Informe Sala i Martín

 • Xavier Sala i Martín: "L'Europa a diferents velocitats no arreglarà res"
  Escolta àudio

  Xavier Sala i Martín: "L'Europa a diferents velocitats no arreglarà res"

  El catedràtic d'Economia critica la proposta del president francès, François Hollande, d'una Europa amb diferents velocitats d'integració per evitar el risc que més països marxin de la UE, com el Regne Unit. La Unió Europea té quatre grans problemes, segons Sala i Martín: "Ningú sap qui és Donald Tusk ni Jean-Claude Juncker", els màxims dirigents comunitaris no són escollits directament. "La gent no sap què fa Europa. I tots els polítics la utilitzen com l'ase dels cops per justificar polítiques impopulars." A la vegada, els polítics fan servir Europa "com la vaca que s'ha de munyir", per obtenir recursos. El professor de la Universitat Colúmbia també pronostica que, després de la pujada de tipus d'interès als EUA, en seguirà una altra a Europa, quan la inflació es dispari, i això perjudicarà la gent que tingui deutes.

 • Xavier Sala i Martín: "Seria un error gravar els robots amb un impost"
  Escolta àudio

  Xavier Sala i Martín: "Seria un error gravar els robots amb un impost"

  El catedràtic d'economia creu que Bill Gates està equivocat quan planteja que hi hagi impostos sobre els robots per compensar la pèrdua de llocs de treball que provoca la implantació creixent de la intel·ligència artificial a les empreses. Sala i Martín explica que cap dels canvis tecnològics des de la primera revolució industrial ha generat més atur global. Han fet l'economia més competitiva, diu, i s'han creat ocupacions d'acord amb les noves necessitats. "La història ens diu que sempre que hi ha hagut un canvi tecnològic, el consum ha crescut". D'altra banda, el professor de la Universitat Colúmbia critica l'informe sobre competitivitat regional de la UE perquè utilitza dades desfasades i incompletes: "el podem llençar directament a les escombraries".

 • Xavier Sala i Martín: "L'invent de Bankia no podia acabar bé"
  Escolta àudio

  Xavier Sala i Martín: "L'invent de Bankia no podia acabar bé"

  Pel professor de la Universitat de Columbia és evident que, amb la investigació judicial de l'antiga cúpula del Banc d'Espanya pel cas Bankia, la sortida a borsa de l'entitat no va estar ben supervisada. Sobre l'encariment de la factura elèctrica, Sala i Martín creu que Rajoy podria prendre mesures per fer baixar el preu de la llum, perquè "el 60% del preu de l'energia el controla el govern. Prefereix complir amb el dèficit de Merkel". També comenta la derrota del Barça al camp del PSG. Veu difícil passar l'eliminatòria de la Champions.

 • Sala i Martín: "El veto migratori als EUA és una tragèdia des del punt de vista econòmic"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "El veto migratori als EUA és una tragèdia des del punt de vista econòmic"

  El professor de la Universitat Colúmbia clama al cel per l'ordre executiva del nou president nord-americà, Donald Trump, restringint l'entrada de ciutadans de set països de majoria musulmana. A més de ser una mesura inhumana, creu que serà una "tragèdia" des del punt de vista econòmic, perquè sense la captació de talent estranger, els EUA poden perdre el lideratge tecnològic. També explica que al Fòrum Econòmic Mundial de Davos preocupaven els efectes de la quarta revolució industrial, la tecnològica, i els col·lectius que no s'han beneficiat del creixement global. "Veurem robots que escriuen poesia", apunta.

 • Xavier Sala i Martín: "El millor que podem ensenyar és a tenir esperit crític i curiositat"
  Escolta àudio

  Xavier Sala i Martín: "El millor que podem ensenyar és a tenir esperit crític i curiositat"

  Repàs crític de l'informe PISA sobre el nivell educatiu de 72 països. El professor de la Universitat Colúmbia lamenta que la prova que impulsa l'OCDE només avaluï comprensió lectora, matemàtiques i ciències i, en canvi, deixi de banda matèries com la música o l'art. Diu que cal fomentar la creativitat. "L'observació és la clau de la innovació. I la millor manera d'observar és pintar." Sala i Martín veu essencial tenir esperit crític i ser curiós, per aprendre de veritat. "La curiositat que tenien els nens l'hem matat."

 • Sala i Martín: Trump i l'esquerra europea estan igualment equivocats
  Escolta àudio

  Sala i Martín: Trump i l'esquerra europea estan igualment equivocats

  El professor de la Universitat Colúmbia adverteix que la política econòmica del president electe dels Estats Units és una gran incògnita. Afirma que el proteccionisme que promou serà un desastre. En aquest sentit, diu que la filosofia de posar aranzels als productes estrangers per protegir llocs de treball a casa és una política equivocada. Vingui de Donald Trump o de Podem. Pronostica que la Reserva Federal apujarà els tipus d'interès aviat, i que això pressionarà el BCE perquè també encareixi el preu del diner a Europa.

 • Sala i Martín: "L'FMI no ha predit correctament cap crisi econòmica des de la Segona Guerra Mundial"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "L'FMI no ha predit correctament cap crisi econòmica des de la Segona Guerra Mundial"

  Xavier Sala i Martín nota un ambient més optimista al Fons Monetari Internacional. Després de la reunió de Washington de la setmana passada, creu que hi ha menys por sobre una crisi econòmica a la Xina. El professor de la Universitat Colúmbia posa en qüestió els pronòstics de l'FMI, i alerta que el Brèxit pot ser dur pel Regne Unit si no s'afanya a firmar tractats de lliure comerç amb la UE. Sobre les eleccions als Estats Units, pensa que Donald Trump està gairebé acabat després del segon cara a cara televisat amb Hillary Clinton i lamenta que "la campanya presidencial dels Estats Units s'ha convertit en un circ".

 • Sala-i-Martín: "Hillary és una mentidera patològica i Trump un egomaníac de proporcions gegantines"
  Escolta àudio

  Sala-i-Martín: "Hillary és una mentidera patològica i Trump un egomaníac de proporcions gegantines"

  L'economista Xavier Sala i Martín desconfia dels models econòmics que proposen els dos candidats a la presidència dels Estats Units, Hillary Clinton i Donald Trump. "Tots dos són dolents". El professor de la Universitat Columbia desgrana l'informe de Competitivitat Global del Fòrum Econòmic Mundial, que s'acaba de publicar, i del qual n'és autor. Espanya ocupa el lloc 32 de 138 països en termes de competitivitat. També aborda l'efecte de la firma de la pau amb les FARC a Colòmbia, país que ha visitat recentment.

 • Xavier Sala-i-Martín: "El que està fent Europa amb Apple és un error i provocarà més evasió fiscal"
  Escolta àudio

  Xavier Sala-i-Martín: "El que està fent Europa amb Apple és un error i provocarà més evasió fiscal"

  Encetem temporada de l'"Informe Sala-i-Martín" i analitzem la sanció que la Comissió Europea ha imposat a Apple i a Irlanda per evasió fiscal i parlem també de... castells!! El professor de Columbia no s'ha volgut perdre la diada de Sant Fèlix. La sanció europea, segons el col·laborador del Matí de Catalunya Ràdio, és un error, en primer lloc perquè Apple es va acollir a la legalitat que li oferia el govern irlandès i en segon lloc perquè considera que l'ofensiva generarà més evasió i no aprofita l'opció de potenciar la cooperació internacional.

 • Sala i Martín: "El problema rau en el fet que Europa més que una democràcia és una 'despatxocràcia'"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "El problema rau en el fet que Europa més que una democràcia és una 'despatxocràcia'"

  L'economista de la Universitat Colúmbia analitza els escenaris oberts arran del triomf del Brexit al referèndum del Regne Unit. Segons Sala i Martín, la Unió Europea necessita urgentment reformar-se si no vol que augmenti aquest sentiment de ràbia cap a les seves institucions. Ara, la solució -diu- no passa per castigar el Regne Unit, sinó per abordar amb intel·ligència els canvis imprescindibles per democratitzar els òrgans de decisió de la UE.

 • XSiM: "La pròrroga de pressupostos a Catalunya ha fet Montoro la persona més feliç del món"
  Escolta àudio

  XSiM: "La pròrroga de pressupostos a Catalunya ha fet Montoro la persona més feliç del món"

  Xavier Sala i Martín interpreta el que pot suposar per a Catalunya que la Generalitat funcioni amb els pressupostos prorrogats de l'any passat, després del no de la CUP al projecte del 2016. A més, l'economista de la Universitat Colúmbia analitza les campanyes a favor i en contra de la permanència del Regne Unit a la Unió Europea

 • XSiM: L'impacte econòmic del futbol
  Escolta àudio

  XSiM: L'impacte econòmic del futbol

  Sala i Martín analitza la incidència del futbol en el creixement econòmic. En el cas de la Premier League subratlla que el repte és capitalitzar la gran inversió que han fet fins ara els clubs, amb uns resultats esportius millors.

 • Sala i Martín: "L'economia va millor però no tan bé com esperàvem"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "L'economia va millor però no tan bé com esperàvem"

  El professor Sala i Martín alerta que el món ha entrat en una dinàmica, no de recessió, però sí d'alarma. Argumenta que els estímuls que l'any passat feien créixer el PIB han anat desapareixent i hi ha diversos focus d'incertesa que obliguen a ser més cauts.

 • Sala i Martín: "La reunió amb Puigdemont no servirà de res perquè Rajoy és un zombi"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "La reunió amb Puigdemont no servirà de res perquè Rajoy és un zombi"

  El professor Sala i Martín subratlla els desequilibris imposats pel govern central a les comunitats autònomes en els objectius de dèficit públic. També s'ha referit a l'escàndol dels anomenats "papers de Panamà" preguntant-se per què hi ha lleis que permeten l'existència de paradisos fiscals.

 • Sala i Martín: "En principi, tenir diners a Panamà no és il·legal ni indici d'activitats il·legals"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "En principi, tenir diners a Panamà no és il·legal ni indici d'activitats il·legals"

  El professor Sala i Martín enumera 3 característiques dels paradisos fiscals: impostos anormalment baixos, secret bancari (a diferents nivells) i una regulació i supervisió fiscals més aviat laxes. Subratlla que als paradisos fiscals també s'hi veuen diferents tipus d'evasió d'impostos: d'una banda, els obtinguts a través d'activitats legals i, de l'altra, els aconseguits amb negocis il·legals. El professor de la UPF i Colúmbia detalla també les diferències entre evasió i elusió d'impostos.

Anar al contingut