En primera persona del plural

 • La precarietat laboral a la universitat, en primera persona
  Escolta àudio

  La precarietat laboral a la universitat, en primera persona

  Del 26 al 28 de juny hi ha convocada una vaga a la UPF per protestar contra la precarietat laboral al món universitari, ja sigui en investigadors com en docents. S'afegeix a la que ja es va fer el mes de maig a totes les universitats públiques catalanes per reclamar que es millorin les condicions de vida d'investigadors i professors associats, i que s'apliqui l'Estatut del Personal Investigador en Formació. A "En primera persona del plural", en parlem amb Patrícia Martínez, professora associada de la UB; Jaume López, professor associat de la UPF; Danislava Marinova, investigadora postdoctoral de la UAB; Alberto Meseguer, doctorand de la UPF i Alejandro Ramos, doctorand de la UAB.

 • Morir dignament, en primera persona
  Escolta àudio

  Morir dignament, en primera persona

  L'eutanàsia continua sent un tema de debat fora i dins dels hemicicles legislatius. Mentre la societat va per una banda, tal com indiquen les enquestes, la política va per una altra. La qüestió ha generat un debat recurrent que sacseja disciplines com l'ètica, la religió, la medicina, la justícia i el dret penal. A "En primera persona", parlem amb tres persones que, de manera diferent, s'han vist enfrontades a l'eutànasia. Ángel Hernández va ajudar a morir a la seva dona afectada per una greu malaltia terminal que li provocava una discapacitat del 82%. Joan Alquézar va haver d'acompanyar el seu sogre a morir dignament a Suïssa. I Dolors Ferrer, amb l'ajuda de PADES (els equips mèdics de suport a domicili) va poder acompanyar fins al final la seva parella malalta d'un tumor cerebral. L'Ángel és a Barcelona perquè dimecres participa en una taula rodona sobre la despenalització del suïcidi assistit al Parlament de Catalunya.

 • Famílies d'acollida: històries en primera persona
  Escolta àudio

  Famílies d'acollida: històries en primera persona

  "Vull una família d'acollida que em faci abraçades d'os" Aquesta és la campanya que ara fa dos anys va engegar la Generalitat de Catalunya. Actualment, a Catalunya hi ha unes 700 famílies acollidores, amb les quals viuen més de 900 infants..., però en fan falta moltes més. A "En primera persona del plural", en parlem amb Luca Barone, que amb la seva parella tenen acollida una nena de 5 anys, i Ivan Campillo i Laura Sancho, que tenen acollits dos germans de 4 i 6 anys.

 • L'escola inclusiva: històries en primera persona
  Escolta àudio

  L'escola inclusiva: històries en primera persona

  El 2017 hi havia més de 25.000 alumnes escolaritzats amb necessitats educatives especials a Catalunya. Avui, a "En primera persona del plural", volem parlar amb nois i noies amb diversitat funcional que han estudiat en centres ordinaris. Ens acompanyen Alba Enamorado, amb síndrome de Down; Ervin López, sord (Tània Puig fa d'intèrpret de signes); Marc Buxaderas, amb paràlisi cerebral lleu, i Pere Sorde, amb síndrome d'Asperger.

 • Botigues de barri, persianes amunt
  Escolta àudio

  Botigues de barri, persianes amunt

  A "En primera persona", parlem de què signifiquen les botigues als barris i quina funció tenen. Les entenem com un model de cohesió? Com un servei social? N'hem parlat amb Gemma Fortino, propietària de cinquena generació del forn de pa Fortino, a Travessera de Gràcia, a Barcelona; Josep Lamiel, que regenta el bar Marsella, al barri del Raval, de Barcelona; Pilar Palau, propietària de Regals, a L'Hospitalet de Llobregat; Pepi Sanfeliu, propietària de la pastisseria La Palma, a Sabadell; Xevi Cortacans, propietari de la llibreria Muntanya de Llibres, a Vic, i Jordi Jiménez, propietari de Le Petit Paris, de vestits de festa, a Viladecans.

 • Les 'altres' víctimes de la violència masclista
  Escolta àudio

  Les 'altres' víctimes de la violència masclista

  Segons dades del Ministeri, cada any una mitjana de 40 nens i nenes es queden orfes per violència masclista a l'estat espanyol. Fins al 2015, quan es va reformar la llei, aquests nens i nens no cobraven pensió per orfandat. No tenien la consideració de víctima sinó de testimoni. Avui, a "En primera persona", ens acompanyen "fills i filles de la violència masclista", que són les víctimes col·laterals.

 • Nissan, Caixabank i Codorníu: Hi ha més EROs ara que abans?
  Escolta àudio

  Nissan, Caixabank i Codorníu: Hi ha més EROs ara que abans?

  A "En primera persona", parlem d'Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO). En un context de frenada suau de l'economia, és inquietant el degoteig continu d'EROs que hem vist als últims mesos, sobretot en grans empreses. És el preludi d'una nova crisi econòmica? En parlem amb Enrique Saludas, secretari general de la secció sindical de SIGEN-USOC a Nissan Zona Franca; Ricard Ruiz, secretari general de la secció sindical de CCOO a Caixabank, i Antonio Cruces, president del comitè d'empresa de Codorníu de CCOO.

 • Els nouvinguts al món rural: històries personals
  Escolta àudio

  Els nouvinguts al món rural: històries personals

  A "En primera persona del plural", parlem dels nouvinguts al món rural. Sentim el testimoni de persones que han fet un gir a la seva vida i han apostat pel món rural. Ens acompanyen Eudald Planella, agricultor; Yas Recht, ramadera; Lluís de la Cámara, ramader; Glòria Roig, agricultora, i Judit Saush, que té una granja de pollastres ecològics.

 • Històries d'adopcions: testimonis en primera persona
  Escolta àudio

  Històries d'adopcions: testimonis en primera persona

  A "En primera persona", parlem d'adopcions. Com la viuen les persones adoptades? Ens acompanyen Laia Casas, autora del llibre "Jo sóc xina-catalana"; Tania Márquez, adoptada a Ucraïna; Eva Gispert, adoptada a Galícia i directora i fundadora de l'Institut Família i Adopció; Montserrat Anguiano, amb mare biològica de Guinea, i Priya Irene Caballero López, adoptada a l'Índia. També parlem amb Agnès Russiñol, directora de l'ICAA (Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció).

 • Llogaters que viuen, en primera persona, la bombolla del lloguer
  Escolta àudio

  Llogaters que viuen, en primera persona, la bombolla del lloguer

  A "En primera persona", parlem de la bombolla del lloguer i els lloguers abusius. Parlem amb Lourdes Martínez, Lívia Arteaga i Roger Ramírez, tres llogaters que viuen problemes diferents amb els seus arrendataris. També ens acompanya Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogaters de Catalunya.

 • Dos taxistes i dos conductors de VTC, en una mateixa taula
  Escolta àudio

  Dos taxistes i dos conductors de VTC, en una mateixa taula

  "El matí de Catalunya Ràdio" reuneix al voltant d'una taula dos taxistes (Anna Ruth Kalme i Jordi Sànchez Navarro) i dos conductors de Cabify (Joan Lladó i Jordi Oller) en un moment de tensió entre el sector del taxi i el de VTC. A cap dels quatre els agrada el decret del govern de la Generalitat per regular el sector dels VTC. Els conductors de Cabify són mileuristes, i els taxistes diuen que cobren una mica més, però també tenen moltes despeses. "Si hi hagués tanta feina, les parades de taxis no estarien tan plenes de vehicles", es queixa en Jordi, taxista que aprecia una davallada de la clientela en els deu anys que porta en aquest sector. "El taxi ha millorat molt i ho ha de continuar fent molt més", afegeix en Jordi.

 • Mare per gestació subrogada: "És com una tècnica de reproducció assistida"
  Escolta àudio

  Mare per gestació subrogada: "És com una tècnica de reproducció assistida"

  Parlem de la gestació surogada amb Gal·la Sánchez, mare de bessons per gestació subrogada, i Ramon Antonijoan, que, amb el seu company, han tingut dos fills per gestació subrogada amb la mateixa dona. També parlem amb la Teresa, la gestant dels fills de Ramon Antonijoan.

 • Com es viu amb una pensió de 650 euros? Surt a compte jubilar-se abans dels 65?
  Escolta àudio

  Com es viu amb una pensió de 650 euros? Surt a compte jubilar-se abans dels 65?

  La Laura, el Paco, l'Antònia, el Joan, la Joana i el Plàcid són sis jubilats, amb diferents nivells d'ingressos. Des de la pensió mínima, uns 650 euros, fins a la màxima, de prop de 2.500 euros. Com s'han organitzat la vida des que es van jubilar? Porten un nivell de vida digne, amb el que cobren? "Hem guanyat la batalla al temps", diu en Plàcid, involucrat amb el moviment de Pensions Dignes de Terrassa. La Joana, amb 81 anys, i l'Antònia, amb 70, també estan implicades en associacions per defensar els drets de les dones que cobren pensions mínimes. La Laura, a través d'Asjubi40, reivindica que les persones que han cotitzat més de 40 anys puguin cobrar el 100% de la pensió. Es va haver de jubilar als 61 perquè no trobava feina, i això fa que percebi una quarta part menys del que li tocaria si s'hagués jubilat als 65. Al "Primera persona del plural" parlem, també, dels que s'han pogut jubilar parcialment, com el Paco, o de les jubilacions anticipades, com les del Joan i el Plàcid.

 • Sempre tindràs una infermera des que neixes fins que mors
  Escolta àudio

  Sempre tindràs una infermera des que neixes fins que mors

  La infermeria és una professió que abasta l'atenció a persones de totes les edats, malaltes o no, i en qualsevol circumstància. Comprèn la promoció de la salut, la prevenció de malalties, i l'assistència a malalts, discapacitats i persones en situació terminal. Així és, a grans trets, com la defineix l'Organització Mundial de la Salut. En parlem amb tres infermeres: Ester Giménez (CAP Terrassa-Nord), Mireia López (infermera gestora de casos) i David Carbajarales (infermer de la Vall d'Hebron). També en parlem amb Mar Vega (supervisora de l'àrea de crítics adults de l'Hospital de la Santa Creu i Santa Pau) i Tània Riera (tècnica de cures d'infermeria de l'Hospital Germans Trías i Pujol).

 • 1975. Testimonis de la vaga de fam de les preses polítiques de la dictadura
  Escolta àudio

  1975. Testimonis de la vaga de fam de les preses polítiques de la dictadura

  Carme Travesset i Núria Ballart tenien 21 i 22 anys quan es van conèixer compartint reclusió a la presó de la Trinitat de Barcelona. Les dues, junt amb altres recluses, van fer una vaga de fam de deu dies per demanar millores en les condicions que els imposava la direcció de la presó.