Auckland, la ciutat més gran de Nova Zelanda, va estar confinada durant set dies per un sol cas (Wikipedia/Christian Mairoll)

Rànquing de les millors ciutats on viure: guanya Auckland i Europa baixa per la pandèmia

Barcelona guanya posicions respecte a l'edició anterior i es converteix en la 16a millor ciutat del món on viure
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Auckland, a Nova Zelanda, és la ciutat del món més habitable. Així ho assegura l'última edició del rànquing anual de la revista The Economist, que s'acaba de publicar.

El rànquing del 2021 està marcat per la pandèmia i per com les grans ciutats han gestionat i viscut l'emergència sanitària causada per l'aparició del coronavirus.

"Auckland ha pujat al capdamunt del rànquing degut al seu enfocament reeixit de la contenció de la pandèmia de Covid-19, que li ha permès continuar oberta i puntuar fortament."


En la quarta posició de la llista hi ha una altra ciutat de Nova Zelanda, Wellington, la capital del país.

 

Melbourne, a Austràlia, fa anys que està considerada una de les ciutats més habitables, segons el rànquing de The Economist (Pixabay/walesjacqueline)


Entre les deu més ben classificades també hi ha quatre ciutats d'Austràlia (Adelaide, Perth, Melbourne i Brisbane), dues del Japó (Osaka i Tòquio) i dues de Suïssa (Zuric i Ginebra).

Aquestes últimes són les úniques representants europees en el top ten, que durant molts anys ha estat liderat per Viena, la capital d'Àustria.

 

Viena, capital d'Àustria, ha caigut al 12è lloc després d'anys d'encapçalar el rànquing (Pixabay/jarmoluk)


El 2021, en canvi, Viena ha caigut fins a la dotzena posició.

La pitjor davallada l'ha tinguda la ciutat alemanya d'Hamburg: 34 posicions, fins al lloc 47.

També han caigut molt les capitals de Txèquia i el Regne Unit, Praga i Londres, i la ciutat alemanya de Frankfurt.


Davallada europea

I és que, com admeten els autors del rànquing, "a les ciutats europees els ha anat especialment malament en l'edició d'aquest any".

Entre els factors que hi han influït, el "deteriorament de la puntuació en salut" a causa de l'augment de la "pressió hospitalària" a la majoria de ciutats alemanyes i franceses; i també els confinaments i les restriccions de la mobilitat.

"Ciutats d'arreu del món són ara molt menys habitables del que eren abans que comencés la pandèmia, i hem vist que regions com Europa han estat particularment colpejades."


Les ciutats que han quedat més ben situades tenen en comú ser de països que són illes, que han pogut contenir millor el flux de persones i la propagació de la pandèmia.


Barcelona escala posicions

Malgrat la davallada general de moltes ciutats europees, l'edició 2021 del rànquing de The Economist és bona per a Barcelona, que es converteix en la 16a millor ciutat del món on viure després de pujar sis posicions.

Obté 88,3 punts sobre 100 i queda, a més, just per sobre de Madrid, que n'obté 86,8. 


140 ciutats d'arreu del món

Dissenyat originalment per ajudar les grans empreses a assignar bonificacions als treballadors expatriats en funció de les condicions de vida del lloc on són, l'Índex Global d'Habitabilitat de la Unitat d'Intel·ligència de The Economist (EIU, per la sigla en anglès) analitza 140 ciutats del món a partir de més de 30 factors agrupats en cinc categories: estabilitat, atenció sanitària, cultura i medi ambient, educació i infraestructures.

Aquest any, a més, després de no publicar-se el 2020, el rànquing ha incorporat elements relacionats amb la pandèmia, com ara la propagació dels contagis, la capacitat d'atenció sanitària i el tancament d'escoles, de la restauració i dels equipaments culturals.

Així, ha premiat les ciutats que han sabut mantenir a ratlla la Covid-19 sense alterar gaire la seva vida quotidiana, i ha penalitzat tant aquelles que gairebé s'han aturat per contenir els contagis com les que no han pres mesures i la pandèmia s'hi ha descontrolat.


Pocs canvis entre les menys habitables

A diferència del ball de posicions que hi ha hagut al capdamunt de la llista, entre les ciutats més mal situades hi ha hagut ben pocs canvis. La ciutat menys habitable del món continua sent, segons el rànquing de l'EIU, Damasc, la capital de Síria.

 

Damasc, capital de Síria, continua sent la ciutat menys habitable, segons el rànquing de The Economist (Reuters/Yamam al Shaar)


Entre les deu ciutats menys habitables del planeta també hi ha Trípoli, la capital de Líbia; Dhaka, la capital de Bangladesh; Alger, la capital d'Algèria; Karachi, la capital del Pakistan, i Caracas, la capital de Veneçuela.


Les deu millors ciutats on viure el 2021
1. Auckland, Nova Zelanda
2. Osaka, Japó
3. Adelaide, Austràlia
4. Wellington, Nova Zelanda
5. Tòquio, Japó
6. Perth, Austràlia
7. Zuric, Suïssa
8. Ginebra, Suïssa
9. Melbourne, Austràlia
10. Brisbane, Austràlia

Les deu pitjors ciutats on viure el 2021
1. Damasc, Síria
2. Lagos, Nigèria
3. Port Moresby, Papua Nova Guinea
4. Dhaka, Bangladesh
5. Alger, Algèria
6. Trípoli, Líbia
7. Karachi, Pakistan
8. Harare, Zimbabwe
9. Duala, Camerun
10. Caracas, Veneçuela

ARXIVAT A:
Salut Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut