Catalunya al dia Barcelona

 • Barcelona en Comú insisteix en un tripartit amb ERC i PSC
  Escolta àudio

  Barcelona en Comú insisteix en un tripartit amb ERC i PSC

  Quan falten menys de dues setmanes per a la constitució dels ajuntaments, el dia 15, i enmig de les negociacions per la governabilitat de Barcelona, els comuns insisteixen a arribar a un pacte amb Esquerra i el PSC per aconseguir un govern tripartit d'esquerres a la capital catalana. Confirmen que les converses formals ja han començat i que no negocien amb cap altre partit per aconseguir una fórmula alternativa, i eviten dir qui seria l'alcalde perquè el primer pas, afirmen, és arribar a un acord.

 • A Berga la CUP governarà en solitari
  Escolta àudio

  A Berga la CUP governarà en solitari

  La CUP de Berga, que a les municipals va fregar la majoria absoluta, governarà en solitari i sense aliats prioritaris. Segons la futura alcaldessa, Montserrat Venturós, ha quedat clar que la seva inhabilitació no ha condicionat el vot dels berguedans.

 • Alcalde per sorteig. A Santa Fe del Penedès es desfarà l'empat decidint-ho a la sort
  Escolta àudio

  Alcalde per sorteig. A Santa Fe del Penedès es desfarà l'empat decidint-ho a la sort

  Les eleccions municipals s'han resolt amb un empat a Santa Fe del Penedès. Les dues úniques candidatures que es van presentar, Junts per Santa Fe i Alternativa Independent per Santa Fe, han obtingut exactament els mateixos vots: 124, per tant han obtingut 3 regidors cadascuna i s'ha de dirimir qui es queda el quart regidor en joc. Si els dos candidats a l'alcaldia no es posen d'acord en una repartició del mandat, serà la Junta Electoral de Zona, a Vilafranca del Penedès, qui farà el sorteig entre les dues formacions.

 • Ernest Maragall ofereix un acord d'investidura als comuns i a Junts per Catalunya
  Escolta àudio

  Ernest Maragall ofereix un acord d'investidura als comuns i a Junts per Catalunya

  Ernest Maragall ofereix un acord d'investidura a Barcelona en Comú i Junts per Catalunya, basat en la lluita contra les desigualtats i a favor dels drets i llibertats democràtiques. El republicà, que va guanyar les eleccions a la capital catalana, es reuneix demà per separat amb Ada Colau i Elsa Artadi per parlar-ne.

 • Maragall ofereix pactar a Colau i Forn després d'imposar-se a Barcelona
  Escolta àudio

  Maragall ofereix pactar a Colau i Forn després d'imposar-se a Barcelona

  L'alcaldable d'ERC s'obre a acords amb els comuns i Junts per Catalunya, però no descarta governar Barcelona en solitari. El PSC demana que no corri ningú a l'hora d'atribuir l'alcaldia a ERC, i ja avancen que votaran en contra de la seva investidura. JuntsxCat, que perd la meitat dels vots, s'obre al diàleg, però recorda que prioritzarà un govern independentista.

 • Taxi econòmic per connectar nuclis rurals al Berguedà
  Escolta àudio

  Taxi econòmic per connectar nuclis rurals al Berguedà

  Un dels problemes de les zones rurals és el transport, perquè no surt a compte posar línies regulars per a tan pocs usuaris. Al Berguedà, els dies laborables, funciona amb èxit un servei de taxi a demanda, gestionat pel Consell Comarcal i finançat per la Generalitat, que connecta els nuclis menys poblats amb la xarxa de transport públic.

 • Lluís Vila: "Pagarem les conseqüències desastroses de la situació dels MENAs durant anys"
  Escolta àudio

  Lluís Vila: "Pagarem les conseqüències desastroses de la situació dels MENAs durant anys"

  El vicepresident del Col·legi d'Educadors Socials de Catalunya, Lluís Vila, alerta que si no es posen els recursos econòmics i humans necessaris per atendre els menors no acompanyats en pagarem les conseqüències almenys durant la pròxima dècada. Vila creu que el problema d'aquests joves és d'una dimensió brutal.

 • A la mentoria s'hi pot arribar en resposta a una mala experiència
  Escolta àudio

  A la mentoria s'hi pot arribar en resposta a una mala experiència

  Enguany han arribat a Catalunya 775 menors immigrants no acompanyats, 220 més que al mateix període de l'any passat, tot i que a l'estiu és quan es disparen les arribades. Es tracta d'un fenomen que no para de créixer: el 2017 en van arribar prop de 1.500, l'any passat el doble, uns 3.600, i enguany les estimacions apunten que podrien superar els 5.500. Tot i que la majoria arriben a Barcelona i la seva àerea metropolitana, aquests nois són atesos en els prop de 170 centres que hi ha arreu del país. Una realitat que ha provocat malestar i actituds de rebuig en molts municipis, on se'ls ha acusat de l'augment de la inseguretat. Les protestes de Rubí, dels últims dies, o els incidents de Castelldefels i a Canet de Mar en són un exemple. Per afrontar aquestes situacions i integrar aquests nois, el govern ha posat en marxa el programa de mentories, fa uns quinze dies a Canet.

 • Pisos turístics il·legals, el pla de xoc de Colau
  Escolta àudio

  Pisos turístics il·legals, el pla de xoc de Colau

  El pla de xoc del govern d'Ada Colau contra els apartaments turístics il·legals pràcticament els ha esborrat de les plataformes com Airbnb. S'ha passat dels 5.800 que hi havia a l'estiu del 2016 a 272 que són els que hi ha ara. El problema ara és el lloguer d'habitacions sense cap tipus de regulació i que en molts casos amaguen el lloguer de pisos sencers.

 • La seguretat de les dones també és qüestió municipal
  Escolta àudio

  La seguretat de les dones també és qüestió municipal

  Què està en mans dels ajuntaments a l'hora de frenar les agressions i els abusos sexuals contra les dones? La sociòloga i urbanista feminista Sara Ortiz, del Col·lectiu Punt 6, creu que cal pensar -entre altres coses- a fer més segurs els carrers, amb més llum, menys passos sota les vies dels trens i menys racons. L'educació afectiva de nois i noies seria l'altre aspecte a tenir en compte per prevenir les actituds violentes.

 • La inseguretat a Ciutat Vella, un dels grans maldecaps de Barcelona
  Escolta àudio

  La inseguretat a Ciutat Vella, un dels grans maldecaps de Barcelona

  La seguretat o.... per ser més precisos, la inseguretat, ha estat un dels problemes que ha donat més maldecaps al govern d'Ada Colau. De fet, segons l'últim baròmetre de l'Ajuntament, aquesta ja és la principal preocupació dels barcelonins. El districte de Ciutat Vella amb els narcopisos del Raval i la proliferació dels furts ha estat el que ha generat més titulars.

 • La nova plataforma Per un Port Ciutadà no vol la construcció del Museu Hermitage a Barcelona
  Escolta àudio

  La nova plataforma Per un Port Ciutadà no vol la construcció del Museu Hermitage a Barcelona

  Una quinzena d'entitats veïnals de Barcelona són del tot contràries a la construcció del Museu Hermitage al port de la ciutat i han creat la plataforma Per un Port Ciutadà. Consideren que fer-hi el museu seria un atac contra l'interès públic i exigeixen poder participar activament en la decisió sobre què necessita la nova bocana de la Barceloneta.

 • L'Audiència de Barcelona condemna el violador de Martorell a 70 anys de presó
  Escolta àudio

  L'Audiència de Barcelona condemna el violador de Martorell a 70 anys de presó

  L'Audiència de Barcelona condemna a 70 anys de presó Tomàs Pardo, conegut com el violador de Martorell, per haver agredit físicament i sexualment una dona durant un permís penitenciari. Els fets es remunten al 2016 i es van jutjar a finals de març. La sentència considera provat que l'home va obligar la víctima a conduir 50 quilòmetres fins a una zona boscosa de Castellbisbal, que allà la va violar diverses vegades, la va apunyalar i va llançar el cos pensant-se que estava morta. L'agressió la va cometre mentre estava de permís penitenciari per una condemna per una agressió pràcticament idèntica de l'any 2002. El tribunal li imposa 20 anys de presó per detenció il·legal, 30 anys per assassinat en grau de temptativa, 15 més per agressió sexual continuada i 5 per robatori amb intimidació. En total, 70 anys de presó. També l'obliga a indemnitzar la víctima amb un milió cent mil euros.

 • 26M: Barcelona, la batalla capital
  Escolta àudio

  26M: Barcelona, la batalla capital

  Un reportatge de la sèrie "26M, els municipis a examen", una radiografia de diverses poblacions catalanes abans de les eleccions municipals. Barcelona serà l'escenari d'una de les batalles polítiques més incertes dels últims anys. Totes les enquestes diuen que les forces estan molt igualades i que el pròxim alcalde es pot decidir per ben poc. La fragmentació del consistori afavoreix la incertesa. Ada Colau aspira a la reelecció després de quatre anys a l'alcaldia.

 • Colau insinua que Interior no soluciona la inseguretat de la ciutat per electoralisme
  Escolta àudio

  Colau insinua que Interior no soluciona la inseguretat de la ciutat per electoralisme

  L'alcaldessa de Barcelona insinua que Interior no soluciona la inseguretat a la ciutat per motius electorals. En aquest sentit, l'alcaldessa denuncia que el departament ha incomplert els acords pactats per reforçar els efectius policials a districtes com Ciutat Vella. La conselleria, en canvi, ho desmenteix i defensa que la tasca dels Mossos d'Esquadra és més àmplia i extensa que fa anys. En un esmorzar informatiu, l'alcaldessa ha volgut reforçar el missatge que ha enviat al conseller d'Interior, Miquel Buch, en una carta on li demana més compromís per reforçar el cos policial a la ciutat. Segons Colau, la inseguretat en alguns districtes cada vegada és més elevada i apunta que al darrere hi pot haver motius partidistes.