Catalunya. I un nou llibre afirma que si no canvia l'economia la vida s'extingirà a la Terra.

 • Llarga vida per a les càpsules de cafè
  Escolta àudio

  Llarga vida per a les càpsules de cafè

  Un conveni entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i l'empresa Nestlé garanteix la recollida i el reciclatge del plàstic o alumini de les càpsules de cafè per a usos com ara el mobiliari urbà. També ens fixem en la nova web de biodiversitat de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona.

 • L'Ebre, un dels 100 millors destins turístics sostenibles
  Escolta àudio

  L'Ebre, un dels 100 millors destins turístics sostenibles

  Què tenen en comú les cascades del Niàgara, el parc americà de Yellowstone, Costa Rica o les illes Açores? Doncs que són dels 100 millors espais ecològics per visitar a tot el planeta. I les Terres de l'Ebre també formen part d'aquest grup tan selecte, del grup format per les millors destinacions turístiques sostenibles del món. Un dels objectius de la distinció és enfortir aquests espais perquè puguin seguir el camí de zones de turisme responsable. També es fa camí al Maresme. La depuradora de Pineda de Mar posa en marxa un projecte pioner a Catalunya en la gestió dels fangs residuals. A partir d'ara treballarà en xarxa amb 5 depuradores més petites i en només 18 mesos serà energèticament autosuficient.

 • Bacteris que es mengen ferralla
  Escolta àudio

  Bacteris que es mengen ferralla

  La Universitat Politècnica de Catalunya és responsable d'un mètode que utilitza microoganismes per reciclar materials dels telèfons mòbils o aparells elèctrics. Utilitzen bacteris que consumeixen la ferralla, que es mengen el que per nosaltres són residus. Fan servir bacteris per recuperar i reaprofitar el coure, l'alumini, l'or o el platí dels mòbils en desús. Posem un peu al futur i trepitgem el present anant a Lleida. A Juneda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat el projecte d'una central elèctrica amb biomassa perquè es volia situar en uns terrenys de protecció mediambiental.

 • Protegir la fauna salvatge autòctona de Lleida
  Escolta àudio

  Protegir la fauna salvatge autòctona de Lleida

  A Lleida s'ha construït un centre per acollir diferents espècies de fauna salvatge autòctona. El motiu és doble: ajudar els animals i sensibilitzar de la importància de conservar la fauna. El patrimoni local també és objecte d'atenció a Girona, on els amics de la Unesco organitzen unes jornades centrades en els tresors naturals gironins.

 • La microcargolina que va derrotar Donald Trump
  Escolta àudio

  La microcargolina que va derrotar Donald Trump

  Avui parlem de dues petites espècies protegides. D'una microcargolina de l'entorn de l'estany de Banyoles que va arribar aturar un projecte de Donald Trump; i del Ferreret, un gripau que només viu a Mallorca.

 • L'Observatori de l'Ebre pioner a l'Antàrtida
  Escolta àudio

  L'Observatori de l'Ebre pioner a l'Antàrtida

  L'Observatori de l'Ebre instal.la un magnetòmetre que recollirà mesures absolutes de forma automàtica i durant tot l'any, incloent el temps en què la Base està desatesa. L'Observatori de l'Ebre compleix 21 anys d'estades regulars a l'Antàrtida per recollir dades de camps magnètics.

 • D'abocador a parc natural, transformació al Garraf
  Escolta àudio

  D'abocador a parc natural, transformació al Garraf

  L'abocador del Garraf es va clausurar fa deu anys, amb alguns anys de retard, però amb una aposta clara per una gestió més eficient dels residus: el reciclatge i la reutilització. Al lloc on era, ara pràcticament res no fa sospitar que sota terra s'hi amaguen milions de tones d'escombraries. També anem a l'Ebre, on miren de recuperar l'agret, una petita falguera aquàtica.

 • Projecte IDEA europeu de recollida de dades de catàstrofes
  Escolta àudio

  Projecte IDEA europeu de recollida de dades de catàstrofes

  Protecció Civil de la Generalitat participa en el projecte IDEA, que ha desenvolupat una metodologia europea per homogeneïtzar la recollida de dades sobre els danys provocats per grans emergències i catàstrofes i les despeses que se'n deriven. Pel que fa a la participació catalana en el projecte, Protecció Civil hi aporta l'estudi del cas de les inundacions a la Vall d'Aran el juny de 2013.

 • Robots que treballen al fons marí català
  Escolta àudio

  Robots que treballen al fons marí català

  La Universitat de Girona i l'empresa IQUA desenvolupen un robot que explora el fons marí i pel qual s'han interessat des de diferents llocs del món. També parlem de com és la primera fotografia d'emissions de CO2 de les demarcacions catalanes.

 • El camp també es recicla amb canvis irreversibles que la pagesia ha incorporat a la rutina
  Escolta àudio

  El camp també es recicla amb canvis irreversibles que la pagesia ha incorporat a la rutina

  El primer sector també fa un gir cap a la sostenibilitat. Per fer camí, el govern compensa els pagesos amb ajudes agroambientals. Unes ajudes que pels pagesos són insuficients i que per l'administració són difícils de mantenir. I a "L'efecte papallona" també parlem d'oficines sense papers. És una pràctica que es va estenent al nord d'Europa i que ja estan adoptant algunes empreses de casa nostra. S'inverteix en equipaments informàtics.

 • Tornem espècies al mar, el Projecte Sèpia a Girona
  Escolta àudio

  Tornem espècies al mar, el Projecte Sèpia a Girona

  Retornar al mar allò que en traiem per evitar la desaparició de les espècies, és el raonament que ha servit per impulsar el projecte per recuperar la sèpia i el calamar al golf de Roses, a la Costa Brava. I la fageda de la Grevolosa, a la comarca d'Osona, ja forma part del catàleg d'arbres monumentals de Catalunya. Inclou arbres que tenen més de 300 anys i de més de 30 metres d'altura.

 • Menys arròs amb el canvi climàtic, la producció pot baixar un 30% a finals de segle
  Escolta àudio

  Menys arròs amb el canvi climàtic, la producció pot baixar un 30% a finals de segle

  La producció d'arròs del Delta de l'Ebre baixarà entre un 10 i un 30 per cent a final de segle pel canvi climàtic. Amb l'escalfament global del planeta, pujarà el nivell del mar i la producció d'arròs perillarà. Fins i tot el cultiu d'arròs pot deixar de ser viable. Una de les propostes per evitar-ho és l'aportació de sediments al Delta. Però la salinització és inevitable, i l'agricultura s'hi haurà d'adaptar. També s'adequa el món lumínic. Estem acostumats a canviar bombetes a casa i anar-les substituint per LEDs per estalviar energia. Però us heu plantejat canviar totes les bombetes d'una ciutat i posar-hi LEDs? Això ho faran a Reus.

 • "L'efecte papallona": Ramats de cabres a Barcelona
  Escolta àudio

  "L'efecte papallona": Ramats de cabres a Barcelona

  Anem a pasturar. Ens infiltrem en un ramat, però en un prat urbà, a tocar de Barcelona. Tot per reivindicar una ciutat més sostenible. És la imatge amb què els alumnes del Màster en Arquitectura del Paisatge de la Politècnica de Catalunya reivindiquen "smart cities" més naturals i sostenibles. També passejarem pel bosc. Sabrem si es pot predir quins boscos tindran estrès hídric, per falta d'aigua!

Anar al contingut