TOTS ELS ÀUDIOS

 • Generació beat i contracultura
  Escolta àudio

  Generació beat i contracultura

  Avui abordem una de les manifestacions culturals més influents del XX, la generació beat i l'esperit de la contracultura. En parlem amb l'escriptora i professora Míriam Cano, l'assagista i crític Jordi Costa, amb Anna Ballbona i Borja Bagunyà. I Joan-Lluís Lluís ens porta la Catalunya novel·lada d'Ernest Foissac.

 • Serguei Dovlàtov
  Escolta àudio

  Serguei Dovlàtov

  Avui celebrem els 10 anys de Dovlàtov a l'editorial Labreu en paral·lel a l'estrena de la pel·lícula homònima. Parlem de Dovlàtov amb el seu traductor, Miquel Cabal, amb l'editor que el va perseguir, Miquel Adam, amb Maria Bohigas i Jordi Puntí. I Joan-Lluís Lluís ens porta la relació (poètica) d'Albert Camus amb la llengua catalana.

 • Natalia Ginzburg, s'obre el teló
  Escolta àudio

  Natalia Ginzburg, s'obre el teló

  Avui ens ocupem de Natalia Ginzbug des del teatre, la narrativa i la biografia intel·lectual. Celebrem l'edició en català de l'obra dramàtica completa (Prometeu edicions) amb la seva traductora i curadora, Meritxell Cucurella-Jorba, i parlem de Ginzburg amb Silvia Querini, Anna Ballbona i Borja Bagunyà. I Joan-Lluís Lluís ens porta les memòries de Pavel i Clara Thalmann "Combats per la llibertat".

 • La casa en la literatura i la història
  Escolta àudio

  La casa en la literatura i la història

  Avui ens ocupem de l'espai domèstic com a escenari narratiu. Parlem de les diferents tipologies i usos de la casa en la literatura amb Maria Bohigas i Jordi Puntí, i amb l'il·lustrador i artista Daniel Torres coneixem "La casa: crónica de una conquista" (ed. Norma). I Joan-Lluís Lluís ens porta la novel·la policíaca "Lo mòrt de Sant Joan", de l'occità Pèire Lagarda.

 • Literatura infantil i educació literària
  Escolta àudio

  Literatura infantil i educació literària

  Avui parlem de narrativa infantil i didàctica de la lectura amb els investigadors Lucas Ramada Prieto i Lara Reyes, amb Anna Ballbona i Borja Bagunyà. I Joan-Lluís Lluís ens porta a la Catalunya dels anys 20 en la visió de John Langdon-Davies.

 • Lectures del 18
  Escolta àudio

  Lectures del 18

  Avui en l'últim programa de l'any hem convocat grans lectors (i creadors) per compartir títols llegits durant l'any però més enllà de la data de publicació. Avui tanquem el 18 amb Enrique Vila-Matas, Martí Sales, Maria Bohigas i Jordi Puntí. I Joan-Lluís Lluís connectarà un triangle improbable: Anaïs Nin, Henry Miller i Jacint Verdaguer.

 • Entre versos i cançons
  Escolta àudio

  Entre versos i cançons

  Versió concentrada, poètica i musical d'un "Ciutat Maragda" natalici.

 • Stephen King
  Escolta àudio

  Stephen King

  Avui abordem l'obra d'Stephen King des de les ficcions i des de la teoria, celebrant els volums "Torn de nit" (Males Herbes) i "Escriure" (L'Altra Editorial). En parlem amb l'escriptor Eduard Márquez, el crític de cinema Alfons Gorina, amb Anna Ballbona i Borja Bagunyà. I Joan-Lluís Lluís ens porta un còmic en l'òrbita Disney que incursiona a Catalunya.

 • Charles Baudelaire
  Escolta àudio

  Charles Baudelaire

  Avui abordem una de les figures fundacionals de la modernitat a través dels escrits d'"El meu cor despullat" (Proa). En parlem amb el poeta Miquel Àngel Llauger, que acaba de publicar "Fourmillante" (Ed.62), amb el poeta Marçal Font, amb Maria Bohigas i Jordi Puntí. I Joan-Lluís Lluís ens porta "Els grans cementiris sota la llum", de Georges Bernanos.

 • La "Divina comèdia" de Dante
  Escolta àudio

  La "Divina comèdia" de Dante

  Avui parlem de Dante i la "Divina comèdia" amb el poeta José María Micó, que n'acaba de publicar una traducció en castellà a Acantilado; l'escriptor i traductor Joan F. Mira; Anna Ballbona, i Borja Bagunyà. I Joan-Lluís Lluís ens porta un clàssic de la ciència ficció francesa.

 • Pere Calders
  Escolta àudio

  Pere Calders

  Avui abordem la narrativa i l'obra de Pere Calders en un moment de rescats i reedicions. En parlem amb el professor i especialista Joan Melcion, amb l'il·lustrador Agustín Comotto, amb Maria Bohigas i amb Jordi Puntí. I Joan-Lluís Lluís ens porta una antologia de testimonis sobre Catalunya que inclou Hans Christian Andersen.

 • El sentit d'un final
  Escolta àudio

  El sentit d'un final

  Avui abordem la poètica dels finals, les moltes maneres d'acabar un relat, un poema o una novel·la. En parlem amb Enric Sullà, catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada; Anna Ballbona i Borja Bagunyà. I Joan-Lluís Lluís ens porta la novel·la "Andorra", de Peter Cameron.

 • "Call me zebra" i narratives de l'exili
  Escolta àudio

  "Call me zebra" i narratives de l'exili

  Avui rebem l'escriptora Azareen Van der Vliet Oloomi per parlar de la novel·la "Call me zebra", un viatge d'alè èpic que passa també per Catalunya i la literatura catalana. Amb Maria Bohigas i Jordi Puntí repassarem títols de narrativa i de memòries que aborden el desplaçament i l'exili, de Gregor von Rezzori a Edward Said i Norman Manea. I Joan-Lluís Lluís ens portarà la història de Lisa Fittko, la dona que va ajudar centenars de persones a escapar de la França ocupada.

 • Anatomia de la crítica
  Escolta àudio

  Anatomia de la crítica

  Avui abordem el paper i la funció de la crítica literària en un moment de debat intens. En parlem amb David Vidal, professor de Periodisme Cultural i responsable del Màster en Periodisme Literari de la UAB; amb el professor de la UB i doctor en Filologia Francesco Ardolino; amb Anna Ballbona, i amb Borja Bagunyà. I Joan-Lluís Lluís ens portarà a la Catalunya Nord amb Armand Lanoux i "Le berger des abeilles".

 • Santiago Rusiñol
  Escolta àudio

  Santiago Rusiñol

  Avui abordem la figura de Rusiñol des del teatre, la narrativa, la poesia i la pintura. En parlem amb l'escriptor Raül Garrigasait, autor de l'assaig "El fugitiu que no se'n va" (Edicions 1984), la professora i investigadora Mita Casacuberta, Maria Bohigas i Jordi Puntí. I amb Joan-Lluís Lluís descobrim l'obra del quebequès Gabriel Anctil.