TOTS ELS ÀUDIOS

 • 682 - El futbol català a la postguerra
  Escolta àudio

  682 - El futbol català a la postguerra

  L'aixecament dels militars rebels espanyols al 1936 va estroncar el funcionament normal de la societat en àmbits molt diversos. També en l'esportiu. Els equips catalans de futbol, com els de la resta de l'Estat, es van veure greument afectats durant els primers anys de la postguerra, ja fos per la impossibilitat de disputar certs campionats, perquè les seves instal·lacions havien estat arrasades, o perquè alguns dels seus jugadors eren morts o bé a l'exili. En parlem amb Carles Santacana, doctor en Història Contemporània per la UB, expert en història de l'esport i del franquisme, i Xavier García Luque, periodista esportiu que treballa a "La Vanguardia" des del 1982 i és autor del llibre "El Barça segrestat", sobre el període 39-46.

 • 681 - La Revolució Russa
  Escolta àudio

  681 - La Revolució Russa

  El 1917 el món es trobava immers en un procés de transformació traumàtic. Un dels principals fronts oberts aquell any va ser la revolta popular que va acabar amb el règim dels tsars a Rússia en dues fases, al febrer i a l'octubre, amb l'establiment d'una república de tipus socialista coneguda com a Unió Soviètica, el primer assaig del comunisme com a ideologia al govern.

 • 398 - Grans filòsofs grecs
  Escolta àudio

  398 - Grans filòsofs grecs

  De la inquietud dels pensadors presocràtics per descobrir l'essència de les coses a l'Acadèmia de Plató i els principis de l'ètica aristotèlica. Norbert Bilbeny, catedràtic d'Ètica i degà de la Facultat de Filosofia de la UB, relata l'evolució del pensament filosòfic en la Grècia Antiga, generador de les bases del pensament occidental actual.

 • 680 - Nietzsche
  Escolta àudio

  680 - Nietzsche

  "Déu ha mort"... i amb els déus morien també els deures que ens imposaven. Aquest va ser un dels plantejaments filosòfics de l'alemany Friedrich Nietzsche, un dels pensadors que més influència ha tingut en el segle XX. Va qüestionar tota la tradició del pensament occidental, convençut que la teoria només era un intent de domesticar la vida. Desafiant el concepte de les idees platòniques, el cel cristià o el deure Kantià, que demanen buscar el sentit de la vida fora de la vida, Nietzsche proclamava la importància de la voluntat d'homes lliures i creadors. El seu pensament ha estat tan important com manipulat ideològicament pels que el van sobreviure. En parlem amb Josep M. Solé i Sabate, historiador, i Norbert Bilbeny, catedràtic d'Ètica de la UB.

 • 679 - Pep Ventura i la sardana
  Escolta àudio

  679 - Pep Ventura i la sardana

  La sardana com a forma artística i musical en evolució va trobar a mitjans del segle XIX el màxim renovador en la figura d'un músic i compositor empordanès molt actiu, atent a les implicacions polítiques i socials del ball tradicional de Catalunya. Va aconseguir modernitzar-lo, i va obtenir una gran popularitat. Creador de la sardana llarga tal com la coneixem i reformador de la formació de la cobla, les aportacions de Josep Maria Ventura i Casas, molt més conegut com a Pep Ventura, van ser indispensables. Ara en celebrem el bicentenari. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Anna Costal i Fornells, musicòloga i professora de l'Escola Superior de Música de Catalunya.

 • 678 - Episodis de la Guerra Civil a Catalunya 1. Milicians al front d'Aragó
  Escolta àudio

  678 - Episodis de la Guerra Civil a Catalunya 1. Milicians al front d'Aragó

  Aquesta temporada a l'"En guàrdia" volem recordar episodis destacats de la Guerra Civil a Catalunya. Engeguem aquesta sèrie amb el paper jugat, especialment al principi del conflicte, per les milícies de voluntaris, civils disposats a defensar la legalitat vigent, exèrcits improvisats sorgits de la iniciativa de partits i sindicats com una bona mostra que el conflicte va ser militar però també de manera molt especial tenia una arrel política. Moltes d'aquestes columnes i milícies catalanes van lluitar al front de l'Aragó. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Joan Villaroya, catedràtic d'Història Contemporània per la UB.

 • 677 - Sarraïns a Catalunya
  Escolta àudio

  677 - Sarraïns a Catalunya

  La presència de musulmans a l'actual Catalunya va ser constant, marcada per diferents etapes polítiques, entre els anys 713 i 1614. En la primera entrada al territori no es pot parlar tant de conquesta com d'invasió, una penetració gradual però força ràpida a càrrec d'àrabs i berbers, sovint enfrontats entre ells. La petja dels 400 anys en què aquest territori va formar part d'al-Àndalus encara avui en dia és detectable en el país. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Dolors Bramon, doctora en Filologia Semítica i en Història Medieval i professora emèrita d'Estudis Àrabs i Islàmics de la UB. Autora de "Moros i catalans. La història menys coneguda dels sarraïns a Catalunya."

 • 676- Beethoven
  Escolta àudio

  676- Beethoven

  De tots els grans talents de la història de la música, aquells que han transcendit totes les barreres de popularitat i que han deixat un llegat reconegut per públics amplis són una minoria. Un d'ells, a l'alçada de Bach, de Mozart o de Verdi, és Ludwig Van Beethoven, un revolucionari, il·lustre precedent i profeta del Romanticisme, famós per les nou simfonies però a més creador d'una obra vasta i complexa que inclou música de cambra, 32 sonates per a piano, música sacra, "lieder" i fins i tot una òpera. A l'"En guàrdia", la vida de Van Beethoven amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Magda Polo, Ppofessora titular d'Estètica i Teoria de les arts i Història de la Música al Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona.

 • 675 - La independència als països bàltics
  Escolta àudio

  675 - La independència als països bàltics

  El 1985 el nomenament d'un nou primer secretari del Partit Comunista de la Unió Soviètica, Mikhaïl Gorbatxov, va obrir una etapa de transparència i reforma política de tots els territoris unificats amb mà de ferro sota el símbol de la falç i el martell. Alguns van gosar desafiar els poders de Moscou amb èxit. Encara avui el procés d'independència dels països bàltics, Estònia, Letònia i Lituània, iniciat el 1987 i culminat el 6 de setembre del 1991, amb la cadena humana de dos anys abans com una de les grans fites, es manté com un exemple de civisme i capacitat de mobilització. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté i Vicent Partal.

 • 674 - Alfabetització a la Catalunya moderna
  Escolta àudio

  674 - Alfabetització a la Catalunya moderna

  Al llarg de l'Edat Moderna, més i més capes de la població van sentir la necessitat d'aprendre a llegir i a escriure, en funció de les necessitats d'una societat que s'estava transformant profundament. L'alfabetització a la Catalunya moderna, entre els segles XVI i XVIII, va anar de la mà de l'Església, que considerava que amb ensenyar a llegir ja n'hi havia prou, i de les famílies, tant al camp com a la ciutat, que van trobar necessari dominar l'escriptura per poder gestionar el patrimoni i l'economia familiar sense recórrer a terceres persones. En parlem amb l'historiador Josep M. Solé i Sabaté i amb Ricard Expósito, llicenciat en Història per la Universitat de Girona i doctor en Història Moderna. Autor del llibre "Nivells d'alfabetització i pràctiques culturals en la Catalunya moderna. Aprendre de llegir, escriure i comptar".

 • 673 - El baró de Koënig
  Escolta àudio

  673 - El baró de Koënig

  El 1902, va ser expulsat de França per estafador i, el 1920, d'Espanya, acusat d'haver atiat la violència a Barcelona durant els anys del pistolerisme. Román Ceano, autor del llibre "Las tres vidas del barón Von Koënig" repassa la biografia del fals aristòcrata alemany Louis Guillaume Rudolf Stallmann, espia, ludòpata i cap d'una banda de pistolers a Barcelona entre el 1918 i el 1920, uns anys funestos pel que fa a les relacions entre obrers i patronal.

 • 672 - Muntanyes de la Grècia clàssica
  Escolta àudio

  672 - Muntanyes de la Grècia clàssica

  Al mont Olimp habitaven els dotze principals déus grecs. L'oracle de Delfos, a la falda del Parnàs, va rebre consultes durant milers d'anys. L'Ida va ser testimoni de la guerra de Troia, segons la "Ilíada", i l'Atos, un obstacle important durant la Segona Guerra Mèdica. El periodista Héctor Oliva, autor de "¿Hay dioses en el Olimpo? Ascensión a las cumbres míticas de la Antigüedad", ens trasllada a les muntanyes de la Grècia clàssica, icones culturals i escenari de batalles decisives, tant reals com mitològiques.

 • 671 - Trobada a Villa Diodati
  Escolta àudio

  671 - Trobada a Villa Diodati

  El juny de 1816 un grup d'intel·lectuals es van reunir a Villa Diodati, una luxosa mansió a la riba del llac Leman, a Suïssa, per escriure relats de terror. L'amfitrió era el poeta anglès romàntic George Gordon Byron. Enric Calpena conversa sobre aquesta trobada cabdal per a la literatura del segle XIX de la qual van sorgir "Frankenstein" de Mary Shelley i "El vampir" de Polidori, amb Marina Espasa, filòloga, escriptora, traductora i crítica literària.

 • 670 - La premsa durant la guerra de Successió
  Escolta àudio

  670 - La premsa durant la guerra de Successió

  Els anys de la guerra de Successió van ser els que van concentrar la producció de fulls de notícies millor i més intensa de la Catalunya moderna. Ho va fer possible una generació d'impressors que havia començat la seva activitat després de la guerra dels Segadors i que a Barcelona estava encapçalada per Rafael Figueró, de la "Gazeta de Barcelona", la primera publicació periòdica catalana composta íntegrament per continguts propis. Xevi Camprubí, doctor en Història Moderna i llicenciat en Periodisme, ens acosta a l'activitat de la premsa a Catalunya durant la guerra de Successió, un conflicte en què els dos bàndols enfrontats també van jugar la batalla de la propaganda i l'accés a l'opinió pública.

 • 669 - Pere Català i Pic
  Escolta àudio

  669 - Pere Català i Pic

  Autodidacte, seguidor de les avantguardes europees, però alhora sempre connectat amb les reivindicacions del catalanisme, el fotògraf Pere Català i Pic va ser un dels artistes imprescindibles de les primeres dècades del segle XX. L'historiador Pablo Giori, autor de "Pere Català i Pic. Fotografia, publicitat, avantguarda i literatura (1889-1971)" repassa la biografia d'aquest artista, tan avançat en el seu ideari polític com en l'aplicació de tècniques psicològiques per a la publicitat i la propaganda.

Anar al contingut