Un escopeter dels Mossos durant els aldarulls del 17 de febrer a Barcelona (Reuters/Nacho Doce)

"Tot indica" que una bala de foam va fer perdre un ull a una manifestant, admet Sàmper

El titular d'Interior ha explicat que l'operatiu que actuava a la zona on la noia va ser ferida, a la Via Augusta entre Diagonal i Travessera de Gràcia, estava disparant projectils de foam
Redacció Actualitzat
TEMA:
Mossos d'Esquadra

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha afirmat aquest dilluns que "tot indica que és possible" que l'impacte d'una bala de foam hagi causat la lesió que va fer perdre un ull a una dona de 19 anys durant la manifestació del 16 de febrer a Barcelona.

El titular d'Interior ha explicat que l'operatiu que actuava a la zona on la noia va ser ferida, a la Via Augusta entre Diagonal i Travessera de Gràcia, estava disparant aquests projectils.

Sàmper, però, està a l'espera de l'informe pericial mèdic, que tindrà la darrera paraula sobre si la lesió coincideix amb l'impacte de foam.

La investigació interna dels Mossos d'Esquadra ja és en mans del jutjat que instrueix el cas, segons ha dit el conseller en una entrevista al programa "Cafè d'idees", d'RTVE.

"De l'agent encara no en tenim la informació. L'expedient està pràcticament tancat. Vam obrir una investigació urgent, que ja és en mans del jutjat que instrueix el cas. Encara faltaria la pericial mèdica. Vostè imagini's que ara ve un pèrit mèdic i diu que les lesions no són compatibles amb una bala de foam. Però tot indica que és possible, perquè en aquell moment i en aquell lloc se n'estaven llençant. Per tant, falta la pericial mèdica, però pot ser que sí."

La dona va ser intervinguda el dijous 18 de febrer, dos dies després de resultar ferida durant una càrrega policial a Barcelona. Segons el centre Irídia, tres persones més haurien resultat ferides pel possible impacte de foam durant la primera setmana de protestes multitudinàries per l'empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél.

L'ús d'aquests projectils ha estat qüestionat per diferents organitzacions de drets humans per la seva lesivitat i perquè no s'ha fet públic un protocol sobre el seu ús.

"Es tracta d'una arma de precisió i no s'ha de fer servir per dispersar una manifestació, i, si s'ha de disparar, no es pot fer mai per sobre de l'abdomen", va recordar la codirectora del centre Irídia Anaís Franquesa a "Els matins", de TV3.

Fa pocs dies es van iniciar les campanyes "Stop bales de goma" i "Ojo con tu ojo", que en demanen la prohibició, arran dels successos dels darrers dies.

 

Les bales de foam van substituir les pilotes de goma el 2014, després que el Parlament de Catalunya en prohibís l'ús en les operacions dels Mossos d'Esquadra.

No obstant, en el marc de les protestes per la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes de l'octubre de 2019, quatre persones van perdre un ull per l'impacte dels projectils durant les operacions dels antiavalots dels Mossos i la Policia Nacional.

Amb tot, el model d'ordre públic ha entrat en discussió després de dies de manifestacions i càrregues policials i enmig de les negociacions per formar govern a Catalunya.

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra Pablo Hasél
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut