Els àpats de Nadal estan plens de  torrons, neules, cava, vi i tot un seguit de productes que són un veritable malson per a qualsevol nutricionista. Però aquests dies enterrem la destral de guerra nutricional i convidem a relaxar-nos, perquè preocupar-se pel pes durant l'època nadalenca és com fixar-se en els arbres i no veure el bosc. I els 350 dies que queden, què? Si el desastre s'ha instal·lat - no seria estrany -, ja no ve d'aquí; i si no hi ha desastre, tampoc passarà res. Per tant, sense caure en ingestes exagerades, ens ho hem de prendre amb calma. Aquests nou consells pràctics et permetran menjar de tot sense caure en l'excés i evitar així algun disgust digestiu: 1. Comprar amb intel·ligència És molt millor comprar un torró de xocolata carregat d'avellanes o d'ametlles que un que simplement porta xocolata: la fruita seca ens omple i ocupa l'espai d'altres ingredients que no són gens saludables. Val la pena evitar els aliments supercarregats de sucres afegits i additius. Sempre podem comprar torró light, però alerta: els estudis assenyalen que quan comprem un producte light n'acabem menjant més.  2. Ajudar el cos Acompanyar els àpats carregats de greixos amb amanides de fulla amarga ajudarà a digerir millor, o incloure fruites com la pinya o el mango al menú, que contenen enzims que ajudaran a digerir millor tanta proteïna. 3. Menjar verdures crues Abans de l'àpat principal, menjar verdures crues ens ajuda a ocupar l'espai de l'estómac amb alguna cosa sana. Així menjarem menys d'altres coses. 4. No beure alcohol amb set Per la set, aigua. I anar alternant entre el vi i l'aigua; així beurem menys vi i també ajudarem el fetge a treballar millor per eliminar l'alcohol de l'organisme. 5. Prendre infusions i brous digestius Una infusió amb la pell de mitja llimona i la de dues mandarines ecològiques afegides a 1 litre d'aigua bullint ajuda a l'eliminació renal de l'excés de sal i d'àcid úric. Va molt bé si s'ha menjat marisc. 6. Menjar sense presses Mirar de menjar de manera relaxada o incorporar més verdures als plats també ens ajudarà, com les infusions, a evitar mals de panxa pels excessos.  Les infusions i els brous digestius ajuden a pair millor el marisc (Unsplash) 7. Cuinar plats saludables els dies que no siguin de celebració Hem de permetre que el fetge treballi per eliminar totes les toxines que hem posat al cos, especialment l'alcohol.  8. Prendre ceba macerada Macerar la ceba un parell d'hores en vinagre de poma no pasteuritzat. Ajuda a la digestió de proteïna i greixos de carns i peixos i no repeteix. 9. Incorporar xucrut o germinats Menjar una cullerada sopera de xucrut (col fermentada) o de germinats (d'alfals, de fenigrec, etc.) acompanyant els menjars forts. Tots dos contenen enzims que ens ajudaran a digerir. Una altra opció és prendre un comprimit d'enzims digestius obtinguts de fonts naturals com la papaia, la pinya o el germinat de blat. Dit això, bones festes i bon profit!