TOTS ELS ÀUDIOS

 • Demanda àmplia de mès informacion, conscienciacion e prevencion sus era caparra ena Val d'Aran
  Escolta àudio

  Demanda àmplia de mès informacion, conscienciacion e prevencion sus era caparra ena Val d'Aran

  Aué en collòqui parlam sus era caparra, donques era damb era arribada deth bon temps comencen a aparéisher es prumèrs casi de persones picades per aguest parasit que pòt generar infeccions importantes coma era malautia de Lyme. En parlam damb es metgesses der Espitau Val d'Aran Marta Pàmies e Immaculada Caubet, e damb es aranesi Carmen Estrada, Carmen Casasnovas e Juanjo Crespo.

  Avui, en el col·loqui parlem sobre la paparra, ja que amb l'arribada del bon temps comencen a aparèixer els primers casos de persones picades per aquest paràsit, que pot generar infeccions importants com la malaltia de Lyme. En parlem amb les metgesses de l'Espitau Val d'Aran Marta Pàmies i Immaculada Caubet, i amb els aranesos Carmen Estrada, Carmen Casasnovas i Juanjo Crespo.

  Aué en collòqui parlam sus era caparra, donques era damb era arribada deth bon temps comencen a aparéisher es prumèrs casi de persones picades per aguest parasit que pòt generar infeccions importantes coma era malautia de Lyme. En parlam damb es metgesses der Espitau Val d'Aran Marta Pàmies e Immaculada Caubet, e damb es aranesi Carmen Estrada, Carmen Casasnovas e Juanjo Crespo. Avui, en el col·loqui parlem sobre la paparra, ja que amb l'arribada del bon temps comencen a aparèixer els primers casos de persones picades per aquest paràsit, que pot generar infeccions importants com la malaltia de Lyme. En parlem amb les metgesses de l'Espitau Val d'Aran Marta Pàmies i Immaculada Caubet, i amb els aranesos Carmen Estrada, Carmen Casasnovas i Juanjo Crespo.

 • Eth mot horaviat deth 26 de mai ath 02 de mai de 2021
  Escolta àudio

  Eth mot horaviat deth 26 de mai ath 02 de mai de 2021

  Eth jòc des paraules de "Eth maitin d'Aran". Cada setmana ua naua paraula perduda. Es responses, per corrèu electronic o per WhatsApp. El joc de les paraules d'"Eth maitin d'Aran". Cada setmana una nova paraula perduda. Les respostes, per correu electrònic o per WhatsApp.

  Eth jòc des paraules de "Eth maitin d'Aran". Cada setmana ua naua paraula perduda. Es responses, per corrèu electronic o per WhatsApp. El joc de les paraules d'"Eth maitin d'Aran". Cada setmana una nova paraula perduda. Les respostes, per correu electrònic o per WhatsApp.

 • Eth maitin d'Aran - 23/04/2021
  Escolta àudio

  Eth maitin d'Aran - 23/04/2021

  Era actualitat dera val d'Aran en aranés. L'actualitat de la Vall d'Aran en aranès

  Era actualitat dera val d'Aran en aranés. L'actualitat de la Vall d'Aran en aranès

 • Eth libre "Istòria de Les", de Melquiades Calzado, un trabalh d'investigacion pendent tota ua vida
  Escolta àudio

  Eth libre "Istòria de Les", de Melquiades Calzado, un trabalh d'investigacion pendent tota ua vida

  Aué en collòqui en tot profitar que ei eth dia de Sant Jordi, diada deth libre e dera ròsa, parlam sus ua nauetat editoriau der Institut d'Estudis Aranesi, eth libre "Istòria de Les", que recuelh coriositats e hèts deth pòble de Les a trauès d'un manuscrit de Melquiades Calzado. En parlam damb Ferran Peus, e expresident dera Fondacion deth Musèu Etnologic dera Val d'Aran, Jèp de Montoya, membre der IEA, e Kiko Calzado, hilh der autor deth libre.

  Avui, en el col·loqui aprofitant que és el dia de Sant Jordi, diada del llibre i de la rosa, parlem sobre una novetat editorial de l'Institut d'Estudis Aranesos, el llibre "Istòria de Les", que recull curiositats i fets del poble de Les a través d'un manuscrit de Melquiades Calzado. En parlem amb Ferran Peus, i expresident de la Fondacion deth Musèu Etnologic dera Val d'Aran, Jèp de Montoya, membre del IEA, i Kiko Calzado, fill de l'autor del llibre.

  Aué en collòqui en tot profitar que ei eth dia de Sant Jordi, diada deth libre e dera ròsa, parlam sus ua nauetat editoriau der Institut d'Estudis Aranesi, eth libre "Istòria de Les", que recuelh coriositats e hèts deth pòble de Les a trauès d'un manuscrit de Melquiades Calzado. En parlam damb Ferran Peus, e expresident dera Fondacion deth Musèu Etnologic dera Val d'Aran, Jèp de Montoya, membre der IEA, e Kiko Calzado, hilh der autor deth libre. Avui, en el col·loqui aprofitant que és el dia de Sant Jordi, diada del llibre i de la rosa, parlem sobre una novetat editorial de l'Institut d'Estudis Aranesos, el llibre "Istòria de Les", que recull curiositats i fets del poble de Les a través d'un manuscrit de Melquiades Calzado. En parlem amb Ferran Peus, i expresident de la Fondacion deth Musèu Etnologic dera Val d'Aran, Jèp de Montoya, membre del IEA, i Kiko Calzado, fill de l'autor del llibre.

 • Aué se complissen 508 ans deth tractat de Lies e Patzeries pera patz ena termièra
  Escolta àudio

  Aué se complissen 508 ans deth tractat de Lies e Patzeries pera patz ena termièra

  Un dia coma aué, eth 22 d'abriu deth 1513, diuèrsi territòris a dus costats deth Pirinèu, entre eri era Val d'Aran, signèren eth Tractat de Lies e Patzeries en Plan d'Arrem, entre Hòs e Pònt de Rei, peth que se comprometien a auer patz, a non talhar es relacions comerciaus e a préner mesures comunes en cas de guèrra entre es règnes de França e Espanha. En parlam damb era directora der Archiu Generau d'Aran, Maripau Gómez.

  Un dia com avui, el 22 d'abril del 1513, diversos territoris als dos costats del Pirineu, entre ells la Vall d'Aran, van signar el Tractat de Lies e Patzeries al pla d'Arrem, entre Fos i Pont de Rei, pel qual es comprometien, per tenir pau, a no tallar les relacions comercials i a prendre mesures comunes en cas de guerra entre els regnes de França i Espanya. En parlem amb la directora de l'Arxiu Generau d'Aran, Maripau Gómez.

  Un dia coma aué, eth 22 d'abriu deth 1513, diuèrsi territòris a dus costats deth Pirinèu, entre eri era Val d'Aran, signèren eth Tractat de Lies e Patzeries en Plan d'Arrem, entre Hòs e Pònt de Rei, peth que se comprometien a auer patz, a non talhar es relacions comerciaus e a préner mesures comunes en cas de guèrra entre es règnes de França e Espanha. En parlam damb era directora der Archiu Generau d'Aran, Maripau Gómez. Un dia com avui, el 22 d'abril del 1513, diversos territoris als dos costats del Pirineu, entre ells la Vall d'Aran, van signar el Tractat de Lies e Patzeries al pla d'Arrem, entre Fos i Pont de Rei, pel qual es comprometien, per tenir pau, a no tallar les relacions comercials i a prendre mesures comunes en cas de guerra entre els regnes de França i Espanya. En parlem amb la directora de l'Arxiu Generau d'Aran, Maripau Gómez.

 • Eth maitin d'Aran - 22/04/2021
  Escolta àudio

  Eth maitin d'Aran - 22/04/2021

  Era actualitat dera val d'Aran en aranés. L'actualitat de la Vall d'Aran en aranès

  Era actualitat dera val d'Aran en aranés. L'actualitat de la Vall d'Aran en aranès

 • May Peus: "Auem pogut amiar a tèrme eth 83% des competicions programades aguest iuèrn"
  Escolta àudio

  May Peus: "Auem pogut amiar a tèrme eth 83% des competicions programades aguest iuèrn"

  Aué en collòqui hem avaloracion dera sason d'iuèrn damb eth president dera Reiau Federacion Espanhòla d'Espòrts d'Iuèrn, er aranés May Peus, e eth coordinador de desvolopament esportiu dera RFEDI, Juli Sala, entà saber coma a anat aguest prumèr an d'activitat esportiu en plena pandèmia.

  Avui en el col·loqui fem valoració de la temporada d'hivern amb el president de la Reial Federació Espanyola d'Esports d'Hivern, l'aranès May Peus, i el coordinador de desenvolupament esportiu de la RFEDI, Juli Sala, per saber com ha anat aquest primer any d'activitat esportiva en plena pandèmia.

  Aué en collòqui hem avaloracion dera sason d'iuèrn damb eth president dera Reiau Federacion Espanhòla d'Espòrts d'Iuèrn, er aranés May Peus, e eth coordinador de desvolopament esportiu dera RFEDI, Juli Sala, entà saber coma a anat aguest prumèr an d'activitat esportiu en plena pandèmia. Avui en el col·loqui fem valoració de la temporada d'hivern amb el president de la Reial Federació Espanyola d'Esports d'Hivern, l'aranès May Peus, i el coordinador de desenvolupament esportiu de la RFEDI, Juli Sala, per saber com ha anat aquest primer any d'activitat esportiva en plena pandèmia.

 • Eth maitin d'Aran - 21/04/2021
  Escolta àudio

  Eth maitin d'Aran - 21/04/2021

  Era actualitat dera val d'Aran en aranés. L'actualitat de la Vall d'Aran en aranès.

  Era actualitat dera val d'Aran en aranés. L'actualitat de la Vall d'Aran en aranès.

 • Eth maitin d'Aran - 20/04/2021
  Escolta àudio

  Eth maitin d'Aran - 20/04/2021

  Era actualitat dera val d'Aran en aranés. L'actualitat de la Vall d'Aran en aranès

  Era actualitat dera val d'Aran en aranés. L'actualitat de la Vall d'Aran en aranès

 • Gèssa, Unha e Arties coincidissen en qué i a ua problematica en accès ar abitatge en Naut Aran
  Escolta àudio

  Gèssa, Unha e Arties coincidissen en qué i a ua problematica en accès ar abitatge en Naut Aran

  Aué en collòqui laguens des charrades que hem pes diferents pòbles dera Val d'Aran mon vam entath Naut Aran entà conéisher quini son es ahèrs més importants des pòbles de Gèssa, Unha e Arties. N'auem parlat damb es sòns bailes, Marcos Amielh, Jose Paba e Lina Fanlo.

  Avui, en el col·loqui dins de les xerrades que fem pels pobles de la Vall d'Aran anem al Naut Aran per conèixer quins són els afers més importants dels pobles de Gèssa, Unha i Arties. N'hem parlat amb els seus alcaldes, Marcos Amielh, Jose Paba i Lina Fanlo.

  Aué en collòqui laguens des charrades que hem pes diferents pòbles dera Val d'Aran mon vam entath Naut Aran entà conéisher quini son es ahèrs més importants des pòbles de Gèssa, Unha e Arties. N'auem parlat damb es sòns bailes, Marcos Amielh, Jose Paba e Lina Fanlo. Avui, en el col·loqui dins de les xerrades que fem pels pobles de la Vall d'Aran anem al Naut Aran per conèixer quins són els afers més importants dels pobles de Gèssa, Unha i Arties. N'hem parlat amb els seus alcaldes, Marcos Amielh, Jose Paba i Lina Fanlo.

 • Eth maitin d'Aran - 19/04/2021
  Escolta àudio

  Eth maitin d'Aran - 19/04/2021

  Era actualitat dera val d'Aran en aranés. L'actualitat de la Vall d'Aran en aranès

  Era actualitat dera val d'Aran en aranés. L'actualitat de la Vall d'Aran en aranès

 • Eth mot horaviat deth 19 ath 25 d'abriu de 2021
  Escolta àudio

  Eth mot horaviat deth 19 ath 25 d'abriu de 2021

  Eth jòc des paraules de "Eth maitin d'Aran". Cada setmana ua naua paraula perduda. Es responses, per corrèu electronic o per WhatsApp. El joc de les paraules d'"Eth maitin d'Aran". Cada setmana una nova paraula perduda. Les respostes, per correu electrònic o per WhatsApp.

  Eth jòc des paraules de "Eth maitin d'Aran". Cada setmana ua naua paraula perduda. Es responses, per corrèu electronic o per WhatsApp. El joc de les paraules d'"Eth maitin d'Aran". Cada setmana una nova paraula perduda. Les respostes, per correu electrònic o per WhatsApp.

 • Eth sector toristic aranés avalore negatiuament er iuèrn mercat pes confinaments
  Escolta àudio

  Eth sector toristic aranés avalore negatiuament er iuèrn mercat pes confinaments

  Aué en collòqui parlam damb eth sector toristic dera Val d'Aran entà conéisher coma a anat er iuèrn e que ei çò que demoren der ostiu. Donques an estat uns mesi fòrça durs entath sector e se desire que, damb era arribada dera calor, milhore era situacion. N'auem parlat damb Marisol Ariño, de Torisme Val d'Aran, Rafa Sanmartí, des Tauèrnes Urtau, Ambròs Barberà, director deth hotèl Tuc Blanc, Blanca Rubio deth Hotelet de Betlan e Alex Barés, director generau de Baqueira-Beret.

  Avui, en el col·loqui parlem amb el sector turístic de la Vall d'Aran per conèixer com ha anat l'hivern i que és el que esperen de l'estiu. Han estat uns mesos molt durs pel sector i es desitja que, amb l'arribada de la calor, millori la situació. N'hem parlat amb Marisol Ariño, de Torisme Val d'Aran, Rafa Sanmartí, de les Tauèrnes Urtau, Ambròs Barberà, director de l'hotel Tuc Blanc, Blanca Rubio de l'Hotelet de Betlan e Alex Barés, director general de Baqueira-Beret.

  Aué en collòqui parlam damb eth sector toristic dera Val d'Aran entà conéisher coma a anat er iuèrn e que ei çò que demoren der ostiu. Donques an estat uns mesi fòrça durs entath sector e se desire que, damb era arribada dera calor, milhore era situacion. N'auem parlat damb Marisol Ariño, de Torisme Val d'Aran, Rafa Sanmartí, des Tauèrnes Urtau, Ambròs Barberà, director deth hotèl Tuc Blanc, Blanca Rubio deth Hotelet de Betlan e Alex Barés, director generau de Baqueira-Beret. Avui, en el col·loqui parlem amb el sector turístic de la Vall d'Aran per conèixer com ha anat l'hivern i que és el que esperen de l'estiu. Han estat uns mesos molt durs pel sector i es desitja que, amb l'arribada de la calor, millori la situació. N'hem parlat amb Marisol Ariño, de Torisme Val d'Aran, Rafa Sanmartí, de les Tauèrnes Urtau, Ambròs Barberà, director de l'hotel Tuc Blanc, Blanca Rubio de l'Hotelet de Betlan e Alex Barés, director general de Baqueira-Beret.

 • Mentre demoram eth projècte d'actuacion, cercam solucions a long termini entath Palai
  Escolta àudio

  Mentre demoram eth projècte d'actuacion, cercam solucions a long termini entath Palai

  A compdar deth passat 26 de març eth Palai de gèu de Vielha ei barrat mentre se determine s'era installacion cor perilh de quèir.
  19 dies dempús parlam damb eth baile de Vielha, Juan Antonio Serrano, entà saber en quin moment mos trobam e quines son es possibles solucions que se plantegen tara bastissa.
  Des del passat 26 de març, el Palau de gel de Vielha es troba tancat mentre es determina si la instal·lació corre perill de caure.
  19 dies després, parlem amb l'alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, per saber en quin moment ens trobem i quines són les possibles solucions que es plantegen per l'edifici.

  A compdar deth passat 26 de març eth Palai de gèu de Vielha ei barrat mentre se determine s'era installacion cor perilh de quèir. 19 dies dempús parlam damb eth baile de Vielha, Juan Antonio Serrano, entà saber en quin moment mos trobam e quines son es possibles solucions que se plantegen tara bastissa. Des del passat 26 de març, el Palau de gel de Vielha es troba tancat mentre es determina si la instal·lació corre perill de caure. 19 dies després, parlem amb l'alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, per saber en quin moment ens trobem i quines són les possibles solucions que es plantegen per l'edifici.

 • Er occitan tanben ges beneficiat damb era naua lei de lengües de França
  Escolta àudio

  Er occitan tanben ges beneficiat damb era naua lei de lengües de França

  Era Academia Aranesa dera Lengua Occitana considère qu'era naua nòrma de lengües regionaus aprovades recentaments en França represente un important pas tà deuant per çò qu'ei der ensenhament e emparament dera lengua occitana. Dempús dera academia apunten qu'aguesta lei arrespon a ua reivindicacion istorica qu'arreconeish era diuersitat en França.
  L'Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana considera que la nova normativa de llengües regionals aprovada recentment a França representa un important pas endavant pel que fa a l'ensenyament i protecció de la llengua occitana. Des de l'acadèmia apunten que aquesta llei respon a una reivindicació històrica que reconeix la diversitat a França.

  Era Academia Aranesa dera Lengua Occitana considère qu'era naua nòrma de lengües regionaus aprovades recentaments en França represente un important pas tà deuant per çò qu'ei der ensenhament e emparament dera lengua occitana. Dempús dera academia apunten qu'aguesta lei arrespon a ua reivindicacion istorica qu'arreconeish era diuersitat en França. L'Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana considera que la nova normativa de llengües regionals aprovada recentment a França representa un important pas endavant pel que fa a l'ensenyament i protecció de la llengua occitana. Des de l'acadèmia apunten que aquesta llei respon a una reivindicació històrica que reconeix la diversitat a França.

Anar al contingut