TOTS ELS ÀUDIOS

 • Un edifici revolucionari
  Escolta àudio

  Un edifici revolucionari

  Barcelona té un nou edifici singular, el més alt de la península fet amb fusta. S'ha construït en un terreny municipal al barri de Sants, amb una clara aposta per la sostenibilitat ambiental i la reducció energètica. És un edifici de propietat col·lectiva impulsat pels veïns. També parlem de les emissions de gasos d'efecte hivernacle que emeten els arrossars.

 • Tècnica làser pionera per salvar ocells electrocutats
  Escolta àudio

  Tècnica làser pionera per salvar ocells electrocutats

  El Centre de Fauna Salvatge de Vallcalent, a Lleida, aplica una tècnica làser pionera per curar ocells que s'han electrocutat. El centre de Lleida és l'únic de tot Catalunya on s'està provant. Des de Girona sabrem què és i com funciona la Càtedra d'Estudis Marítims de la Universitat.

 • Vi català ecològic per als vikings! 25/09/2017
  Escolta àudio

  Vi català ecològic per als vikings! 25/09/2017

  Les caves Albet i Noya, del Penedès, produeixen des de fa quaranta anys vins ecològics per a Dinamarca.

 • On i quan surten els bolets? N'han recollit 40.000 per fer l'estudi
  Escolta àudio

  On i quan surten els bolets? N'han recollit 40.000 per fer l'estudi

  Que hi hagi més o menys producció de bolets depèn sobretot de la pluja, però que n'hi hagi de varietats diferents està relacionat amb la zona geogràfica on creixen. És el que es desprèn d'un estudi fet per la Universitat de Lleida i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, que ha recollit més de 42.000 bolets durant vuit anys consecutius.

 • De Califòrnia a Olot, préstecs pel medi ambient
  Escolta àudio

  De Califòrnia a Olot, préstecs pel medi ambient

  Olot serà l'escenari d'una prova pilot a Europa. Hi aplicaran l'experiència d'un pla de préstecs tous que s'ha escampat per tots els EUA. Serà la primera localitat d'Europa que provarà els crèdits per fomentar l'eficiència energètica en habitatges i locals a través d'avantatges en el finançament de les millores que es projectin. Es tracta d'un programa importat dels Estats Units que ja s'ha provat amb èxit i que es va engegar a Sonoma, a Califòrnia.

 • Anticonceptius per a senglars. 23.05.2017
  Escolta àudio

  Anticonceptius per a senglars. 23.05.2017

  El senglars comencen a preferir la ciutat a la muntanya. Crien més i són un autèntic maldecap, sobretot a les zones periurbanes. Per mirar de controlar-ne la població, la Diputació de Barcelona i investigadors de la Universitat Autònoma han posat en marxa un programa de vacunació amb anticonceptius. I des de l'Ajuntament de Milà ens expliquem què han fet per augmentar la recollida selectiva.

 • Reciclar té premi: Una app amb descomptes al rebut
  Escolta àudio

  Reciclar té premi: Una app amb descomptes al rebut

  Una aplicació per a telèfons mòbils és capaç de reconèixer quins ciutadans reciclen bé i quins no. Els que facin el triatge correctament i llencin cada fracció al contenidor adequat tindran un descompte de fins a 60 euros a la taxa d'escombraries. També esbrinem com es reintrodueix l'àliga pescadora.

 • Sembrar arròs en sec
  Escolta àudio

  Sembrar arròs en sec

  Les Terres de l'Ebre assagen una nova tècnica per sembrar l'arròs en sec que promet molts avantatges: permet reduir l'efecte del caragol poma, rebaixar considerablement l'ús de productes químics i gastar molta menys aigua, perquè els camps s'inunden més tard.També parlem de la pesca, que s'ha convertit en un impuls econòmic per a alguns municipis. Un exemple és Alfarràs, al Segrià.

 • Un nen que vol plantar un milió d'arbres!
  Escolta àudio

  Un nen que vol plantar un milió d'arbres!

  Fa deu anys un escolar alemany es va proposar plantar entre tots els nens del món un milió d'arbres per contribuir a netejar l'aire del planeta. El nen, Felix Finkbeiner, tenia llavors nou anys i va engegar el projecte Plant-for-the-Planet. Un dels últims projectes és al massís de les Gavarres. També parlem de la recuperació de cetacis al mar Mediterrani, entre Catalunya i les Illes Balears. Cada any se n'albiren més exemplars.

 • L'arquitectura es fixa en qui ocupa els edificis: què i com és un edifici saludable?
  Escolta àudio

  L'arquitectura es fixa en qui ocupa els edificis: què i com és un edifici saludable?

  On viviu? Com és l'edifici on treballeu? Us hi heu fixat? Teniu llum natural? Sabeu si els materials de construcció són tòxics? La meitat de la població mundial viu en ciutats modernes, i passa fins a un 90 per cent del temps en espais interiors. Espais on l'aire i els materials usats poden alterar la salut física i mental dels seus ocupants. Un mètode desenvolupat per un despatx d'arquitectes amb seu a Barcelona busca convertir aquests espais en edificis saludables.

 • Controlarem els aqüífers amb el mòbil
  Escolta àudio

  Controlarem els aqüífers amb el mòbil

  D'aquí un parell d'anys disposarem d'un nou sistema de control de la qualitat d'aigua dels aqüífers. Es podrà fer a través del telèfon mòbil i hi podrà participar la ciutadania. Es vol aconseguir que la meitat de les reserves hídriques de Catalunya tinguin un bon estat ecològic. També anem a Alaska, on en 17 anys les glaceres han retrocedit dos quilòmetres.

 • Gegants de vent polèmics! El cànon eòlic
  Escolta àudio

  Gegants de vent polèmics! El cànon eòlic

  La implantació de parcs eòlics té un impacte mediambiental en els municipis que els acullen. Des de l'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya proposen que aquest impacte es compensi econòmicament a través del cànon eòlic. Les empreses del sector s'hi oposen perquè diuen que frenarà la instal·lació de nous parcs. També anem a Ljubljana, la capital europea que recicla millor.

 • Objectiu: Regenerar els boscos cremats i evitar riscos
  Escolta àudio

  Objectiu: Regenerar els boscos cremats i evitar riscos

  Catalunya és un país de boscos i els canvis d'hàbits els posen en risc. El bosc és ara més vulnerable que mai i en paguem les conseqüències, amb forts incendis any rere any. Dels boscos se'n treballa la prevenció i el control d'incendis, però també se'n gestiona la regeneració després d'un foc. La Universitat de Girona estudia justament això i incideix en la fauna. I a Vilafranca miren d'utilitzar la biomassa que genera la poda de la vinya.

 • Un parc per a papallones
  Escolta àudio

  Un parc per a papallones

  La majoria d'espècies de papallones de Catalunya estan disminuint dràsticament i moltes podrien desaparèixer. Per posar-hi remei, a Torredembarra fan un petit pas: han creat un parc de papallones. I a la Noguera engeguen una nova campanya per conscienciar de la necessitat de fer la recollida selectiva de residus.

 • Sensors catalans per protegir la selva amazònica
  Escolta àudio

  Sensors catalans per protegir la selva amazònica

  Catalunya, el Brasil i Austràlia s'uneixen per revolucionar el control de la biodiversitat i la desforestació a l'Amazones. La Universitat Politècnica forma part del projecte que monitoritzarà per primera vegada espècies a gran escala. Es farà amb sensors, sense fils, distribuïts per tot l'Amazones. Les espècies desapareixen a un ritme més ràpid del que necessitem per poder-les catalogar. També anem al Port de la Selva, a l'Alt Empordà, on estan a la part final del projecte per autoabastir-se d'aigua i superar els períodes de sequera.