T1xC12 - Anna Cabré
Subtítols en: català
Subtítols en: català
Albert Vinyoli entrevista CESC GELABERT (ballarí i coreògraf). És un recorregut per l'aprenentatge i la vida professional d'un dels ballarins i coreògrafs més destacats d'Europa. "SEMPRE HE PENSAT QUE ÉS UNA SORT QUE HI HAGI PERSONES QUE ET PUGUIN TRANSMETRE ALGUN CONEIXEMENT..."
Albert Vinyoli entrevista Alfreda Pastor Bodmer (catedràtic de Teoria Econòmica i exsecretari d'Estat d'Economia). Per ell, l'economia no ha de ser matèria d'especulació ni de divagació, sinó un coneixement útil i pràctic per aconseguir un benestar social raonable.
Albert Vinyoli entrevista Lluís Foix (periodista), un veterà de moltes guerres, que ofereix una visió del món i de la vida molt allunyada del que se sol esperar d'un professional dels mitjans de comunicació. N'ha vist de massa grosses per limitar-se a un discurs políticament correcte. "L'educació és el repte que té qualsevol societat. L'educació ha de servir per crear persones."
Albert Vinyoli entrevista Jorge Wagensberg (doctor en Física), que sap i demostra àmpliament que, per més coneixements que es tinguin, si no se saben transmetre, no serveixen de gran cosa: "El més important és transmetre ànsies de coneixement, set de coneixement, ganes de saber... I de conversar."
Albert Vinyoli entrevista Carles Santos (músic d'acadèmia, concertista de piano, compositor i performista), que explica i demostra que una formació acadèmica no té per què encarcarar. L'art por servir per agitar, per fer pensar, per crear reaccions, per proposar solucions, però qualsevol art requereix un aprenentatge: "En el món de la música, i crec que també a tots els àmbits de l'ensenyament, quan un nen comença és quan ha de tenir els millors professors...".
Albert Vinyoli entrevista Lluís Pasqual (director de teatre). Reconeix obertament que va ser un privilegiat pel que fa als mestres que va tenir a l'institut, a la universitat i al teatre. No creu que mai es pugui deixar d'aprendre: "Sempre es pot anar més enllà, sempre es pot aprofundir més, sempre es pot ser més generós i més coherent".
Albert Vinyoli entrevista Josefina Castellví (oceanògrafa i biòloga marina), la primera dona que ha dirigit una missió científica a l'Antàrtida, reconeguda internacionalment per les seves aportacions a la ciència, transmet entusiasme per aprendre i per saber: "La ciència i l'entusiasme són la meva vocació". També ens avisa que no destrossem el planeta perquè no en tenim cap de recanvi.
Albert Vinyoli entrevista Eudald Carbonell (arqueòleg, paleontòleg i antropòleg), un estudiant que no va acabar mai d'encaixar amb els sistemes educatius del seu temps. Ara investiga, fa classes a la universitat i té una visió molt àmplia del que vol dir ensenyar i aprendre: "Si ara estem parlant davant d'unes càmeres, és gràcies a tot un procés de transmissió de coneixements que, com a gènere, fem servir des de fa dos milions i mog d'anys."
Albert Vinyoli entrevista Raimon (cantautor), que parla dels seus mestres. Entre els que més recorda hi ha doña Nieves, que li va ensenyar a llegir i escriure, a connectar amb el món. Però després al ventall de mestres hi sumaria personalitats com ara Joan Fuster, Salvador Espriu i molts amics. "Els amics també érem mestres. Apreníem els uns dels altres."