Heu sentit mai les frases "Jo ja faré les coses però m'ho has de dir" o "No t'agrada mai com ho faig" o "Quan ho vull fer ja està fet"? Ha tardat 46 anys, però al final l'Elisenda Pineda per fi ha caigut de la figuera i demana a les dones que deixin de ser les superdones que els han fet creure que ho poden fer tot.
"Bola de Drac" és notícia perquè es podrà tornar a veure en català a 3Cat després de més de 30 anys de l'emissió del primer capítol. Analitzem la sèrie des de la perspectiva de gènere amb Estela Ortiz, analista cultural, comunicadora i col·laboradora d'"Els experts", d'iCat. Aprova o suspèn?
Ara fa 44 anys, el 1980, l'Adelina Ruiz estava embarassada de bessones, però quan va donar a llum li van assegurar que les seves filles havien nascut mortes. En realitat, ella denuncia que els hi van robar. Mai més n'ha sabut res, tot i que ho ha denunciat diverses vegades. Com el seu cas, a l'Estat es calcula que hi ha hagut 300.000 casos de nadons robats, també en democràcia, una tragèdia que ara es recupera a la pel·lícula "Alumbramiento".
Sense Janis Joplin no es pot escriure la història de la música. Se n'ha parlat més de les seves addiccions que de les seves cançons, però ningú pot negar que no es pot parlar de la història del rock sense els seus discos. No cal que li fem la llista de nòvios: amb l'Olga Ábalos parlem de per què és un personatge imprescindible.
"Que baixi el cel" és el títol de l'últim disc d'Ölivias. És un disc de dol però diuen que està ple de sal i oli, que és el gust que té la vida. La Clàudia Balletbó i la Isabel Archs eren amigues de l'escola. Encara ho són. Des de fa poc més de quatre anys, a més, fan música juntes.
Moltes vegades quan parlem de masclisme pensem en situacions que tenen lloc en zones urbanes. Però què passa a les zones rurals? El patriarcat és el mateix a tot arreu, però en zones rurals pesa encara més. Les dones estan menys visibilitzades, els rols estan més establerts i més marcats, i plantar-hi cara costa molt més. "Lleida, terra de dones transformadores" té l'objectiu de visibilitzar o donar a conèixer les dones de l'espai rural que plantegen i generen canvis en el seu entorn. Anem fins a Maldà, a la comarca de l'Urgell, per parlar amb quatre d'aquestes dones.
Fins a aquest setembre es pot visitar al MNAC l'exposició "Suzanne Valadon. Una epopeia moderna". La nostra historiadora de l'art de capçalera, Anna Maria Andevert, l'ha visitat i ens explica el que més li ha agradat (i també les coses que no) d'aquesta exposició.
Va començar el seu activisme abraçant arbres als boscos de l'Himàlaia i ara és una de les dones més influents del món. Entrevistem l'activista ecofeminista Vandana Shiva en el marc de la Fira Literal, a Barcelona.
Tothom coneix el gran poeta francès Charles Baudelaire, però segur que molt poca gent sap qui és Jeanne Duval, el gran amor de la seva vida i la protagonista de "Les flors del mal". La història li ha esborrat el nom, i fins i tot la cara, simplement per ser negra. Posem en valor la seva figura amb Helène Rufat, professora titular de llengua i literatura franceses, representant per a les francofonies de la Universitat Pompeu Fabra i presidenta de l'Associació d'Estudis Camusians d'Espanya.
Per primera vegada a la història, la Volta Ciclista a Catalunya tindrà una edició femenina per etapes. En parlem amb l'exciclista professional Marta Vilajosana, que ha estat olímpica als Jocs de Pequín i que té molt a veure amb aquesta Volta Ciclista a Catalunya.
És poeta, escriptora i professora. Es defineix com a mamífera no practicant i en el seu poemari "La nit ovípara" ens parla d'una natura que no té res a veure amb el món bucòlic, sinó tot el contrari, una natura que és misteri, que també pot ser aliena, que també ens pot fer por.
"Moreneta" és una cançó dedicada a la memòria de l'àvia. I és l'última cançó del disc "La mona", que es diu així perquè és el joc de cartes al qual Sandra Monfort, compositora, guitarrista i cantant valenciana, jugava amb la seva àvia quan era petita. Ha vingut des d'Alacant per actuar a la sala Paral·lel 62, en un concert emmarcat en la programació del Primavera a la Ciutat.
El nom d'Elsa von Freytag-Loringhoven a la majoria no ens sona. Però la seva contribució a l'art va ser revolucionària: ella va ser la ideòloga del famós urinari de Marcel Duchamp. Rescatem de l'oblit la seva figura amb Joana Masó, crítica literària i coautora d'"Elsa von Freytag-Loringhoven. La artista que dio cuerpo a la vanguardia" (Arcàdia).
El canvi climàtic ja fa temps que ens fa estar alerta, però del que no es parla gaire és de com el feminisme ens pot ajudar a salvar el planeta. Hi reflexionem amb Yayo Herrero, antropòloga, investigadora i activista ecofeminista, autora d'"Els cinc elements. Una guia d'alfabetització ecològica" (Arcàdia, 2024).
S'ha fet viral a les xarxes aquesta pregunta, i la majoria de dones asseguren que preferirien trobar-se un os abans que un home, si estiguessin soles al bosc. Una resposta que demostra com és de profunda la violència que pateixen les dones. Hi reflexionem amb Núria Sara Miras, professora de Filosofia Política a la Universitat de Barcelona.
La seducció és la cosa més antiga del món, però encara queden moltes maneres de parlar-ne. Això és el que ha fet Sara Torres en el seu nou llibre, "La seducción". Explica la història de dues dones, una fotògrafa i una escriptora, que es porten 20 anys i mantenen una relació ambigua amarada de tensió i desig. El dia de Sant Jordi la cua per aconseguir-ne la signatura era de les més llargues.
Una conversa sobre la vida, l'amor i la literatura amb l'actriu Nausicaa Bonnín, a través de les lectures de la seva vida. "Anatomy of an oyster", de la fotògrafa Rita Puig-Serra; "La història dels vertebrats", de l'escriptora i col·laboradora del programa Mar Garcia Puig i, entre altres recomanacions, "Vincles ferotges", de Vivian Gornick.
La primera pel·lícula de Disney va tenir una protagonista femenina, Blancaneus, una noia cuidadora, criada, i enemistada amb la seva madrastra. Explotació infantil, molta pressió estètica i poca sororitat. A més, s'havia de despertar del malefici de la bruixa a través d'un petó mentre ella dormia. Zero consentiment. Què ha canviat d'aquella pel·lícula del 1937 fins ara?
"No cometràs adulteri" és el sisè manament segons la tradició catòlica i també el títol del nou llibre de l'escriptora Blanca Llum Vidal (Editorial Fragmenta). És el mateix cometre adulteri que ser infidel? Té sentit en l'era del poliamor? Per què encara ara es criminalitza més les dones que posen les banyes que no pas els homes?