El president del Parlament Europeu, David Sassoli, en roda de premsa a Estrasburg el 14 de gener del 2020

Sassoli sobre la immunitat de Junqueras, Puigdemont i Comín: "És molt complicat"

El president del Parlament Europeu afirma que tant la institució que presideix com el Tribunal Suprem estan complint la sentència del TJUE
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Parlament Europeu

El cas dels europarlamentaris independentistes s'ha tractat a la roda de premsa posterior al ple del Parlament Europeu d'aquest dimarts, en què ha intervingut Carles Puigdemont per primera vegada.

Als responsables de les institucions europees només els han fet tres preguntes, i la primera ha estat sobre Puigdemont i Comín, i també sobre Junqueras.


​"El màxim escrúpol tècnic i jurisdiccional"

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha respost que la petició perquè s'inhabiliti els dos primers seguirà la tramitació habitual, malgrat la urgència mostrada per Espanya.

Pel que fa al nomenament i la posterior inhabilitació de Junqueras, Sassoli ha assegurat la institució que presideix ha actuat amb "el màxim escrúpol tècnic i jurisdiccional".

"Un assumpte que s'ha de resoldre a Espanya"

El primer ministre de Croàcia, Andrej Plenkovic, aquest dimarts a Estrasburg

Tot i que la pregunta no anava adreçada a ell, el president de torn de la Unió Europea, el primer ministre croat, Andrej Plenkovic, ha aprofitat per dir que aquest és "un assumpte que s'ha de resoldre a Espanya".

Ha afegit que, malgrat que com a president de torn ha fet una apel·lació al "diàleg", aquesta no és una problemàtica que s'hagi de tractar durant la seva presidència, i tampoc que hagi d'arribar "al nivell del Consell d'Europa".

Sassoli: "És molt complicat"

Però ha estat després, als passadissos, preguntat pels mitjans italians, que Sassoli s'ha estès més sobre la qüestió.

Segons ha recordat, Junqueras s'ha quedat sense immunitat perquè està condemnat i, en canvi, Puigdemont i Comín, no, i per això són eurodiputats:

"El problema de la pèrdua d'immunitat del senyor Junqueras és molt complicat, no es pot resoldre només amb aquest mecanisme simple de 'dos sí i un no', perquè el problema de l'aplicació d'una sentència basada en jurisprudència té el seu valor i s'ha de respectar."

També ha remarcat que la sentència del TJUE va considerar Junqueras eurodiputat des del 2 de juliol, i que això ho han tingut en compte tant el Tribunal Suprem espanyol com el Parlament Europeu.

Cal ser-hi per ser jutjat

Sense fer referència al recorregut de les euroordres per capturar-los, el president ha assegurat que si Espanya no ha processat Puigdemont i Comín és perquè no eren a Espanya:

"El senyor Junqueras l'han condemnat perquè estava present, i això en l'ordenament jurídic espanyol és fonamental. A Espanya, per ser processat cal estar-hi present."

Per fer-se entendre davant dels periodistes italians, ha comparat el cas amb el del cap de la màfia Totò Riina, que va ser jutjat en rebel·lia, cosa que a Espanya no és possible.


Definir la immunitat, pendent

Sassoli ha conclòs que la immunitat dels europarlamentaris no està definida clarament i que espera que això s'abordi en pròximes cimeres europees:

"Estic convençut que cal incloure la qüestió de la llei electoral de les eleccions al Parlament Europeu a l'ordre del dia de la conferència sobre la democràcia a Europa, per poder precisar els termes de la immunitat i els privilegis dels parlamentaris."

 

ARXIVAT A:
Parlament Europeu Oriol Junqueras Carles Puigdemont Toni Comín
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut