TOTS ELS ÀUDIOS

 • Les males herbes no són tan dolentes
  Escolta àudio

  Les males herbes no són tan dolentes

  Afavoreixen la biodiversitat. Un equip de la Universitat de Lleida ha investigat les males herbes, i n'ha fet un estudi que ja ha tingut ressò internacional. La conclusió és que les males herbes no són tan dolentes, al contrari. Milloren la biodiversitat, afavoreixen la presència d'insectes pol·linitzadors i d'ocells. També parlem d'un projecte de recollida selectiva al sector de la restauració. Un nou mètode a la Vall de Boí que ha aconseguit un increment important de les xifres.

 • Atles d'ocells de Barcelona
  Escolta àudio

  Atles d'ocells de Barcelona

  Recull informació de les més de 80 espècies que viuen i es reprodueixen a la capital catalana. Hi han treballat durant quatre anys més de 300 persones, entitats i associacions. També parlem de la bioindústira i de com, sent respectuós amb el medi, s'obtenen guanys econòmics. Fins i tot en la gestió dels boscos. A les Terres de l'Ebre han comprovat que ser sostenible és rendible.

 • Reciclant aigua
  Escolta àudio

  Reciclant aigua

  Per primera vegada s'utilitzarà per al consum aigua residual regenerada a la Depuradora del Prat. El nou sistema permetrà abastir quan calgui l'àrea metropolitana de Barcelona. I els alumnes d'un institut de Lleida han creat una aplicació per tenir inventariats tots els ocells que tenen a tocar.

 • Escoles verdes i ciutats lliures de glifosat
  Escolta àudio

  Escoles verdes i ciutats lliures de glifosat

  El glifosat, un herbicida potencialment cancerigen segons l'OMS, es podrà fer servir a la Unió Europea durant cinc anys més. A Catalunya hi ha diversos ajuntaments que apliquen polítiques restrictives contra els herbicides. Un dels que han deixat de banda el glifosat és Barcelona. També anem a una escola verda. Entrem a l'escola de la Riba, un petit poble de l'Alt Camp, que ha estat guardonada pel seu compromís amb el medi ambient.

 • Esponges d'aigua dolça
  Escolta àudio

  Esponges d'aigua dolça

  Al pantà d'Escales, entre Sopeira i el Pont de Suert, a l'Alta Ribagorça, hi han trobat esponges d'aigua dolça, una espècie molt menys comuna que les esponges marines o d'aigua salada. La sequera ha fet baixar el nivell d'aigua del pantà i ha deixat les esponges al descobert. També parlem d'un nou mètode d'eliminació de nitrats en la potabilització de l'aigua.

 • Una app per fer alertes forestals
  Escolta àudio

  Una app per fer alertes forestals

  Alerta Forestal, aquesta és la nova aplicació de vigilància ciutadana dels boscos de Catalunya. S'ha dissenyat perquè tothom pugui alertar dels efectes de la processionària, la sequera, el vent o la neu, entre altres. També parlem d'ecologia aquàtica, perquè fa 30 anys que l'Institut d'Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona investiga en aquest camp.

 • Campionat de recollida selectiva de vidre
  Escolta àudio

  Campionat de recollida selectiva de vidre

  El concurs dura sis mesos i la ciutat on més hagi augmentat la taxa de reciclatge de vidre serà la guanyadora. El premi és fer realitat un projecte de ciutat, un somni: un parc infantil, un projecte d'una entitat o ONG local. "El contenidor d'or" l'organitza Ecovidrio, entitat que gestiona el reciclatge d'envasos de vidre. El vidre es recicla i també s'exposa. A Lleida hi ha arribat una exposició d'ampolles d'aigua de tot el món.

 • Recuperar el silenci
  Escolta àudio

  Recuperar el silenci

  Això és el que es vol aconseguir amb la "protecció acústica" d'espais. Es blinden zones perquè conservin la tranquil·litat. Són àrees al camp, al mar, o bé zones urbanes on es vol mantenir uns nivells sonors òptims. També recuperem llúdrigues. Aquest mamífer ja torna a ser als rius catalans. S'ha recuperat després que als anys 70 la contaminació va posar la població de llúdrigues al límit.

 • Caseta autosuficient
  Escolta àudio

  Caseta autosuficient

  Disposar d'energia fotovoltaica portàtil ja és factible gràcies a l'ecocaseta. L'Eco Electric Point és un mòdul de la mida aproximada d'una rulot que genera energia per a l'autoconsum. Permet portar l'electricitat allà on no n'arriba. També parlem de la relació entre els ratpenats i la companyia Endesa.

 • Concerts reciclats
  Escolta àudio

  Concerts reciclats

  Les festes majors o concerts són grans generadors de residus de plàstic que després no es poden reciclar. Cada vegada s'utilitzen més els gots reciclables, i els compostables ja estan demanant pas. També anem a visitar el til·ler més gran de Catalunya. Fins ara estava amagat enmig dels boscos de Rialp, al Pallars Sobirà.

 • Un edifici revolucionari
  Escolta àudio

  Un edifici revolucionari

  Barcelona té un nou edifici singular, el més alt de la península fet amb fusta. S'ha construït en un terreny municipal al barri de Sants, amb una clara aposta per la sostenibilitat ambiental i la reducció energètica. És un edifici de propietat col·lectiva impulsat pels veïns. També parlem de les emissions de gasos d'efecte hivernacle que emeten els arrossars.

 • Tècnica làser pionera per salvar ocells electrocutats
  Escolta àudio

  Tècnica làser pionera per salvar ocells electrocutats

  El Centre de Fauna Salvatge de Vallcalent, a Lleida, aplica una tècnica làser pionera per curar ocells que s'han electrocutat. El centre de Lleida és l'únic de tot Catalunya on s'està provant. Des de Girona sabrem què és i com funciona la Càtedra d'Estudis Marítims de la Universitat.

 • Vi català ecològic per als vikings! 25/09/2017
  Escolta àudio

  Vi català ecològic per als vikings! 25/09/2017

  Les caves Albet i Noya, del Penedès, produeixen des de fa quaranta anys vins ecològics per a Dinamarca.

 • On i quan surten els bolets? N'han recollit 40.000 per fer l'estudi
  Escolta àudio

  On i quan surten els bolets? N'han recollit 40.000 per fer l'estudi

  Que hi hagi més o menys producció de bolets depèn sobretot de la pluja, però que n'hi hagi de varietats diferents està relacionat amb la zona geogràfica on creixen. És el que es desprèn d'un estudi fet per la Universitat de Lleida i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, que ha recollit més de 42.000 bolets durant vuit anys consecutius.

 • De Califòrnia a Olot, préstecs pel medi ambient
  Escolta àudio

  De Califòrnia a Olot, préstecs pel medi ambient

  Olot serà l'escenari d'una prova pilot a Europa. Hi aplicaran l'experiència d'un pla de préstecs tous que s'ha escampat per tots els EUA. Serà la primera localitat d'Europa que provarà els crèdits per fomentar l'eficiència energètica en habitatges i locals a través d'avantatges en el finançament de les millores que es projectin. Es tracta d'un programa importat dels Estats Units que ja s'ha provat amb èxit i que es va engegar a Sonoma, a Califòrnia.

Anar al contingut