El ministre Rubalcaba, al Congrés (Foto: EFE)

Rubalcaba qualifica les actes d'ETA de "porqueria plena de mentides"

Dura confrontació entre el PP i el govern espanyol l'endemà de saber-se la versió d'ETA sobre les negociacions entre l'executiu i els terroristes l'any 2006. El diputat popular Ignacio Gil Lázaro i el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'han dit de tot al Congrés dels Diputats. Rubalcaba ha respost a les crítiques del PP sobre les actes d'ETA qualificant-les de "porqueria plena de mentides". Els populars creuen, en canvi, que les revelacions que contenen les actes posen Rubalcaba contra les cordes, per la qual cosa li han exigit que demani perdó als espanyols i se'n vagi a casa.
Actualitzat
"A l'habitual arsenal d'infàmies que vostè porta a aquesta cambra, ara ha portat les d'ETA, porqueria d'ETA, això és el que ha portat aquí. Cada vegada que ETA emet un comunicat, el PP diu que és una falsedat i que és mentida, però quan apareixen documents que poden afectar el govern, llavors sí, llavors és veritat i el govern ha de donar-ne explicacions", ha dit el vicepresident en la sessió de control a l'executiu al Congrés dels Diputats.

Segons ha afirmat Rubalcaba, les actes difoses recentment "són documents plens de mentides" i ha acusat el PP de saber-ho "perfectament" i, tot i això, portar-ho a debat a la cambra "perquè creu que l'hi pot interessar". En aquest sentit, ha retret que el PP és l'únic partit que ha portat aquest debat a l'hemicicle. "S'ha preguntat per què?", ha afegit.

A l'hora de defensar el paper del govern durant la negociació amb ETA, ha recorregut a "les novetats processals" del "cas delació" (o "cas Faisà"), i ha indicat que per l'Audiència Nacional "han passat els responsables de la policia francesa, de la Guàrdia Civil, de la policia, de l'Ertzaintza i han estat preguntats pel jutge: 'Van rebre instruccions del govern d'aturar la lluita antiterrorista?', i han dit 'no, justament al contrari, colleu més que mai'". "Això és el que han dit davant l'Audiència Nacional, i sap per què? Perquè això és el que els vaig dir jo", ha replicat Rubalcaba a les crítiques del PP, que ha afegit que, "per fer això s'ha evitat que en aquesta treva passés el que va passar a la del 1998 -durant el govern del PP- i per això avui ens trobem on ens trobem". "Vostès van dialogar amb ETA i ETA va trencar, nosaltres també vam dialogar i ETA també va trencar, però les coses són diferents i per això ens trobem al final del terrorisme", ha reblat Rubalcaba.

El ministre ha finalitzat instant el diputat del PP Ignacio Gil Lázaro a anar a les "televisions d'extrema dreta" per dir-los que "els policies francesos i la Guàrdia Civil i la policia i l'Ertzaintza han anat a l'Audiència a mentir per salvar la cara a aquest ministre, digui-ho si s'atreveix", ha conclòs el ministre.
 
El PP recorda que "ETA mata, però no enganya"

El diputat popular Ignacio Gil Lázaro ha carregat contra el vicepresident per les actes d'ETA. "El posen contra les cordes. Digueu si és cert o no que van mirar d'evitar les detencions de la delació ("cas Faisà"), que van demanar excuses, que van compartir la irritació amb la banda, que van ocultar cartes d'extorsió, que van oferir a ETA diners de tots els espanyols, que van canviar el fiscal, que l'acord polític era possible i que estaven disposats a treure els assassins al carrer".
 
Gil Lázaro ha afegit que va ser el PSOE qui "en un moment molt dramàtic" (després de l'11-M) va dir que "ETA mata, però no enganya". "Potser ja no li val aquesta sentència?", ha afegit i alhora li ha retret "que els espanyols tenen dret a saber si el govern els va mentir i es va traspassar la llei". "Vostè fa anar la manipulació i l'engany. Espanya no es mereix que algú com vostè s'atrinxeri en la mentida. Digui la veritat, demani perdó als espanyols i marxi a casa. Ja no té marge per a més trucs, insults, evasives, ni bromes".

Gil Lázaro ha començat la seva intervenció preguntant a Rubalcaba "com valora que el fiscal demani la imputació de qui va ser el seu director de la policia?". "No la valoro perquè no l'ha demanat", ha respost el ministre, amb referència al fet que el ministeri públic s'ha limitat a no oposar-se a la imputació.
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut