Les poblacions de llop pràcticament van desaparèixer de Catalunya a inicis del segle XX. A partir de l'any 2003, però, es van començar a fer les primeres identificacions, sobretot a la zona del Cadí i del Ripollès. El Departament d'Acció Climàtica ha creat el grup del llop. José Luis Gallego ens explica qui en forma part i les raons per les quals s'ha creat. Pregunta: A quina espècie pertanyen els llops detectats fins ara a Catalunya, a la italiana o la ibèrica? Premi: Una ampolla de cava brut gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
A Catalunya hi ha prop d'una quinzena de bolets que resulten tòxics per a les persones. Fins fa un parell de dècades, la mortalitat per ingesta d'aquests bolets se situava en un 80%. Avui dia, en funció de la rapidesa del diagnòstic i les mesures aplicades a l'hospital, la mortalitat ronda el 20% dels casos diagnosticats. José Luis Gallego ens menciona els bolets més perillosos i ens dona unes recomanacions. Pregunta: Quin és el bolet més verinós de tots els que creixen als nostres boscos? Premi: "El meu primer llibre de bolets", de Gina Samba i Mercè Tous. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
El parc natural de l'Alt Pirineu i el parc natural Cadí-Moixeró han obtingut la preuada Carta Europea de Turisme Sostenible, una certificació internacional que reconeix el compromís dels espais naturals protegits per respectar i aplicar els principis del turisme sostenible. José Luis Gallego ens detalla aquest valor i els reptes de futur. Pregunta: Quins parcs naturals acaben de rebre la Carta Europea de Turisme Sostenible? Premi: Lot de productes Pastoret amb iogurts ecològics de nabius, plàtan, coco i mango, iogurt grec, crema catalana i un quefir vegetal. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Amb José Luis Gallego fem un repàs dels llocs que s'han habilitat per poder ser testimoni de la brama del cérvol al Pirineu. Els llocs escollits són als parcs naturals de l'Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró i a la reserva nacional de caça de Boumort. La brama del cérvol és l'espectacle més impressionant de la tardor a la natura, i es dona tot coincidint amb el zel d'aquesta espècie, des de mitjans de setembre fins a mitjans d'octubre. Pregunta: Quina és l'espècie que protagonitza el gran espectacle de la brama al Pirineu? Premi: Una ampolla de cava BRUT gentilesa d'Agustí Torelló Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
El canvi climàtic avança cap als pitjors escenaris descrits pels climatòlegs i els experts de l'IPCC. Els fenòmens meteorològics extrems no paren d'agreujar-se any rere any. Som conscients del que està passant? En parlem amb José Luis Gallego. Pregunta: Quina és l'eina institucional per prevenir els danys del canvi climàtic a Catalunya? Premi: Estoig Premium de 3x50 g mels clàssiques, sabó de mel, fet per les monges clarisses de Balaguer. Rajola de xocolata. Caixa de bombons de mel. Mel amb suc de llimona i vit. C de 250 g. Ametlles garapinyades amb mel de 120 g. Pack de 3 varietats de torró de 30 g. Vinagre ecològic de poma amb mel de lavanda. Gentilesa de Torrons i Mel Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
La tortuga careta ha nidificat per primer cop a la Costa Brava. El lloc escollit ha estat una platja de Begur on han post 130 ous. Del seu seguiment, de la seva protecció i de la seva vulnerabilitat ens en parla José Luis Gallego. Pregunta: On s'han trobat nius de tortuga marina aquest any a Catalunya? Premi: Un portafolis que inclou bloc, gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
El ratpenat és un mamífer, no un ocell, i vola amb les mans. És el nostre insecticida natural. A la ciutat s'alimenta dels insectes voladors que acudeixen en gran quantitat a les òrbites dels fanals i els aplics lluminosos que il·luminen monuments i edificis. Però no tothom agraeix la seva presència i intenta foragitar-los. José Luis Gallego ens explica què pot passar si els ataquem. Pregunta: Quin és l'aliment favorit dels ratpenats, cosa que els converteix en una espècie molt beneficiosa? Premi: Una ampolla de cava brut, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Quin és l'estat de salut de les abelles i de l'apicultura? Com està afectant el canvi climàtic les abelles? Jaume Cambra, professor de Botànica de la UB i apicultor ecològic, ens desglossa la situació actual i els canvis que hi ha hagut durant els darrers anys amb l'escalfament del planeta. Pregunta: Quins anys va ser professor Jaume Cambra? Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
El 90% dels sonòmetres de la capital catalana estarien superant nivells de soroll màxims que marca l'OMS. Entrevistem Paadín, codirector del Màster in Data Design d'Elisava de la Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona. Sabrem quines són les principals fonts de sorolls i quina implicació té sobre la salut. T'ho expliquem. Pregunta: Quines són les dues grans fonts de soroll a la ciutat? Premi: Estoig Premium de 3x50 g mels clàssiques, sabó de mel, fet per les monges clarisses de Balaguer. Rajola de xocolata, dibuixada pels nostres CET, que treballen dia a dia per a nosaltres. Caixa de bombons de mel. Mel amb suc de llimona i vit. C de 250 g. Ametlles garapinyades amb mel de 120 g. Pack de 3 varietats de torró de 30 g. Vinagre ecològic de poma amb mel de lavanda. Gentilesa de Torrons i Mel Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
L'os bru va estar a punt de desaparèixer del Pirineu a finals dels anys noranta. Davant la gravetat de la situació, es va decidir la reintroducció d'exemplars balcànics procedents d'Eslovènia. José Luís Gallego ens explica quina és la situació actual i quines repercussions ha tingut sobre les comarques del Pirineu. Pregunta: Quants exemplars d'os bru hi ha al Pirineu, segons les darreres dades? Premi: Estoig Premium de 3x50 g mels clàssiques, sabó de mel, fet per les monges clarisses de Balaguer. Rajola de xocolata, dibuixada pels nostres CET, que treballen dia a dia per a nosaltres. Caixa de bombons de mel. Mel amb suc de llimona i vit. C de 250 g. Ametlles garapinyades amb mel de 120 g. Pack de 3 varietats de torró de 30 g. Vinagre ecològic de poma amb mel de lavanda. Gentilesa de Torrons i Mel Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població
Som gairebé plenament conscients dels efectes de l'escalfament del planeta, del que passa a l'aire i a terra. Però, què passa sota l'aigua? No en veiem els efectes, però hi són. Júlia Crespin, graduada en Ciències del Mar a la Universitat de Barcelona, amb un màster de Canvi Climàtic, Desenvolupament i Polítiques a la Universitat de Sussex, fa una radiografia de la situació que es viu als mars i oceans. Pregunta: L'oceà té més o menys facilitat per escalfar-se que els continents? Premi: Estoig Premium de 3x50 g mels clàssiques, sabó de mel, fet per les monges clarisses de Balaguer. Rajola de xocolata, dibuixada pels nostres CET, que treballen dia a dia per a nosaltres. Caixa de bombons de mel. Mel amb suc de llimona i vit. C de 250 g. Ametlles garapinyades amb mel de 120 g. Pack de 3 varietats de torró de 30 g. Vinagre ecològic de poma amb mel de lavanda. Gentilesa de Torrons i Mel Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Us presentem el projecte de conservació de l'arpella cendrosa que fa més de 20 anys que s'aplica al pla de Lleida, l'èxit que ha tingut, la repercussió en la pagesia i la relació amb l'elaboració d'una cervesa. De tot això, i molt més, ens en parlen Miquel Rodríguez, de Limonium Natura i agent rural, i Toni Llobet, il·lustrador i realitzador naturalista. Pregunta: Com es diu l'espècie protagonista d'aquesta iniciativa? Cendrosa... Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Aquí teniu una cervesa que té un origen ben curiós, associat a la protecció d'un ocell. Miquel Rodríguez, de Limonium Natura i agent rural, i Toni Llobet, il·lustrador i realitzador naturalista, ens expliquen les particularitats d'aquesta cervesa, on s'elabora i a qui va adreçada la producció. Pregunta: De quina localitat procedeix l'ordi de la cervesa Urpa? Premi: Estoig Premium de 3x50 g mels clàssiques. Sabó de mel fet per les monges clarisses de Balaguer. Rajola de xocolata dibuixada pels nostres CET. Capsa de bombons de mel. Mel amb suc de llimona i vit. C de 250 g. Ametlles garapinyades amb mel de 120 g. Pack de 3 varietats de torró de 30 g. Vinagre ecològic de poma amb mel de lavanda. Gentilesa de Torrons i Mel Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
El 2008 vam aprendre una lliçó sobre la sequera, una lliçó que molts no oblidarem mai de la vida. Ara faríem bé de recuperar aquell esperit de col·laboració i unir els esforços per sortir d'aquest nou episodi. Una sequera que, ara per ara, no té fi perquè les pluges ni arriben ni se les espera. Pregunta: Quin any vam viure l'últim episodi sever de sequera a Catalunya? Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Entrevistem Merlès Martínez, una enginyera agrícola dedicada plenament a la ramaderia i a l'agricultura a Mas Mimó, a Vacarisses. La Merlès ens explica per què els productes que venen són més cars i tot el valor afegit que tenen aquests productes. És entendre l'agroramaderia com un ecosistema que uneix: economia, conservació del territori, biodiversitat i sobirania alimentària. Pregunta: Mas Mimó es troba al peu de Montserrat o del Montseny? Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
La llúdriga s'ha reproduït al riu Mogent per primera vegada després de gairebé mig segle. Això és el que demostren les imatges enregistrades amb les càmeres de parament instal·lades en el marc del "Projecte de seguiment i estudi de la llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera". José Luis Gallego ens explica l'evolució de la llúdriga al Besòs i el perquè de la seva recuperació. Pregunta: Quin riu ja té una sorprenent població estable de 10 llúdrigues? Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha començat a col·locar gàbies trampa per capturar senglars al Parc Natural del Delta de l'Ebre. José Luis Gallego ens explica amb detall les conseqüències de la presència de porcs seglars al delta de l'Ebre i l'amenaça que suposen en aquest espai protegit. Pregunta: Contra quina espècie s'estan posant trampes al delta de l'Ebre? Premi: Estoig Premium de 3x50 g de mels clàssiques; sabó de mel fet per les monges clarisses de Balaguer; rajola de xocolata dibuixada pels nostres CET, que treballen dia a dia per a nosaltres; capsa de bombons de mel; mel amb suc de llimona i vitamina C de 250 g; ametlles garapinyades amb mel de 120 g; pack de 3 varietats de torró de 30 g, i vinagre ecològic de poma amb mel de lavanda. Gentilesa de Torrons i Mel Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Barcelona ha fet grans passos per recuperar la ciutat de les persones, però cal molt més per lluitar per la salut de la gent que hi viu i contra l'escalfament del planeta. Entrevistem Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, que explica quins són els reptes mediambientals i els objectius principals per fer de Barcelona una ciutat sostenible. Pregunta: La implantació de carrils bici a la ciutat augmenta o s'ha estancat els darrers mesos? Premi: Estoig Premium de 3x50 g de mels clàssiques. Sabó de mel fet per les monges clarisses de Balaguer. Rajola de xocolata, dibuixada pels nostres CET, que treballen dia a dia per nosaltres. Capsa de bombons de mel. Mel amb suc de llimona i vitamina C de 250 g. Ametlles garapinyades amb mel de 120 g. Pack de 3 varietats de torró de 30 g. Vinagre ecològic de poma amb mel de lavanda. Gentilesa de Torrons i Mel Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.