Una dona palestina amb dos nens petits espera al pas de Rafah per creuar cap a Egipte

Prohibeixen a les dones de Gaza viatjar sense el permís d'un home

El govern de Hamàs ha imposat una llei islàmica, que ha provocat una forta oposició de grups locals i de defensa dels drets humans
Redacció Actualitzat
TEMA:
Gaza

Un tribunal islàmic dirigit per Hamàs ha prohibit que les dones puguin sortir soles de la Franja de Gaza. A partir de diumenge passat, per fer-ho necessiten una autorització o anar acompanyades del seu marit o d'un tutor masculí. El decret també impedeix que se'n vagin els homes menors de 18 anys, a qui s'exigeix autorització d'un pare o d'un avi.

La Unió Europea i grups en defensa dels drets humans s'han oposat a la mesura, presa pel Consell Suprem de la Llei Islàmica. La sentència, en vigor des del 14 de febrer, estableix que "una dona soltera, sigui verge o no ho sigui, no pot viatjar sense el permís del seu tutor". A més, el seu tutor, "pot impedir-li viatjar si hi ha un dany pur" o una demanda entre ells.

Dones palestines esperen poder travessar la frontera al sud de Gaza, després de l'obertura d'Egipte (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

 

Revisió de la sentència

La pressió internacional, popular i de les organitzacions locals ha aconseguit que el Consell Suprem del Poder Judicial, afiliat al moviment islamista Hamàs i que aplica la llei islàmica, la xaria, s'hagi compromès a revisar la sentència. Hassan Youjo, president de l'òrgan, ha assegurat que replantejarà el decret, però no ha garantit que finalment el deroguin.

La decisió ha arribat després que Youjo s'hagi reunit amb representants de la societat civil i de la Comissió Independent de Drets Humans a Gaza, que consideren que la sentència viola, entre d'altres, la Llei Bàsica Palestina.

El Partit del Poble Palestí i el Front Democràtic per a l'Alliberament de Palestina també han rebutjat la sentència, perquè consideren que és contrària a la Declaració Universal dels Drets Humans.

 

Fugir del masclisme i la discriminació

Les entitats locals interpreten la mesura com un intent de frenar l'augment de dones que volen fugir d'un entorn de violència masclista, matrimonis forçats i discriminació. Ho descriu l'activista Nehaya Jarada:

"Les circumstàncies que vivim a Gaza no ofereixen esperances ni perspectives de vida positives. La dona es plantejarà la decisió d'abandonar la Franja per trobar un futur millor a l'exterior."

 

Dones palestines en una cafeteria a la platja de la ciutat de Gaza (REUTERS/Mohammed Salem)


La sentència és vista com una mesura discriminatòria, que endureix encara més les restriccions de moviment per sortir o entrar a la Franja de Gaza, bloquejada per Israel i Egipte des que Hamàs va arribar al poder el 2007.

Fatma Ashour és una de les manifestants que ha protestat per la sentència:

"Aquesta decisió ens fa retrocedir a temps passats. Fins i tot l'Aràbia Saudita, que criticàvem, ha anat relaxant la mesura i les dones s'hi encaminen a recuperar els seus drets."

 

La prohibició que les dones puguin viatjar soles es considera part de la campanya electoral de Hamàs. En un moment de dures crítiques per les males condicions de vida a la Franja, Hamàs buscaria acontentar els votants més conservadors i religiosos, de cara a les eleccions parlamentàries a Palestina del maig i de les presidencials de l'agost. Seran les primeres eleccions a Palestina des del 2006.

ARXIVAT A:
Gaza Palestina
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut