Vilanova de la Sal recupera la sal de muntanya que li dona nom

Les salines es van tancar el 1981, però al 2004 les va comprar una associació de lleure que ara comercialitza la sal en agrobotigues i restaurants per invertir en la recuperació del patrimoni
Redacció
TEMA:
Patrimoni

A Vilanova de la Sal volen posar en valor la sal que des de fa uns quants anys es torna a extreure de les antigues salines. Volen convertir-la en un reclam turístic i els beneficis que en treuen els reinverteixen en les obres de rehabilitació d'aquest espai emblemàtic de la Noguera.

Les salines daten de l'època romana i van estar actives fins al 1981. L'any 2004, l'Associació Catalana de Lleure Formatiu Ascalfó les va comprar per recuperar-les, primer amb una voluntat històrica i pedagògica, tot i que ara també comercialitzen la sal per poder finançar la rehabilitació.

S'hi han ha organitzat diversos camps de treball per recuperar la instal·lació pel seu interès cultural, paisatgístic i etnològic. L'objectiu es fer un museu per mostrar com s'obtenia la sal. Ara la sal que produeix es comercialitza com a sal de muntanya.

L'origen de tot plegat és l'aigua que surt del pou, amb la qual omplen les basses. "Surt sis cops més salada que la del mar", assegura Miquel Marcelino, president de l'Associació Catalana de Lleure Formatiu.

La seva procedència és el mar que hi havia a la zona fa milions d'anys, que va deixar un dipòsit de sal. L'aigua d'una font del poble hi passa i això fa que brolli salada.

És una sal de muntanya, amb una mineralització molt alta. Un cop recollida, s'emmagatzema per als diferents usos. L'associació ha consolidat la producció d'unes 4 tones de sal d'alta qualitat per temporada que venen en agrobotigues i restaurants de proximitat del territori.

 

ARXIVAT A:
Patrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut