Lleida incorpora l'Horta, l'immens espai natural i agrari que envolta la ciutat, dins la seva oferta patrimonial i turística. Ho fa amb diverses rutes de natura activa que, alhora, permeten gaudir d'una experiència directa amb els productors i tastar una gran varietat de productes de proximitat. Els préssecs, un dels protagonistes de la pel·lícula "Alcarràs", són un dels cultius presents a l'Horta de Lleida (Turisme de Lleida) Turisme de Lleida impulsa aquesta nova oferta amb l'objectiu d'obrir a la ciutat i als visitants l'Horta, una corona verda de 19.000 hectàrees que ha resistit al pas del temps i que poques ciutats conserven, com seria el cas de València. Un dels productors de l'Horta de Lleida que es poden visitar és Aromes de Can Rosselló, que destaca per la floració de lavanda al juny (Turisme de Lleida) En concret, s'han dissenyat 26 itineraris que es poden fer en diferents modalitats, com ara el senderisme, el trailrunning, amb bici i en cotxe, i que s'adrecen al turisme de natura familiar i en parella. Mentre recorrem els camins de l'Horta entre fruiters, torres i séquies, podem visitar granges d'animals, cellers, descobrir la producció d'oli o melmelades, i conèixer diversos agricultors de la zona. La maduixeta de Lleida i un museu singular Una de les finques és Hortivalls, a la partida de Serrallonga. En Pep Valls, la tercera generació d'una família pagesa, ens descobreix quatre hectàrees on cultiva tota mena de verdures i hortalisses que podem collir, tastar i, fins i tot, comprar. L'agricultor Pep Valls és un dels productors de l'apreciada maduixa de Lleida, petita, delicada i molt gustosa (Turisme de Lleida) L'explotació conrea verdures minoritàries per a les comunitats brasilera i africana de la ciutat, i també està especialitzada en la maduixeta de Lleida, un dels tresors més ben guardats dels pagesos de la zona. "La maduixa de Lleida no és com un típic maduixot, és molt delicada i s'ha de collir i vendre al moment. Molt dolça i molt tova, es desfà al paladar. Ha passat de generació en generació, és típica de l'Horta de Lleida i és molt apreciada." A més, la visita a Hortivalls s'acaba en un curiós museu que ens mostra la modernització que ha viscut l'agricultura des que es feia en cavalls fins a la mecanització. S'hi poden veure desenes de màquines com ara tractors, motocultors i motoaixades, a més d'eines antigues. En Jaume Valls, d'Hortivalls, mostra una col·lecció de maquinària agrícola antiga durant la visita a la seva finca (cedida per Hortivalls) Un celler jove amb vins "made in" Lleida Les rutes per l'Horta de Lleida també fan parada al Celler de Sanui, recuperat el 2019. Ubicat en una finca amb 22 hectàrees de vinya, produeix anualment unes 80.000 ampolles dins el segell de la DO Costers del Segre. El Celler de Sanui preveu construir un nou edifici per a l'oferta enoturística, unes propostes que estan cada cop més de moda (Turisme de Lleida) Mentre passegem entre ceps, l'enòleg Pere Escudé ens ensenya a distingir les diverses varietats de raïm a partir de la fulla o el sarment. I, un cop dins el celler, explica el procés d'elaboració del vi, fet cada cop més sota criteris ecològics i biodinàmics. "Tendim a tractar el raïm de forma poc invasiva i respectuosa perquè el vi estigui el menys manipulat possible. També seguim la biocultura, és a dir, pel conreu i els tractaments del vi tenim en compte els moviments de la lluna." Al celler també podrem convertir-nos en enòlegs per una estona i hi podrem fer un cupatge, és a dir, combinar diferents varietats com ara l'ull de llebre, el syrah o la garnatxa per fer el nostre vi ideal. La visita inclou un tast de quatre vins maridats amb la tradicional coca de recapte. Els productes de proximitat protagonitzen l'oferta gastronòmica dels restaurants de l'Horta de Lleida (Turisme de Lleida) L'Horta: un rebost de primera qualitat Els itineraris per l'Horta volen complementar altres atractius turístics com la Seu Vella i el Castell dels Templers, com explica el president de Turisme de Lleida, Paco Cerdà. "No és només una passejada, sinó poder veure i tocar el que es produeix a l'Horta. Treballem conjuntament amb aquests productors que veuen una oportunitat en el turisme, i l'objectiu és que qui vulgui viure aquí ho pugui fer." Les 26 rutes les podem consultar en línia i fer per lliure, o les podem planificar al nostre gust. Per això, la tècnica de Turisme de Lleida Alexandra Pal recomana descarregar-nos l'aplicació Turisme 360, on trobarem els tracks de les rutes. El pont del Tòfol està situat al camí del Riu, de 17 km, entre el parc de la Mitjana i els aiguamolls de Rufea (Turisme de Lleida) La iniciativa també inclou 8 paquets turístics de cap de setmana, ja dissenyats, perquè els visitants puguin gaudir d'una experiència completa amb els productors i productes de proximitat de l'Horta. La Granja Pifarré ofereix una ruta experiencial per les instal·lacions, l'hort, els estables i les seves finques (Turisme de Lleida) És el primer que cop que s'aposta per convertir l'Horta de Lleida en un recurs singular de promoció turística, un projecte en clau de sostenibilitat i proximitat molt lligat a la capitalitat de Lleida 2030 Agrobiotech. Podeu recuperar l'àudio d'aquest reportatge i escoltar els seus protagonistes a la pàgina web del programa "Un país per voltar".