La portada

 • Portada de Mònica Terribas - 09/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 09/09/15

  "És d'això del que ha d'anar aquesta campanya pel 27-S, de fer propostes, de fer balanç del que ens ha portat fins aquí i de com s'ha de resoldre aquest conflicte. Perquè sí, una part de Catalunya -no sabem si majoritària- està desencaixada d'Espanya i vol formalitzar aquest desencaix. I una part de Catalunya -no sabem si majoritària- vol mantenir-se dins d'Espanya. I no, la societat no està dividida, malgrat persistents estratègies d'atemorir amb convidats estrella, jutges i militars. La societat conviu en pau amb conviccions diferents. I així és, així serà i així seria encara que el 27 de setembre no es pogués votar si es vol o no es vol la independència. Que cadascú defensi les seves idees al carrer en pau i llibertat, i a les urnes, amb la convicció que un estat de dret no sotmet, ni sotmetrà, el dret als interessos de l'Estat".

 • Portada de Mònica Terribas - 08/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 08/09/15

  "La setmana passada, un 95% del teixit empresarial català, amb cambres de comerç, Cecot, PIMEC i FemCAT es comprometien a adaptar l?economia a l?escenari que el Parlament decideixi. No esquivem aquest debat econòmic perquè heu de decidir el vot amb coneixement i no moguts per paraules com ?por?, ?abisme? o ?somni? i ?llibertat?. Perquè aquí, l?endemà, volem una Catalunya on es pugui viure millor. El vostre vot es comptarà com es comptaran els escons al Parlament el dia 27. I passi el que passi, si les forces que defensen la independència són majoritàries a la cambra legislativa, tindran un mandat clar, democràtic, legítim i inequívoc de la ciutadania per endegar el procés constituent cap a la independència".

 • Portada de Mònica Terribas - 04/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 04/09/15

  La cara d'aquesta crisi dels refugiats és la mobilització social de pobles i ciutats, també al nostre país, que driblen la lentitud de la resposta institucional europea. Una vegada més, la societat es mobilitza pel que considera just. Recordeu aquell testimoni que vam entrevistar en directe des de l'estació de Keleti? "Estava de vacances, però em quedo aquí per ajudar". Si governs com el d'Hongria no assumeixen la quota que els pertoqui ara dels 120.000 refugiats, des de Brussel·les que els tallin l'aixeta de les ajudes que reben.

 • Portada de Mònica Terribas - 03/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 03/09/15

  Quan us desperteu i mireu el telèfon mòbil o consulteu per xarxes les portades dels diaris, us quedarà el cor encongit. Arribareu a la feina i us passarà com a mi aquest matí, que entrareu en converses on es barreja la impotència, la indignació i el sentiment de culpa. Per què? Un nen de tres anys ofegat a la platja turca de Bodrum, al mar Egeu. Aquesta és la imatge, em deia en David Bassa ara, del fracàs d'Europa. Sí, la crisi dels refugiats que acaben ofegats al mar o en camions és un fracàs, però no només d'Europa, sinó de les civilitzacions, de la humanitat, de la guerra de Síria ara, de la Guerra Civil fa vuitanta anys, de la guerra dels Balcans..., i no pararíem. I no ho resolem. No resolem les causes de les guerres, no resolem el tràfic d'armes que les alimenten i no resolem els mecanismes d'auxili de les víctimes que, com aquesta criatura, no arriben, no arriben al futur. S'han quedat sense futur. I aquesta és la imatge del fracàs.

 • Portada de Mònica Terribas - 02/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 02/09/15

  Si algú tenia cap dubte que aquesta reforma exprés del TC és feta a mida per a Artur Mas, la va anunciar el PP amb el candidat del PPC al 27-S al costat. Xavier García Albiol va valorar entusiasmat: "La broma s'ha acabat". Quina broma? És una broma, per ell, la voluntat de milers i milers de ciutadans? O és una broma la divisió de poders, i admet que el TC servirà els interessos d'una part de l'Estat? Quina és la broma, senyor García Albiol? Precisament per bromes com aquesta, i pel fet de menystenir-les, el 27 de setembre hi ha milers de persones que li respondran que sí, que s'ha acabat. I no serà cap broma. I no serà només Artur Mas. (Ah, em vaig equivocar: "El País" no ha ofert rèplica a l'article de Felipe González a Artur Mas, l'hi ha ofert a Duran i Lleida?)

 • Portada de Mònica Terribas - 01/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 01/09/15

  Si us he de ser sincera, em fa una certa impressió ser aquí, al pati gòtic del Palau de la Generalitat Valenciana. Fa anys que em dedico a aquest ofici de donar veu a tothom qui té responsabilitats o interès públic, i mai no me n'havia sortit, d'entrevistar el president de la Generalitat Valenciana. Un gest tan senzill com és la transparència informativa per parlar del que afecta cinc milions de persones que viuen tan a prop, i que viatgen tan sovint amunt i avall, no havia estat possible. Ni amb Francisco Camps, ni amb Alberto Fabra. Per tant, només el fet que la ràdio dels mitjans públics catalans travessi aquestes portes per entrevistar el seu president, Ximo Puig, ens situa en un pla de normalitat. És cert que ha hagut de ser amb un govern del Partit Socialista del País Valencià i de Compromís, però ha passat. Segurament des que governava Joan Lerma, finals dels vuitanta i principis dels noranta, que això no s'havia repetit.

 • Portada de Mònica Terribas - 31/08/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 31/08/15

  No som ignorants, i sabem que, per treure uns expedients d'ajuntaments o dels despatxos de la seu de CDC per ordre dels fiscals anticorrupció, no calen desenes d'agents de la Guàrdia Civil i avisar els mitjans perquè en captin les imatges. Però està bé que hagi passat, i sabeu per què? Perquè la lluita contra la corrupció en la política aquí i a Espanya ha de ser ben present en el debat sobre el país que es vol construir.

 • Portada de Mònica Terribas - 27/08/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 27/08/15

  La vida és sovint un conflicte permanent per renovar, imaginar nous escenaris, dotar-nos de noves regles de joc, descobrir talent diferent que superi reptes quan les condicions canvien. I a la vida, si no aprens a mirar al teu voltant, dissenyar estratègies i imaginar cops d'efecte que et situïn en escenaris de canvi, et quedes empresonat? Aquells que han sabut fer aquests salts mortals són envejats, imitats i criticats, però lideren, marquen el pas. Joaquim M. Puyal ha traspassat fronteres d'arreu del món i també les fronteres de la comunicació per activar les tres palanques que tots els professionals d'aquesta casa compartim: compromís, rigor i passió.

 • Portada de Mònica Terribas - 26/08/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 26/08/15

  Sóc al Consolat de Mar de Palma i quan hem llegit els diaris d'aquí -"Diario de Mallorca", "Ultima Hora", "Ara Balears"- la polèmica de les declaracions del conseller de Justícia, Germà Gordó, sobre la nació completa, generen també terrabastall. Deu ser per això que aquesta sala del Consolat de Mar, seu del govern de les illes Balears, centra l'atenció de diversos mitjans que esperen que Francina Armengol -com han fet Ximo Puig i el president d'Aragó, Javier Lambán- també hi digui la seva. Però segur que és l'ultima de les preocupacions de la presidenta de les illes Balears, quan tothom espera que faci canvis profunds després dels últims governs del Partit Popular. La patacada de Bauzá a les eleccions ha permès al govern de coalició entre socialistes i MÉS agafar les regnes d'un territori amb un finançament desastrós -veurem en quant xifra ella el dèficit fiscal- i dificultats per gestionar els 13 milions i mig de turistes que aquest any han visitat aquestes illes meravelloses.

 • Portada de Mònica Terribas - 25/08/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 25/08/15

  Fins ara, associàvem la Xina a la fàbrica de baix cost d'Occident. Però aquest estereotip ja no respon ben bé a la realitat. I si el mercat xinès deixa de demanar -com passa amb el petroli-, tot s'encalla. Per aquells que reivindiquen que ser un estat gran ens fa econòmicament més forts -i quan parlen de grans estats pensen en Espanya, França o Itàlia-, quan els compares amb la Xina o els Estats Units, penses: hi ha diferència entre ser un cérvol o un senglar quan els qui governen són tigres i àligues? Perquè, si tenen gana, es cruspiran tant l'un com l'altre.

 • Portada de Mònica Terribas - 24/08/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 24/08/15

  Aquesta campanya serà o no la revolta dels somriures? Passi el que passi, que els somriures no s'esborrin. El candidat socialista Miquel Iceta i d'altres asseguren que decidir sobre la independència deixarà una societat dividida, però oblida que si aquesta decisió no es pot prendre, una part d'aquesta societat -potser majoritària- tampoc no somriurà. Aquesta seria la principal frustració. No votar. Fer-ho genera responsabilitats i projectes nous. La democràcia ben aplicada té mecanismes per blindar els somriures. I siguin quins siguin els resultats de les urnes, ningú -pensi el que pensi- ha de renunciar a blindar els somriures. I des d'avui tornem a ser aquí per despertar-vos i compartir-los amb vosaltres.

 • Portada de Mònica Terribas - 17/07/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 17/07/2015

  "Viurem amb micròfons sense fils els crits i les impressions dels oients enfilats a les atraccions de Port Aventura… i sentirem música en directe amb Okey OK i Strombers… i respirarem fondo, perquè quan ens tornem a sentir, el 24 d'agost, tindrem davant una de les etapes polítiques més determinants dels últims tres segles en aquest país. Mariano Rajoy diu que Catalunya mai serà independent. Tindrà o no tindrà raó? Us ho explicarem quan passi des del Matí de Catalunya Ràdio, i us despertarem, com hem fet durant dos anys ja, un equip capturat per una atracció real, la passió per la informació."

 • Portada de Mònica Terribas - 16/07/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 16/07/2015

  "Avui formalment acomiadarem Raül Romeva de la tertúlia perquè s'ha convertit en el cap de cartell del compromís col·lectiu -diu ell mateix- dels qui volen fer el salt definitiu cap a una Catalunya independent."

 • Portada de Mònica Terribas - 15/07/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 15/07/2015

  "En els partits, els sacrificis de les parts no es fan visibles, no són transparents. Aquí sí, i tothom sap qui ha cedit, i qui agafa de la mà qui per fer un salt que necessita tota l'embranzida possible. Això pel que fa a l'acord CDC-ERC i entitats. Però aquest país és molt divers, afortunadament. I la societat està informada, i triarà d'esquerra a dreta qui li sembli -cinc partits que no lluiten per la independència: el PPC, C'S, el PSC, UDC i l'aliança d'esquerres, i dues que sí: CUP-Crida constituent o la llista independentista cívico-política amb Mas i Junqueras-."

 • Portada de Mònica Terribas - 14/07/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 14/07/2015

  "Amb aquest preacord: no es perd capital polític, ni de Mas ni de Junqueras, sumen forces, i ja els separaran les urnes quan s'hagi de votar el Parlament constituent 18 mesos després, com diu el full de ruta. ERC fa així un sacrifici temporal perquè és l'escenari que no volia. Però, què passa amb la CUP? La CUP s'hauria de comprometre no només a no oposar-se a aquesta llista, sinó que, si aquesta llista independentista cívico-política guanya el 27-S, han de donar suport al govern sortint, sense fissures, per assegurar la majoria perquè el procés cap a la declaració d'independència tiri endavant. Ara no els pot deixar sols."