TOTS ELS ÀUDIOS

 • Balanç: Davos, un Fòrum poderós i discutit.
  Escolta àudio

  Balanç: Davos, un Fòrum poderós i discutit.

  Fem un repàs de la història del Fòrum Econòmic de Davos, que des dels anys 70 reuneix cada any les personalitats més influents del planeta. Una assemblea rebutjada pels col·lectius altermundialistes, que denuncien el seu perfil neoliberal i asseguren que representa només els interessos dels més poderosos.

 • Balanç: De la taxa Tobin a la taxa per a les transaccions financeres
  Escolta àudio

  Balanç: De la taxa Tobin a la taxa per a les transaccions financeres

  La Unió Europea està acceptant la idea d'instaurar un petit impost que gravi les transaccions financeres, recollint l'esperit de la idea que l'economista James Tobin va formular el 1972. Fem un cop d'ull al camí recorregut.

 • Balanç: Un nou compte enrere per a Grècia
  Escolta àudio

  Balanç: Un nou compte enrere per a Grècia

  La banca internacional i Grècia han suspès les negociacions per perdonar a Atenes la meitat del deute. La participació voluntària del sector era una condició indispensable per dur a terme el segon rescat del país, de 130 mil milions d'euros. La falta d'acord torna a posar Atenes en un compte enrere per no quedar-se sense diners.

 • 10 anys d'Euro
  Escolta àudio

  10 anys d'Euro

  Nando Zanoguera, realitzador del programa "Balanç" de Catalunya Informació, elabora un reportatge sobre els deu anys d'implantació de la moneda única, des de la seva posada en circulació fins a les incerteses actuals sobre el seu futur.

 • Balanç: Testimoni de la precarietat
  Escolta àudio

  Balanç: Testimoni de la precarietat

  La periodista Florence Aubenas, testimoni al seu moment de la guerra de l'Iraq, on va ser segrestada, és ara testimoni de la precarietat al món laboral arran de la crisi. Fent-se passar per una aturada sense formació que busca feina, deixa la seva experiència al llibre El Muelle de Ouistreham, que compartim aquí.

 • Balanç: Les economies emergents que ja no ho són tant
  Escolta àudio

  Balanç: Les economies emergents que ja no ho són tant

  Fa 10 anys es va encunyar el terme BRICS, per designar les economies que despuntaven i que semblaven destinades a liderar el món en temps de crisi. Però la situació actual fa que les envejables xifres de creixement d'aquests països s'estiguin reduint. Ens hem de preocupar? Ho analitzem

 • Balanç: Què està passant?
  Escolta àudio

  Balanç: Què està passant?

  Des de les hipoteques subprime fins a les cimeres per salvar l'euro, en més de quatre anys s'han succeït i sobreposat una multitud d'esdeveniments en això que anomenem la crisi. El periodista Bernardo de Miguel els posa en ordre al llibre "¿Qué está pasando?", i ens en dóna les claus per no perdre'ns en el laberint. En parlem amb ell.

 • Balanç: La crisi del deute toca Alemanya
  Escolta àudio

  Balanç: La crisi del deute toca Alemanya

  Alemanya, el cor de la zona euro, ha tingut problemes aquesta setmana per col·locar el seu deute pel fet de ser un valor massa segur. Com que el risc és baix, també ho són els interessos, i els inversors ho consideren poc atractiu. Mentrestant, la cancellera, Angela Merkel, s'enroca en la seva oposició als eurobons, la sortida que li reclama la Comissió Europea.

 • Balanç: Conseqüències econòmiques de la superpoblació
  Escolta àudio

  Balanç: Conseqüències econòmiques de la superpoblació

  Enmig de la crisi econòmica, l'arribada de la població mundial als 7.000 milions de persones planteja nous reptes a l'hora de generar i distribuir els recursos. L'Àfrica pot jugar un important paper en aquests canvis.

 • Balanç: El palanquejament, l'ànima del fons de rescat
  Escolta àudio

  Balanç: El palanquejament, l'ànima del fons de rescat

  L'ampliació a un bilió d'euros del fons de rescat, aprovat a l'última cimera de l'eurozona, es farà sense que els socis de la moneda única hi posin més diners. Es demanaran crèdits de fora, fent servir un mecanisme conegut en el món dels negocis i el financer com palanquejament. Expliquem en què consisteix.

 • Balanç: Irlanda, el secret de l'èxit
  Escolta àudio

  Balanç: Irlanda, el secret de l'èxit

  Mentre la zona euro mira de resoldre com pot la crisi grega, un altre dels països rescatats, Irlanda, se n'està sortint. L'OCDE i la troika responsable del rescat creuen que Dublín podrà complir els compromisos i retallar el dèficit fiscal per sota del 3 per cent el 2015, tal com se li demana. Sapiguem per què.

 • Balanç: El Regne Unit assetja l'euro
  Escolta àudio

  Balanç: El Regne Unit assetja l'euro

  El Regne Unit mai s'ha caracteritzat per un gran entusiasme per la integració europea. Però aquestes setmanes, Londres ha intensificat els atacs a la moneda única. Sapiguem per què.

 • Balanç: L'adéu de Trichet
  Escolta àudio

  Balanç: L'adéu de Trichet

  Jean Claude Trichet deixa la presidència del Banc Central Europeu després de vuit anys de mandat, i amb dues obsessions que li han costat crítiques i enfrontaments: defensar la independència de la institució i, sobretot, frenar l'augment dels preus. Així ha justificat sempre el perquè no ha baixat els tipus d'interès en temps de crisi.

 • Balanç: Un estiu de bojos
  Escolta àudio

  Balanç: Un estiu de bojos

  La crisi de Grècia i del deute sobirà es va tancar en fals a la cimera de caps d'estat i de govern del 21 de juliol. Com a conseqüència, l'estiu del 2011 va ser d'infart als mercats, amb unes borses en caiguda lliure i els ulls posats en un concepte fins ara desconegut pels profans: la prima de risc.

 • Balanç: Qui surt guanyant amb la crisi?
  Escolta àudio

  Balanç: Qui surt guanyant amb la crisi?

  Hi ha productes especulatius que donen benefici quan les coses vagin malament: és el cas, per exemple, dels CDS (Credit Default Swap), assegurances que fan guanyar l'inversor en cas que no cobri el seu deute, per exemple en el cas de Grècia.

Anar al contingut