Oriol Junqueras, durant la manifestació independentista de l'Onze de Setembre (ACN)

Polònia esgrimeix el cas de la immunitat de Junqueras per defensar-se davant la UE

El primer ministre polonès nega que la continuïtat del país a la Unió Europa estigui en qüestió
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Oriol Junqueras

El govern polonès ha intentat justificar davant les institucions europees la sentència del Tribunal Constitucional que estableix la preeminència de les lleis estatals per sobre de les comunitàries fent referència a l'actuació de la justícia espanyola en el cas d'Oriol Junqueras.

Segons el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, la decisió judicial que posa en qüestió l'arquitectura legal de la Unió Europea és comparable a la de tribunals d'altres països que també han conclòs que les institucions comunitàries "a vegades" s'excedeixen en les facultats que els confereixen els tractats i xoquen amb les legislacions estatals.

Sense donar detalls, ha citat Dinamarca, França, Itàlia, la República Txeca, Romania i Espanya. Sobre el cas espanyol, fonts diplomàtiques poloneses han reconegut que la referència estava relacionada amb les discrepàncies entre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i el Tribunal Suprem espanyol sobre la immunitat del president d'Esquerra.

Junqueras, durant un acte a Cornellà el 12 de setembre (ACN/Guillem Roset)


Per Polònia, el posicionament del Suprem implica "insinuar" que "l'ordenació jurídica d'Espanya és més important que el de la UE". El tribunal europeu va dictaminar el desembre de 2019 que Junqueras tenia immunitat en haver estat escollit eurodiputat en les eleccions del maig, abans de la sentència del judici del procés. El TJUE assumia que el Suprem hauria hagut d'excarcerar-lo perquè pogués recollir l'acta.

El gener del 2020, però, el Suprem va rebutjar autoritzar el desplaçament de Junqueras a Estrasburg i va reafirmar la sentència que el condemnava a 13 anys de presó per sedició i malversació. En l'argumentació, el Suprem assenyalava que el dret estatal estableix que no hi ha immunitat per a una persona que es presenta a un procés electoral quan ja té un judici obert.

El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, en la cimera europea de la setmana passada a Eslovènia (EFE/Radek Pietruszka)

 

Sense risc de "Polexit"

Morawiecki ha negat que la continuïtat de Polònia dins de la Unió estigui en qüestió i ha qualificat de "fake news" al servei dels partits de l'oposició els rumors d'un possible "Polexit". De fet, ha defensat que la sentència del Constitucional no suposa una gran novetat a la UE.

Tot i això, el ressò que ha tingut a Brussel·les la sentència del Constitucional polonès ha estat molt superior a la d'altres pronunciaments de tribunals estatals, com el del Suprem sobre Junqueras. Aquest dilluns, la vicepresidenta de la Comissió Europea responsable de Justícia, Vera Jourova, ha alertat que Europa corre el risc d'"ensorrar-se" si no hi ha una resposta contundent en defensa de la preeminència del dret europeu.

Brussel·les no ha especificat quines actuacions estudia davant l'embat de Polònia, mentre els serveis legals comunitaris continuen examinant els detalls del pronunciament del Constitucional polonès.

 

ARXIVAT A:
Oriol Junqueras Procés català Unió Europea Tribunal Suprem
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut