La portada

 • Portada Mònica Terribas
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas

  "Us proposo una fórmula per aquest vespre: sentir el debat a Catalunya Ràdio o veure'l a TV3, com vulgueu, però prenent notes de les idees que us convencen amb arguments, les que responen al vostre projecte de vida col·lectiva, les digui qui les digui, i hi poseu les sigles al costat com a referència. Quan acabem el debat, feu recompte. I us adonareu que la política -si tanques els ulls i t'oblides de les sigles i les simpaties- no és una qüestió de fidelitat mal entesa ni tampoc d'aplicar l'actitud de la sentència: càstig-premi, guanyador-perdedor, vell-nou. La política és més complexa perquè la fem entre tots, cada dia, estirant el fil, però sense deixar l'agulla."

 • Portada Mònica Terribas - 16/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 16/12/15

  "Us convidem a jugar en aquestes hores prèvies: Quin candidat parlarà més estona en el debat de TV3 i Catalunya Ràdio?Aventureu-vos a fer pronòstics, però quan arribi l'hora, demà a les 10 del vespre, volem que assistiu senzillament a un debat. No en volem dir el debat definitiu, ni decisiu, ni determinant, encara que sigui l'últim. Només volem que sigui un debat real, sense parafernàlia: quines polítiques defensarà cadascú al Congrés? Com gestiona Espanya els vostres interessos i els vostres problemes, des de l'atur i la desigualtat fins a l'educació, passant per la salut, la vostra seguretat o la gestió de tots els recursos públics que generen els vostres impostos? Uns partits creuen que Espanya ja no pot ajudar a resoldre els vostres problemes i volen un estat independent que ho faci millor; d'altres, que podem millorar transformant o aplicant noves polítiques i, fins i tot, reformant la Constitució poc o molt. Però hi ha urgències que requereixen respostes, per exemple, Rodalies."

 • Portada Mònica Terribas - 15/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 15/12/15

  "No vau poder veure el cara a cara ahir entre Pedro Sánchez i Mariano Rajoy organitzat per l'acadèmia de Campo Vidal i emès per TVE i d'altres? Us ho puc resumir en un episodi més que significatiu per a Catalunya. Quan feia més d'una hora i quart que debatien, i estaven cabrejats -perquè no té cap altre qualificatiu- sobre quant cobrava l'un i l'altre, relacionat amb els casos de corrupció, i Mariano Rajoy li havia dit mesquí i roí a Sánchez per haver-li retret no haver dimitit pel "cas Gürtel" i el tuit al tresorer Bárcenas, el moderador Manuel Campo Vidal va intentar canviar de tema per introduir el que qualifiquen de qüestions d'ordenació territorial a través d'una pregunta de Màrius Carol, director de "La Vanguardia". La pregunta era: Com convenceran el 47,8% dels catalans que han optat per opcions sobiranistes (que no independentistes)? Pregunta formulada. I un segon després, un segon, eh? Literal. El líder del PSOE i el líder del PP van continuar parlant de corrupció..."

 • Portada Mònica Terribas - 14/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 14/12/15

  "Dilluns que ve us despertarem i ja sabrem qui ha guanyat les eleccions espanyoles i qui haurà d'intentar formar govern per, entre altres coses, afrontar el problema institucional amb Catalunya, perquè els resultats aquí es llegiran també en una altra clau: l'independentisme i el procés reculen? Aquesta és la setmana de prendre decisions. Per això, a Catalunya Ràdio i TV3 dijous al vespre us oferirem l'últim debat amb els candidats. Si esteu indecisos, el debat us ajudarà a triar qui voleu que defensi el vostre projecte polític en les institucions de l'Estat en els pròxims anys. Com amb La Marató, l'únic que fa moure les coses és la suma del compromís col·lectiu. I les urnes són també el moment d'expressar-lo."

 • Portada Mònica Terribas - 11/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 11/12/15

  "Es calcula que com a mínim la descendència il·legal, els fills no registrats, ha representat fins ara un 1% de la població xinesa. Han tingut en els llimbs milions de criatures i després persones adultes, desateses, en el mercat negre dels serveis públics mínims. I això passava fins a l'octubre en aquest país amb què les economies occidentals fem negocis. No hem sentit els líders mundials occidentals demanant que la Xina acabés amb aquesta situació. Ho ha fet quan li ha semblat. Per què? Perquè tristament amb els drets d'aquests 13 milions de persones no hi havia compromeses inversions occidentals ni la temperatura del planeta. És així. Quan us podrem explicar una cimera pels drets de les persones? Dotze dies amb 200 països, com la del clima de París. Us ho imagineu? Una cimera que busqui un compromís per fixar horitzó de final a les desigualtats i asseguri els drets bàsics de les persones a tot el món. No hi ha data, i difícilment hi hauria acord."

 • Portada Mònica Terribas - 10/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 10/12/15

  "Quan aixeques la mirada del dia a dia i veus aquest petit planeta en perspectiva, què hi veus? Un minúscul espai de l'univers dominat per una humanitat que té dos problemes greus: l'autodestrucció que ens infligim per un sistema de vida que arrasa els nostres recursos naturals -l'aire, l'aigua i la salut de la terra que ens alimenta- i la destrucció de l'altre, de qui considerem l'enemic quan la seva manera d'entendre la vida no quadra amb les nostres conviccions -aturar la bogeria del terrorisme jihadista contra Occident i l'islam no radical que ens manté en alarma permanent-. Si les Nacions Unides no serveixen per fer quadrar els estats i ajudar-los a trobar una sortida, hauran fracassat en els dos màxims reptes del segle XXI."

 • Portada Mònica Terribas - 09/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 09/12/15

  "¿Per què es va poder fer un debat dilluns en un mitjà privat, a Atresmedia, amb absència de representants que ja són al Congrés i, en canvi, els mitjans públics hem de minutar la durada de les entrevistes que començarem a fer demà passat (10 minuts per a ERC i gairebé 38 per al PSC)? Això no té cap sentit. Tots fem un servei públic. Mitjans públics i privats. Però nosaltres ho fem lligats de mans i peus -avui en parlarem-. Per què, encara ara, el 2015, els partits emmanillen la informació política? Per què aquest és l'únic país europeu on un òrgan juridicopolític com la Junta Electoral Central acaba imposant els criteris periodístics en campanya? És un suspens en salut democràtica, perquè compromet el vostre dret a una informació lliure quan el vot ja no es decideix als mítings sinó als mitjans. Rajoy ho sap. Per això, quan ha de triar, prefereix fer de comentarista esportiu en un plató o visitar Bertín Osborne i rebutja passar comptes en un debat amb els seus adversaris."

 • Portada Mònica Terribas - 07/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 07/12/15

  "Aquest vespre veureu un dels molts debats d'aquests dies, aquest només entre el bipartidisme espanyol i els dos aspirants a trencar-lo, C's i Podem -la perifèria no hi participa-, i en aquest debat seran tres homes i una dona, Soraya Sáenz de Santamaría, la número 2 de Rajoy. Per què? Perquè el número 1 no hi vol anar. Quan repasses la història recent d'Europa, les dues úniques dones amb poder real que et vénen al cap: Thatcher i Merkel. I la que treu el cap, Marine Le Pen, que ha guanyat la primera volta de les regionals franceses. Si Clara Campoamor aixequés el cap, s'esgarrifaria amb el balanç. En els països que preconitzen les llibertats i els drets de les persones no hem aconseguit mirar els homes de tu a tu quan es tracta de discutir polítiques i canvis estructurals. Les dones votem a Espanya des del 1933, però les dones convocades a les urnes el 2015 només podrem votar homes per ser presidents del govern espanyol."

 • Portada Mònica Terribas - 04/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 04/12/15

  "Inaugurem avui quinze dies de blocs electorals dels mitjans públics. Benvinguts a la informació sense firmar, endreçada i incòmodament minutada per la Junta Electoral Central. Aquí ningú té pressa per desobeir, veus? Això sí, com deien al xou de Kenny Everett: 'Ho farem tot amb el millor gust possible'. Igual, igual, que les seves múltiples intervencions, no minutades, no pautades, ni controlades, en els platós dels programes d'entreteniment per lluir les seves habilitats no polítiques. L'espectacle polític de les campanyes ha arribat. Vols pescar vots? Agafa la guitarra, fes classes de ball o aprèn a fer de comentarista esportiu. I deixa't de programes electorals!"

 • Portada Mònica Terribas - 03/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 03/12/15

  "No sé si heu pogut llegir encara l'article de David Fernàndez, de la CUP, a l''Ara'. Expressa tot això: el retrat col·lectiu, el retrat autocrític propi i el retrat crític i sever de l'altre. Però obre una porta tancada. Què és una porta tancada? Aquella darrere de la qual només es compten les derrotes de l'altre, les ferides de l'altre, i els triomfs de les batalles guanyades a l'altre, no guanyades al futur. Les portes tancades blinden espais, però s'hi acaben construint mons petits. Si es volen batalles guanyades al futur, i no batalles guanyades als altres, és imprescindible deixar una escletxa i que sigui l'altre qui t'acompanyi quan et miris al mirall. El títol de l'article és 'Sortir-nos-en'. Però crec que el títol que li hauria posat David Fernàndez, passat per la traductora dels Minoristes, seria una mica més llarg: 'El nostre futur no té un nom. El batejarem quan l'aconseguim. Perseguim-lo.'"

 • Portada Mònica Terribas - 02/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 02/12/15

  Sabeu per què batallem? Perquè volem que el servei que fem, els continguts que us preparem durant sis hores, ens facin més lliures sumant el coneixement i criteri entre totes les persones que feu possible "El matí de Catalunya Ràdio" a banda i banda de l'antena. Nosaltres som afortunats de despertar-vos cada matí i dir-vos fins demà cada migdia. Us ho dic cada vegada que ens examina l'EGM. Hi som i hi serem.

 • Portada Mònica Terribas - 01/12/2015
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 01/12/2015

  "L'agonia de la negociació entre Junts pel Sí i la CUP tensa i crema energies. Si l'independentisme ha d'assumir una golejada en pròpia porta, més val que els àrbitres xiulin, de forma col·legiada, el final del partit. Que no ens expliquin estratègies de vestidor."

 • Portada Mònica Terribas - 30/11/2015
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 30/11/2015

  Aquesta continua sent la pregunta: si la meitat del país que vol la independència, Junts pel Sí i la CUP, la teixiran per contribuir a resoldre els problemes irresolts amb un estat propi, o quedaran atrapats en els seus propis dogmes i condicions innegociables; o si l'altra meitat, que no vol la independència, enfortirà més encara el seu projecte amb l'embranzida de les urnes d'aquí tres setmanes i la paràlisi de les catalanes des de fa dos mesos.

 • Portada Marta Romagosa - 27/11/2015
  Escolta àudio

  Portada Marta Romagosa - 27/11/2015

  "El govern espanyol continua sense pagar els diners del Fons de Liquiditat Autonòmic i el conseller Mas-Colell els hi ha arribat a reclamar de genolls, fent servir l'expressió prou explícita: 'Si hem de córrer els 100 metres llisos, ho farem, però que ens paguin'."

 • Portada Marta Romagosa - 26/11/2015
  Escolta àudio

  Portada Marta Romagosa - 26/11/2015

  "Junts pel Sí proposa a la CUP un executiu col·legiat amb Mas, Junqueras, Munté i Romeva, tots amb rang de president, segons ha pogut saber "El matí de Catalunya Ràdio". Els pròxims dies, la proposta es podria fer pública a través d'un article publicat als mitjans de comunicació."

Anar al contingut