TOTS ELS ÀUDIOS

 • Josep Pla, el llegat infinit
  Escolta àudio

  Josep Pla, el llegat infinit

  Avui a "Ciutat Maragda" analitzem la figura i l'obra de Josep Pla arran de la publicació de "Fer-se totes les il·lusions possibles" (Destino). En parlem amb Xavier Pla, director de la Càtedra Josep Pla, Maria Bohigas i Jordi Puntí.

 • Màgia i literatura: de Houdini a Paul Auster
  Escolta àudio

  Màgia i literatura: de Houdini a Paul Auster

  Joan Brossa, E. L. Doctorow i Enrique de Hériz són tres dels noms que compareixen a "Ciutat Maragda" per abordar les relacions entre la màgia i la literatura. En parlem amb Jordi Puntí i avui també rebrem l'escriptor Paul Auster per conèixer de prop els Ferguson, protagonistes de la seva novel·la "4 3 2 1".

 • Lectors vocacionals
  Escolta àudio

  Lectors vocacionals

  Avui a "Ciutat Maragda" hem convidat tres lectors militants, la Georgina Solà, el Marc Donat i el Juan Márquez, que al costat dels seus "padrins" (Maria Bohigas, Jordi Puntí i David Guzman) repassen alguns dels seus títols predilectes.

 • Nadal Maragda
  Escolta àudio

  Nadal Maragda

  Des del programa de literatura de Catalunya Ràdio volem compartir el Nadal en una emissió especial amb Carla Verdés i una pila de llibres, poemes i cançons "ad hoc".

 • Nadal en cartes i poemes
  Escolta àudio

  Nadal en cartes i poemes

  Avui, a "Ciutat Maragda" hem convidat set poetes a compartir el seu vers de Nadal: Josep Pedrals, Enric Casasses, Anna Gual, Jaume Coll Mariné, Antoni Clapés, Míriam Cano i Jordi Llavina. I amb Maria Bohigas i Jordi Puntí repassem epistolaris i fragments de memòries ambientats al Nadal, amb noms com Hannah Arendt, Màrius Torres o Cesare Pavese.

 • Poesia llegida, dita i musicada
  Escolta àudio

  Poesia llegida, dita i musicada

  Avui a "Ciutat Maragda" sentim la paraula poètica en diferents versions, amb els versos i la veu d'Andreu Subirats i Núria Martínez-Vernis, Maria Bohigas i Jordi Puntí.

 • Xalàmov i els "Relats de Kolimà"
  Escolta àudio

  Xalàmov i els "Relats de Kolimà"

  Torna a "Ciutat Maragda" el professor Ricard San Vicente per parlar d'un dels cicles narratius més corprenedors del segle XX: els contes que va escriure Varlam Xalàmov a partir de la seva experiència al gulag de Kolimà i que el mateix San Vicente ha traduït al castellà en sis volums a Minúscula. En parlem també amb la seva editora, Valeria Bergalli, i com sempre amb Jordi Puntí i Maria Bohigas.

 • Amor i pèrdua: de Wagner a Julian Barnes
  Escolta àudio

  Amor i pèrdua: de Wagner a Julian Barnes

  Avui a "Ciutat Maragda" explorem l'amor i el dol en la literatura i en la música. Analitzem la novel·la "Nivells de vida", de Julian Barnes, amb Jordi Puntí i Maria Bohigas; parlem amb la musicòloga Maria Montes sobre la idea medieval de l'amor, i comentem amb el director escènic Àlex Ollé la producció de "Tristany i Isolda", que es pot veure al Gran Teatre del Liceu.

 • Wakefield i Javier Marías
  Escolta àudio

  Wakefield i Javier Marías

  Wakefield, el personatge de Hawthorne, l'home que es va exiliar a ell mateix, protagonitza avui un "Ciutat Maragda" al voltant d'un dels grans arguments literaris: esvair-se, desaparèixer i tornar molts anys més tard. En parlem amb Maria Bohigas i Jordi Puntí, i ens visita també Javier Marías amb la seva última novel·la: "Berta Isla".

 • El qui-què-com dels Premis Nobel
  Escolta àudio

  El qui-què-com dels Premis Nobel

  Aquest dissabte, a "Ciutat maragda", parlem del Nobel de Literatura. Més enllà de Kazuo Ishiguro, Maria Bohigas i Jordi Puntí postulen els seus propis candidats: qui l'hauria de guanyar i per què. I també ens visita Xavi Ayén, el periodista literari que ha entrevistat més guardonats, autor de "Rebeldía de Nobel".

 • Literatura russa i revolució
  Escolta àudio

  Literatura russa i revolució

  En el centenari de la Revolució d'Octubre, torna "Ciutat Maragda" amb un monogràfic sobre cultura i literatura russes. Amb Maria Bohigas, Jordi Puntí i l'assagista, professor i traductor Ricard San Vicente.

 • El llegat de Thoreau
  Escolta àudio

  El llegat de Thoreau

  Analitzem l'abast i l'herència del filòsof Henry David Thoreau, autor de "Walden" i pare de l'anomenada desobediència civil. En parlem amb l'escriptor Toni Montesinos, autor del llibre "El triunfo de los principios: cómo vivir con Thoreau", Jordi Puntí i Maria Bohigas, que s'estrena com a col·laboradora.

 • Literatura en format diccionari
  Escolta àudio

  Literatura en format diccionari

  La Il·lustració va fer néixer el somni de compendiar tot el saber de manera alfabètica. Però és possible fer literatura seguint el mateix esquema? Podem llegir diccionaris de forma literària? En parlem avui a "Ciutat Maragda", amb el Jordi Puntí i el filòleg Enric Gomà, lector devot de diccionaris. I esbrinarem com entren noves paraules al diccionari en conversa amb Joan Martí i Castell, president de la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica de l'IEC.

 • Literatura jueva des de l'humor
  Escolta àudio

  Literatura jueva des de l'humor

  Des de les lletres, el cinema o el teatre, la cultura jueva ha sabut fer passar la seva idiosincràsia pel filtre de l'humor. De Philip Roth, Shalom Auslander, Woody Allen i companyia, en parlem avui a "Ciutat Maragda" amb Jordi Puntí, el novel·lista Gonzalo Torné i l'escriptor i humorista Carlo Padial.

 • Del llibre a la vinyeta
  Escolta àudio

  Del llibre a la vinyeta

  El llenguatge del còmic ha integrat i adaptat la literatura de mil i una formes. Avui a "Ciutat Maragda" ens endinsem en el món de la vinyeta en conversa amb el dibuixant Marc Torices, que ha il·lustrat la vida i obra de Cortázar, el Jordi Puntí i el Toni Benaiges, coautor dels còmics sobre Francesc Pujols i Palau i Fabre.