Fent créixer la palmera i "Brascat"
Subtítols en: català
Subtítols en: català
La família Badescu, originària de Romania, ha viscut quatre anys a Valls. Marius, el pare, treballa de cambrer al local de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La filla, Helena, forma part de la colla i ha fet d'enxaneta i d'aixecadora durant dos anys. Però a Marius li ha sortit l'oportunitat de treballar a Pitesci i la família ha decidit tornar-se'n cap a Romania.
Mohamed Essalhi treballa com a mediador intercultural. La seva feina resulta imprescindible per garantir una bona convivència amb la població estrangera que arriba constantment a Catalunya. Ens explica com ha evolucionat el seu paper en deu anys de dedicació a la gestió dels conflictes.
Kalisa Ríos va viure tres anys de la seva professió d'actriu i directora de teatre, fins que diversos obstacles no la van deixar avançar més. Va obrir un parèntesi en la seva vida artística i va recuperar la faceta de pedagoga que havia exercit a Colòmbia. Ara és professora a la Fundació Catalana de l'Esplai.
L'Amina Bargach, psiquiatra infantil i terapeuta familiar, va ser convidada a Barcelona per participar en les jornades sobre drets i dones de la Mediterrània. Com a experta en menors i famílies immigrades, ha seguit especialment el trajecte migratori de moltíssimes dones marroquines.
La Lorgia Rongel i el seu marit van arribar a Barcelona ara fa tretze anys, però es van veure obligats a deixar els fills a l'Equador, a càrrec dels avis. Des d'aquell moment ella es va convertir en una mena de mare virtual. Els va educar a distància tan bé com va saber, però encara no ha superat els sentiments de culpabilitat i admet que es penedeix d'haver-se'n distanciat. Ara intenta reprendre la relació amb els fills al punt on la van deixar. En aquest capítol ens explica les dificultats que suposa el reagrupament familiar després de tants anys de separació.
Marta Liliana Castellanos, advocada de l'administració de justícia colombiana, va haver de marxar de Colòmbia després de rebre una sèrie d'amenaces que es van materialitzar en l'assassinat de dos companys molt pròxims. Va arribar a Barcelona amb una filla petita i sense papers. Va començar de zero.
Verónica Torres és peruana i treballa d'informàtica en una empresa de Barcelona. Des que és a Catalunya, s'ha convertit en tota una ambaixadora del seu país. Tant a la feina com amb els seus amics i coneguts, aprofita qualsevol ocasió per donar a conèixer aspectes culturals i socials del Perú. Avui ha convidat uns amics a tastar la cuina del seu país en un restaurant peruà. La conversa gira a l'entorn dels tòpics amb què es coneix un país i de com és de diferent i diversa la realitat.
L'Aida i la Marcela són alumnes de Secundària de l'Institut Manuel de Montsuar de Lleida. La Marcela acaba d'arribar de Colòmbia per reunir-se amb la seva mare a Lleida. L'Aida, alumna de l'institut des de l'any passat, l'ajuda a familiaritzar-se amb l'entorn. Totes dues formen part d'un programa que l'institut ha creat per als nous alumnes.
La Fanys Herrera va venir aquí amb l'objectiu de comprar-se una casa a l'Equador. Al principi estava disposada a treballar per dos-cents euros i les que ja duien més temps li van dir que es podia guanyar més, i aleshores va començar a estalviar. La casa la va comprar a través d'una agència que treballa en contacte amb Centreamèrica i Amèrica del Sud, i en un viatge hi va poder veure què era el que li oferien. De les tres cases que va veure n'hi va agradar una que era més barata i va començar els tràmits per comprar-la. Ara veu que ha millorat molt la seva posició social i se sent molt orgullosa de tenir la seva pròpia casa.
Cada any, des d'en fa set, Serafín Mollano passa sis mesos a Torres de Segre, al Segrià, fent feines de preparació i recollida de la fruita. És un dels més de 5.000 temporers contractats en origen, a través de la Unió de Pagesos. A Colòmbia, ja treballava al camp, sobretot amb la canya de sucre.