El "cordó sanitari" contra Vox i Aliança Catalana s'ha presentat a Barcelona

PSC i Junts+ s'afegeixen al pacte contra l'extrema dreta firmat per ERC, Comuns i la CUP

Es comprometen a no permetre "ni per acció ni per omissió" que partits com Vox o Aliança Catalana tinguin cap mena de protagonisme al Parlament
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions Parlament Catalunya 2024

El Partit dels Socialistes de Catalunya, el PSC, i el partit de Carles Puigdemont, Junts+, s'han afegit al pacte per fer un "cordó sanitari" a les formacions d'extrema dreta al Parlament.

Es tracta d'un acord promogut per la plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, que ja havien subscrit ERC, Comuns-Sumar i la CUP, i que representants dels 5 partits han presentat aquest dimecres a Barcelona.

El compromís dels partits que l'han signat és treballar per no permetre que partits com Vox o Aliança Catalana, als quals no s'esmenta expressament al text, "ni per acció ni per omissió" tinguin cap protagonisme a la política parlamentària. 


Es crearà una comissió de seguiment

Entre els compromisos hi ha el de no acceptar cap vot de partits d'extrema dreta per formar majories al Parlament o evitar que les iniciatives parlamentàries d'aquests partits prosperin. 

També impedir que tinguin representació a la mesa del Parlament i a les taules de les comissions i, "sempre que sigui possible", també a les institucions que depenen de la Generalitat.

L'acord inclou el compromís de crear una comissió de seguiment del pacte per assegurar-ne "l'aplicació efectiva", i en la qual hi haurà un "diputat de màxim nivell" de cada partit signant i també representants designats per la plataforma.


Anunciat a l'inici de la campanya electoral

Aquest acord es va fer públic just abans de l'inici de la campanya, el 25 d'abril, i ja llavors ERC, Comuns Sumar i CUP va anunciar que s'hi adherien

Ara han presentat el document amb les signatures d'Alícia Romero pel PSC, Lluís Mijoler per Comuns Sumar, David Caño per la CUP, Najat Driouech per ERC i Glòria Freixa per Junts+.

De fet, el que van adoptar el 25 d'abril va ser una declaració d'intencions, i és en el document signat ara on hi ha els compromisos concrets que adquireixen els partits que l'han signat per a la legislatura que començarà després de les eleccions de diumenge, tot i que el text no estableix cap límit temporal.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut