El restaurant Disfrutar de Barcelona s'ha consagrat com el millor restaurant d'Europa i segon millor restaurant del món a la gala internacional The World's 50 Best Restaurants 2023, celebrada al Museu de les Ciències de València, i per on han passat els millors cuiners del planeta. Abans de l'anunci que pujaven un lloc respecte a la llista de l'any passat, el trio de cuiners catalans que capitaneja el restaurant del carrer Villarroel de Barcelona ja es mostraven, en una entrevista al Catalunya Nit, molt satisfets pel lloc preeminent que ocupen al podi mundial de la gastronomia. L'equip del Disfrutar en plena feina (Catalunya Ràdio/Òscar Callau) I és que Mateu Casañas, empordanès de Roses, Oriol Castro, barceloní, i Eduard Xatruch, de Vila-seca, lideren un equip de 20 cuiners i 20 cambrers a qui transmeten la importància de fer "sempre el possible per millorar", més enllà dels premis: "Ni tan bons som el dia que et poden comunicar que ets el número u, el dos o el tres... Ni tan dolents el dia que et diuen que som el 25." Un camí cap a l'emoció creativa El Mateu, l'Oriol i l'Eduard es van conèixer a El Bulli, on es van formar professionalment durant molts anys al costat de Ferran Adrià. Van obrir el restaurant Compartir de Cadaqués l'any 2012, i el Disfrutar --situat a l'Eixample, just davant del Mercat del Ninot-- el desembre del 2014. Des del 2018, aquest últim compta amb dues estrelles a la Guia Michelin. Un disseny informal per a un àpat creatiu (Catalunya Ràdio/Òscar Callau) El segon millor restaurant del món té un disseny mediterrani, informal i mironià. El menú de degustació pot ser el Clàssic, amb els plats emblemàtics de la casa, o el Festival, amb les novetats de la temporada, tots dos per 255 euros. La seva cuina sorprèn per les textures i els gustos, aclapara per la imaginació i la inventiva en les presentacions o --com dirien ells mateixos-- "emociona creativament": "L'emoció creativa és, per part del client, quan els mirem la cara i els hi veiem aquesta sorpresa i aquesta felicitat quan tasten una cosa que mai han tastat, quan es posen a la boca una textura que mai han experimentat... i això és molt maco!" Parlem de delícies com l'ou cruixent amb tempura, uns macarrons transparents a la carbonara, garotes amb bombolles sòlides de mantega o el pa xinès farcit de crema agra i caviar: "Nosaltres formem part i som llegat d'una cuina superrica quant a producte, que és la base de tot, perquè hi ha un entramat i un teixit social en el món de l'agricultura, la ramaderia i la pesca que és molt potent. Som llegat i fruit, també, d'un receptari tradicional impecable." La cuina del 'Disfrutar' sorprèn per les textures i els gustos (Catalunya Ràdio/Òscar Callau) Més catalans a la llista La primera posició a la llista de The World's 50 Best Restaurants ha estat per al restaurant Central, de Lima, la capital peruana, i, per darrere del Disfrutar, s'ha situat en tercer lloc el madrileny DiverXO, de Dabiz Muñoz. Els del Disfrutar no són els únics noms catalans que s'han sentit a la gala. I és que el restaurant Enigma, d'Albert Adrià, a Barcelona, torna a la llista dels locals amb millors experiències gastronòmiques del món en el lloc número 82. Un menú al Disfrutar per 225 euros (Catalunya Ràdio/Òscar Callau) També s'ha destacat altres noms de la gastronomia a l'estat espanyol, com el restaurant Etxebarri, d'Atxondo, que ocupa la quarta posició, o el Quique Dacosta, de Dénia, al lloc 20è. També hi ha altres locals que apareixen a la llista, però que han baixat de posició, com els bascos Elkano, de Getaria; Mugaritz, de Sant  Sebastià; i Azurmendi, de Larrabetzu. N'hi ha que hi tornen, com l'Aponiente, del Puerto de Santa María, a Cadis, i un que hi apareix per primer cop, el Ricard Camarena, de València. D'altra banda, el premi al millor sommelier se l'ha endut Miguel Ángel Millán, del restaurant DiverXO.