La tradició dels lots de Nadal ve del temps dels romans, de la sportula. Era un conjunt d'aliments i regals posats a dins d'una cistella de vímet que un patró, un pater familias, regalava als seus clients i subordinats, als que depenien d'ell econòmicament. Sempre s'hi podia trobar figues seques, llorer i olives. Aquest regal el feien sempre per les Saturnals, les festes en honor al déu Saturn que se celebraven l'època de l'any que ara anomenem Nadal. A partir del boom de la industrialització, els patrons i empresaris van adoptar aquest ritual com a forma de fidelitzar els treballadors. Què fer amb la fruita en almívar? Còctel Margarita de pinya Prepara el vas de la batedora de ganivetes o del túrmix i posa-hi els següents ingredients: 20 cl de tequila 5 cl de Cointreau 10 cl de suc de pinya (pots utilitzar perfectament el suc de la llauna) El suc d'una llimona Un parell de rodanxes de la pinya talladetes a trossos Molt de gel Com preparar el còctel? Primer tritura ben fins als trossets de pinya amb el suc de la llimona, el suc de pinya i el Cointreau Afegeix-hi el tequila i els grapats de gel Pica-ho tot junt a la màxima velocitat uns minuts fins que tot sigui ben picat i faci escuma Serveix-ho a les copes fines Còctel margarita amb pinya (Canva) Pollastre amb pinya La combinació de carn i fruita dolça és tan típica de la cuina catalana com ho és dels tajins marroquins o dels koreshes iranians. Aquesta combinació d'aviram amb pinya era, de fet, un dels plats favorits de Salvador Dalí, que el demanava sovint en un restaurant de Cadaqués. La meva versió: Parteix d'un pollastre trossejat com si fos per rostir, salpebrat, enfarinat i fregit a la cassola grossa Quan tinguis els trossos ben rossos i dauradets, retira'ls En el mateix oli, arrenca un bon sofregit de ceba, que agafi color Enriqueix aquest sofregit amb all o amb una mica de tomàquet ratllat, si vols Fes tornar el pollastre a la cassola, tira-hi un raget de vi blanc o ranci Fes-ho evaporar, i mulla-lo amb el suc de la llauna de pinya al natural (si és pinya en almívar no ho facis, o et quedaran unes postres en lloc d'un plat principal) Acaba de tirar-hi una mica d'aigua si no queda prou cobert com per fer xup-xup Al cap de l'horeta que trigarà a ser cuit, que pots tenir la cassola al foc anant alerta que no s'enganxi, o oblidada al forn, afegeix les rodanxes de pinya, deixa-ho unificar deu minutets, i a taula! La combinació de carn i fruita dolça és típica de la cuina catalana(Canva) Magdalenes amb préssec en almívar Per fer 12 magdalenes, prepara els següents ingredients en un bol gros: 315 g de farina 125 g de sucre Dues cullerades soperes de llevat químic Un pessic de sal En un altre recipient: Dos ous grossos 90 g de mantega fosa 250 ml de llet Preparació: Bolca aquests líquids a l'altre bol i remena-ho el just perquè sigui ben mesclat però evita treballar-ho massa, que no ens agafi nervi Aboca-hi els préssecs tallats o la macedònia, sense el suc Amb això, omple amb culleres una dotzena de motlles de la mida de flam petit ben untats de mantega Espolsa les magdalenes crues d'ametlla laminada i sucre glaç Cou-les al forn una mitja horeta a 180 graus fins que siguin daurades i fermes al tacte Treu-les del forn i deixa-les refredar una mica abans de desemmotllar-les Magdalenes amb prèssec (Canva) Què fer amb el cava? Pollastre amb cava semi-sec Agafa el procediment del pollastre amb pinya, però... un cop tinguis el pollastre enfarinat i fregit a sobre del sofregit ja fet... rega la cassola amb el cava! Aquest estofat sovint s'acaba, en lloc d'amb rodanxes de pinya, amb uns xampinyons saltats a banda en una paella i afegits al suc, i amb un raget de nata per lligar la salsa abans de servir per donar-hi un toc afrancesat Vinagreta de cava És ben senzill: Tritura al gust tres parts d'oli, una de cava (fent funció de vinagre) Un grapadet de fruita seca Sal I amaneix-hi uns peus de porc a la brasa o uns llagostins bullits Què fer amb les neules? Hi ha una cosa que fan els francesos dita feuilletine, que és una crep molt fina engrunada, que ells venen caríssima i utilitzen per fer pralinés cruixents, bombons i pastissos de tota mena, i que pots aconseguir simplement aixafant les neules. Amb aquesta sorra dolça cruixent pots farcir bombons, arrebossar trufes casolanes, o, barrejada amb mantega fosa en proporció d'1 a 1, fer bases per pastissos de formatge! Pots aconseguir una "feuilletine" aixafant neules (Canva) Què fer amb les boletes de coco? Les boletes de coco, que fet i fet son coco ratllat sec barrejat amb glucosa. Casualment, tots els torrons i neules i boletes de coco caduquen sempre el novembre de l'any següent! Però les pots fer servir per als panellets de coco de l'octubre.