TOTS ELS ÀUDIOS

S'han trobat 281 resultats.

 • 027C - Georg Friedrich Händel: Els "Te Deum"
  Escolta àudio

  027C - Georg Friedrich Händel: Els "Te Deum"

  Avui sentirem una selecció de fragments corals de Händel, concretament dels diversos "Te Deum" que aquest compositor nascut alemany però nacionalitzat britànic va escriure al llarg de la seva vida.

 • 027D - Georg Friedrich Händel: Els oratoris
  Escolta àudio

  027D - Georg Friedrich Händel: Els oratoris

  L'oratori, entès com a arranjament musical extens d'un text sacre fet d'elements dramàtics i narratius, és un gènere que ha donat molt d'èmfasi al cor. Després d'agafar el nom dels oratoris on Sant Felip Neri feia, al segle XVI, simples exercicis espirituals, es va desenvolupar als països llatins tant en llengua llatina com vulgar, amb mestres com Carissimi o Scarlatti. A Lübeck, a Alemanya, hi tenien especial importància els concerts de música sacra coneguts com a Abendmusik. Però quan Händel, al segle XVII, va arribar a Anglaterra, es va adonar que, allà, la música dramàtica sacra a penes s'hi havia desenvolupat.

 • 027E - Georg Friedrich Händel: "Esther"
  Escolta àudio

  027E - Georg Friedrich Händel: "Esther"

  A banda d'ocupar un lloc especial en la producció d'oratoris del seu autor ja que, de fet, és el primer oratori anglès, Esther també és la primera obra d'aquest gènere composta per Händel que conté una part substancial de música per a cor.

 • 027F - Georg Friedrich Händel: "Athalia"
  Escolta àudio

  027F - Georg Friedrich Händel: "Athalia"

  "Athalia" és, després d'"Esther" i "Deborah", el tercer oratori anglès de Händel, i l'únic -excepte la primera versió d'"Esther" i el Messies- no escrit per un teatre de Londres. Concretament, el compositor el va dissenyar com a expressió d'agraïment a la Universitat d'Oxford ¿on es va estrenar- per un doctorat d'honor que per algun motiu no va acceptar.

 • 027G - Georg Friedrich Händel: "Saül"
  Escolta àudio

  027G - Georg Friedrich Händel: "Saül"

  Resident a Anglaterra com a compositor d'òpera italiana i música d'església britànica des del 1712, Händel va començar a escriure música per a drames sense acció ni escena -és a dir, oratoris- en anglès i per al teatre públic de Londres vint anys més tard. "Saül" va ser el seu quart oratori anglès. El va escriure l'estiu de 1738 i es va estrenar el gener de l'any següent. El compositor tenia llavors 53 anys.

 • 027H - Georg Friedrich Händel: "Israel a Egipte"
  Escolta àudio

  027H - Georg Friedrich Händel: "Israel a Egipte"

  "Israel a Egipte" data d'octubre de l'any 1738, quan Händel tenia 53 anys d'edat i és un dels oratoris del compositor en què el cor té una presència més destacada: és en les parts corals on resideix la major part de l'interès de l'obra i és el cor qui narra la història de l'alliberament del poble d'Israel, sota el guiatge de Moisès, de l'esclavatge a què es trobava sotmès a Egipte.

 • 027I - Georg Friedrich Händel: El "Messies"
  Escolta àudio

  027I - Georg Friedrich Händel: El "Messies"

  A banda de reservar al cor un paper protagonista, el Messies té una importància especial en la història de la música fins al punt que alguns, més enllà del seu valor musical, l'han qualificat de "monument de la civilització occidental" i que, al llarg de dos segles i mig, ha adquirit gairebé la categoria de mite.

 • 027J - Georg Friedrich Händel: "Belshazzar"
  Escolta àudio

  027J - Georg Friedrich Händel: "Belshazzar"

  "Belshazzar" data de 1744, és a dir, més de vint anys després de la primera experiència de Händel en el que acabaria sent un dels gèneres que més l'identificaria: l'oratori anglès. Després de l'atribolada temporada 1735-36, va decidir eliminar completament qualsevol traça d'escenificació dels seus oratoris immediats, per exemple "Saül" o "Israel a Egipte". "Belshazzar", però, representa una excepció passatgera, ja que l'element dramàtic hi recupera puntualment la importància que havia tingut en l'oratori.

 • 027K - Georg Friedrich Händel: "Judes Macabeu"
  Escolta àudio

  027K - Georg Friedrich Händel: "Judes Macabeu"

  L'oratori Judes Macabeu data de l'any 1747, quan Händel ja feia alguns anys que organitzava, amb més o menys èxit, temporades de concerts a Londres amb obres d'aquest gènere.

 • 028 - Leopold Mozart: Les misses
  Escolta àudio

  028 - Leopold Mozart: Les misses

  Ningú no discuteix a Wolfgang Amadeus Mozart el seu lloc com un dels músics més grans que hi ha hagut mai. El que no és tan conegut és que, si no hagués estat per ell, aquest cognom probablement també hauria passat a la història gràcies a la feina feta pel seu pare, Leopold Mozart.

 • 029A - Franz Joseph Haydn: "La creació"
  Escolta àudio

  029A - Franz Joseph Haydn: "La creació"

  La creació té el privilegi de ser potser el segon oratori més popular de la història de la música, darrere, és clar, del Messies de Händel. Una circumstància que no és estranya, si tenim en compte que el mestre de l'oratori anglès va exercir sobre Haydn una forta influència.

 • 029B - Franz Joseph Haydn: "Les estacions"
  Escolta àudio

  029B - Franz Joseph Haydn: "Les estacions"

  "Les estacions" és el segon dels grans oratoris compostos per Joseph Haydn els últims anys de la seva vida. De fet, en va escriure tres, si comptem també "Les set últimes paraules de Crist a la creu" a més del conegudíssim "La creació".

 • 029C - Les últimes misses de Franz Joseph Haydn
  Escolta àudio
 • 030 - Domenico Cimarosa
  Escolta àudio

  030 - Domenico Cimarosa

  No són pocs els que identifiquen el compositor italià Domenico Cimarosa com a autor de diverses òperes -tal com s'entén aquest gènere a la segona meitat del segle XVIII- i, més concretament, d'un títol: "Il matrimonio segreto". A banda de ser la seva obra de més èxit, aquesta és també, de fet, pràcticament l'única composició per la qual el seu nom és recordat avui dia.

 • 031A - Wolfgang Amadeus Mozart: la música coral
  Escolta àudio

  031A - Wolfgang Amadeus Mozart: la música coral

  Una de les figures més grans de la música clàssica, Wolfgang Amadeus Mozart va ser un autor sorprenentment prolífic. És àmpliament conegut que va morir amb tan sols 35 anys, però que tot i així, va compondre un total d'unes vuit-centes obres, de les quals avui dia se n'interpreten al voltant d'un centenar. Pel que fa a la música estrictament coral, de les seves més de cinquanta obres sacres, l'audiència moderna amb prou feines en coneix bé una desena.