Trump, entre Mnuchin i Pence, després de signar l'ordre que imposa sancions a líders iranians (EFE)

Trump anuncia sancions al líder suprem i a vuit comandants iranians

Teheran amenaça de sortir de l'acord nuclear i alerta que no pot haver-hi diàleg amb els Estats Units mentre hi ha "amenaces de més tensions"
Actualitzat
TEMA:
Iran

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha imposat noves sancions financeres a l'Iran. Trump ha complert la seva amenaça després que Teheran va abatre dijous un dron espia nord-americà a l'estret d'Ormuz.

Aquesta vegada, però, l'objectiu de les sancions és el líder suprem del país, l'aiatol·là Ali Khamenei, per tallar-li els recursos financers. En plena escalada de tensió al golf Pèrsic, pocs dies després que Trump va ordenar un atac contra l'Iran i se'n va desdir a última hora, la Casa Blanca també ha sancionat vuit comandants iranians.

Al Despatx Oval, Trump ha signat un decret per imposar unes sancions que ha assegurat que "negaran al líder suprem, la seva oficina i als dirigents més pròxims l'accés a recursos financers clau":

"Aquesta mesura respon a una sèrie de comportaments agressius del règim iranià en les últimes setmanes, inclòs l'enderrocament d'un dron nord-americà."

El president nord-americà, que paradoxalment ha insistit que li "encantaria" negociar amb Khamenei per rebaixar les tensions, ha dit que "el líder suprem de l'Iran és el responsable últim de la conducta hostil del règim. Al seu país el respecten i la seva oficina supervisa els instruments més brutals del règim, inclosos els Guardians de la Revolució, que fa dos mesos els EUA van incorporar a la llista d'organitzacions terroristes.

 

El líder suprem iranià, l'aiatol·là Ali Khamenei, durant una reunió aquest dilluns a Teheran (EFE)

 

L'Iran diu que l'entorn de Trump té "set de guerra"

Després de l'anunci de sancions, el ministre iranià d'Exteriors, Mohammed Yavad Zarif, ha dit que els més propers al president nord-americà "tenen set d'una guerra".

A més, el secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, ha avançat que Washington planeja sancionar el cap de la diplomàcia iraniana aquesta mateixa setmana. Zarif va ser una figura clau en la negociació de l'acrod nuclear del 2015.

D'altra banda, l'ambaixador permanent de l'Iran a l'ONU, Majid Takht-Ravanchi, ha assegurat que el seu govern no pot iniciar un diàleg directe amb els Estats Units mentre el país està sent "amenaçat":

"Ningú pot acceptar un diàleg amb algú que t'està amenaçant amb més sancions."

Des del mes de maig, Washington exigeix a tots els països que tenen relacions comercials amb els Estats Units que no en tinguin amb l'Iran. Les relacions entre els dos països han anat pujant de to des que els Estats Units van abandonar unilateralment l'acord nuclear que havien firmat amb l'Iran i les principals potències mundials.

 

Trump signa, al costat del vicepresident Pence, l'ordre executiva que imposa sancions al líder suprem iranià, Ali Khamenei (EFE)

ARXIVAT A:
Trump Iran
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut