Emergències
Subtítols en: català
Subtítols en: català
La sèrie s'estrena amb un capítol ple de foc i humanitat. L'equip d'"Emergències" viu en directe l'incendi que hi va haver a tocar del barri de Montbau de Barcelona, on hi ha l'Hospital Vall d'Hebron. Les flames superen la capacitat d'extinció inicial dels bombers. Alguns bombers assumeixen un risc molt alt. Bombers de Barcelona i de la Generalitat uneixen esforços per apagar-lo abans que el foc creui la carretera de l'Arrabassada. L'altra història destacada d'aquest capítol està protagonitzada per l'equip mèdic i d'infermeria d'urgències de l'Hospital Clínic de Barcelona. Metges i infermers lluiten fins a l'extenuació per salvar la vida d'una persona que ha tingut un accident molt greu. També recorrerà els carrers de Barcelona amb el SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques), el cos d'emergències que en un matí ha d'atendre una arítmia en un domicili particular i una sobredosi a les escales d'un edifici del Raval.
En aquest segon capítol, el programa viu una de les emergències més llargues de la sèrie: el rescat d'un espeleòleg que ha tingut un accident a l'interior de la cova més llarga de Catalunya, la cova d'en Cuberes, al Pallars Jussà. Se seguirà l'actuació del metge que ha d'improvisar un minihospital a metres de profunditat. En el rescat, hi participen un centenar de persones: bombers de la Generalitat, mossos d'esquadra i membres de la Federació Catalana d'Espeleologia. El programa també entra al metro de Barcelona, on la bombera Alicia Montoro treu un turista rus que ha caigut a la via i té una fractura oberta. Amb la mateixa bombera, rescaten una senyora que fa tres dies que ha caigut a casa seva i no es pot aixecar. Una bona part de les sortides que fan els Bombers de Barcelona són auxilis de persones que viuen soles i no tenen ningú que els cuidi. També es viu l'angoixa del neuròleg de l'Hospital Clínic Juan Gómez després de visitar un turista molt jove amb símptomes de tenir un ictus. A les carreteres catalanes, el sergent de trànsit dels Mossos d'Esquadra Rafel Gargallo ha d'actuar de pressa per evitar que un camió parat a l'autopista no provoqui un embús monumental. "Emergències" també es posa en la pell d'Unai Arteta i el segueixen en el seu primer dia com a bomber de Barcelona. Entren a l'interior d'un pis en flames i el bomber novell viu per primera vegada el rescat d'una persona.
Incendi d'Òdena, a l'Anoia. El foc va camí de convertir-se en un dels pitjors dels últims estius. És un lloc on no ha caigut ni una sola gota en tot l'estiu. És molt a prop de Montserrat, el sud del Bages... La seva capacitat de propagació supera la capacitat d'extinció dels bombers. Per tant, s'han de prendre decisions: On es para? Què se sacrifica? Com es fa? En aquest capítol es descobreix que els bombers no van darrere les flames amb mànegues d'aigua. Sovint ja han previst i estudiat el foc i saben on l'han d'esperar per apagar-lo. Cada vegada hi ha més estratègia i menys aigua en l'extinció dels grans incendis. "Emergències" també és al costat d'un noi que arriba a l'Hospital Clínic amb diverses fractures, la més important, la de la pelvis. Perilla la seva vida i s'ha d'operar de màxima urgència. També seran presents durant la cardioversió elèctrica d'un pacient que té una arítmia mortal. I el SEM improvisa una habitació d'hospital en una casa i reanimen una adolescent diabètica amb una forta baixada de sucre.
El trasplantament de fetge de la Iratxe, una nena de 6 anys, és una història plena d'amor i superació. La mare de la nena és la donant en vida que entra a quiròfan per donar-li un tros del seu fetge. Al capítol es viu la tensió del dia a través dels familiars que estan a l'espera. Les dues operacions, mare i filla, són simultànies, però en dos edificis separats de l'Hospital Vall d'Hebron. "Emergències" viu la gran coordinació, concentració i professionalitat de tot l'equip mèdic. "Emergències" també és present en l'incendi de la desballestadora de Sant Fruitós de Bages, el primer foc d'indústria de la sèrie. Les flames semblen imparables i els bombers opten per deixar cremar el que ja està encès i salvar els cotxes que encara no cremen llençant escuma. Patrullen pels carrers de Barcelona amb els Guilles, mossos d'esquadra motoritzats, i reben una trucada per violència de gènere. Es viu la detenció d'una persona que volia saltar pel balcó. També enxampen un delinqüent que es dedica a punxar les rodes dels cotxes dels turistes i robar-los. Fan guàrdia al parc de Sant Andreu amb el bomber Joan Canudas i viuen la indefensió de les persones grans quan cauen a casa i no es poden aixecar.
En aquest capítol es podria dir que hi ha un miracle. Troben un boletaire perdut i ferit després de passar sis dies al bosc. Una història en què els familiars donen la pista crucial als Bombers de la Generalitat per localitzar-lo. I una vegada trobat, es plasma la dificultat de traslladar-lo com si fos un "malalt de vidre" perquè no mori en el trajecte. Emoció i estratègia es barregen en un capítol on "Emergències" es troba, mentre patrullen amb el SEM, enmig d'un incendi on cremen una vintena de cotxes al costat del Park Güell de Barcelona. Allí es viu l'espectacularitat de les flames i la perillositat també de respirar el fum tòxic. A l'Hospital Clínic es viu el torn de la infermera Carme Siches i la quotidianitat del dia a dia. Es fa el canvi de torn al box d'aturada i entra en acció una altra infermera, Sandra Gallego, que atén un accidentat de moto molt nerviós, massa. Finalment, i gràcies a l'ull clínic de la infermera, s'adonen que el nerviosisme del pacient amaga un problema molt més de fons. I amb Roger Llinàs, subcap de guàrdia de la Generalitat, es troben amb una situació poc habitual: rescatar un treballador que estava podant un arbre i que ha quedat penjat d'una branca amb la cama trencada.
"Emergències" s'endinsa en aquest capítol en el món de les drogues. Els Guilles, mossos d'esquadra motoritzats, assisteixen dos drogoaddictes en un pis al barri del Raval. Paral·lelament, a l'Hospital Clínic, la infermera Sandra Gallego lluita per salvar la vida també a un intoxicat. Els Guilles fan la reducció d'una persona que els amenaça al carrer amb una estaca. Segons el sergent Albert Lorencio, "feia molts anys que no s'enfrontava a un cas tan complicat". Per primera vegada en el programa, es viu en directe una trucada d'auxili al servei de teleassistència local. La tècnica de la unitat mòbil local de teleassistència Esperanza Pulido aixeca de terra una persona gran. A través d'aquest cas i del tracte de la infermera Sandra Gallego, de l'Hospital Clínic, d'un pacient gran que s'apaga, hi ha la reflexió sobre la vellesa i la mort. "Emergències" torna a ser present en l'incendi d'una desballestadora, en aquest cas, a Vallbona d'Anoia. Són al costat del patiment del cap de guàrdia dels Bombers de la Generalitat Moisès Galan, que ha de confinar la població de Capellades pel fum tòxic.
A l'Hospital de Bellvitge arriba amb helicòpter un dels casos més urgents que existeixen en cirurgia cardíaca. Un pacient de 45 anys ha de ser operat en minuts, si no, morirà. El programa també segueix dos casos a la Maternitat, al costat de la llevadora Mari Àngels Martínez. També s'acosten a la feina d'urgències de l'Hospital Sant Joan de Déu. Allí extreuen una moneda que s'ha empassat un nen de 4 anys i col·loquen bé una fractura de cúbit i radi a una nena de 3. Es torna a veure en acció la bombera de Barcelona Alicia Montoro, en aquest cas, apagant un foc en un pis i preocupant-se per una persona que té la síndrome de Diògenes. "Emergències" també és al costat dels Bombers de la Generalitat quan apaguen un foc forestal a Caldes de Malavella. Aquí es reflecteix com la deixadesa dels boscos dificulta l'extinció i fins i tot el pas del camió de bombers.
Les càmeres d'"Emergències" són presents en el moment en què l'equip de trasplantaments de l'Hospital Clínic es posa en marxa quan tenen un possible donant. Es viu el trasplantament de ronyó del Clemente, que fa dos anys que es troba en llista d'espera. També són testimonis de la dificultat de fer un TAC a un pacient que, com a conseqüència d'una hemorràgia cerebral i una hidrocefàlia, no pot estar-se quiet. Patrullen amb els Mossos d'Esquadra per l'Hospitalet de Llobregat i reben l'ordre de comunicar la mort d'una persona a la seva mare. Hi ha una reflexió sobre la mort on també participa Ramon Pérez, el sergent dels Mossos d'Esquadra que ha hagut de comunicar més morts. Amb el SEM assisteixen un intoxicat semiinconscient en un bar i els avisen d'una urgència enmig de la Diagonal, on una noia ha caigut de la moto. Fan guàrdia al parc de Llevant, on, mentre es viu la jubilació d'un dels caporals, tenen un avís de foc en una residència d'avis.
Un dels personatges més carismàtics de la sèrie, la infermera del box d'aturada Carme Siches, es jubila i no té un dia tranquil ni de feina ni de comiats. A la unitat d'obstetrícia de l'Hospital Vall d'Hebron tenen un part que es complica perquè la freqüència cardíaca del nadó baixa més del compte. Un cas d'olla al foc que es resol sense problemes destapa un cas més de síndrome de Diògenes, l'acumulació d'escombraries a casa, i els Bombers de Barcelona ho posen en mans dels Serveis Socials. Marc Castellnou, cap de l'àrea forestal GRAF, explica per què per apagar un incendi a vegades cal sacrificar 900 hectàrees. Ho explica amb l'incendi que hi va haver al seu poble, a Tivissa (Ribera d'Ebre), l'any 2014, on ell era un dels comandaments. "Emergències" viatja a França en un avió medicalitzat del RACC per anar a buscar una persona que ha tingut un accident de moto. A la unitat de cremats de l'Hospital Vall d'Hebron operen un adolescent que té el tòrax i els braços cremats. Se li ha encès alcohol de cremar quan estava netejant el monopatí. Es parla del gran trauma físic i psíquic que representa una cremada i tenir una cicatriu per sempre. I amb els Mossos d'Esquadra es resol un cas de robatori.
Últim capítol especial on es reuneixen els principals temes que s'han anat desgranant durant la temporada. Els protagonistes parlen sobre la l'addicció que els crea treballar en les emergències. Sobre com enfrontar-se moltes vegades amb la incertesa i el caos que provoquen les emergències. Es parlarà sobre el factor temps, de la importància d'anar de pressa per salvar algunes vides. El factor risc també forma part de les seves vides: ho saben i ho assumeixen com a part inseparable de la seva feina. Tots reconeixen que el treball en equip és bàsic; si no, seria impossible fer la feina que fan. Tots són importants i fonamentals i la coordinació entre ells és vital. Estan molt a prop de la mort, ja que la seva feina implica ser al costat de les persones quan es troben en el pitjor moment de les seves vides, i moltes vegades no es pot fer res per salvar-les. Com ho viuen, què senten, s'ho emporten a casa, han après a conviure amb la mort... Saber donar notícies, saber-se comunicar, expressar-se també forma part de la seva feina. Viuen situacions alegres, commovedores, però també molt dures. Fer servir les paraules adients i que no els afecti són algunes de les reflexions que els professionals de les emergències diuen en veu alta.