El TC de Polònia sentencia que el dret del país està per sobre del dret de la UE
El govern del primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha celebrat la decisió del Tribunal Constitucional de Polònia (Europa Press)

El TC de Polònia sentencia que les lleis del país estan per sobre de les de la UE

El Constitucional de Polònia declara inconstitucional part del Tractat d'Adhesió del país a la Unió Europea

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest dijous el Tribunal Constitucional de Polònia ha fet pública una sentència que portarà cua: ha declarat parcialment inconstitucional el Tractat d'Adhesió del país a la Unió Europea.

La presidenta del TC polonès, Julia Przylebska, ha citat tot un seguit d'articles d'aquest tractat que 3 dels 5 membres de l'organisme han considerat incompatibles amb la Constitució del país.

Amb aquesta sentència ha rebutjat l'exigència de la UE de desfer les reformes judicials que el govern polonès ha fet els últims anys.


Sintonia TC i govern

La sentència afirma que "la UE no és competent per avaluar la justícia polonesa ni el seu funcionament", i l'acusa d'actuar "fora de l'àmbit de la seva competència" quan ho fa.

En un sentit similar s'ha expressat el portaveu del govern polonès, Piotr Muller: ha assegurat a Twitter que la Unió Europea a Polònia només és competent en allò que admet la Constitució del país:

"La supremacia del dret constitucional sobre altres fonts de dret emana literalment de la Constitució de la República de Polònia. Avui, una vegada més, això ha estat clarament confirmat pel Tribunal Constitucional."

"Cal destacar clarament que Polònia respecta les normes aplicables del dret de la UE en la mesura que s'han establert en les àrees assenyalades explícitament en els tractats de la UE."


Muller ha admès que la sentència del TC l'ha motivada una consulta del primer ministre del país, Mateusz Morawiecki, per dirimir en el conflicte que l'enfronta amb la Unió Europea.

El TC va començar a treballar en el cas el juliol, i ha ajornat quatre vegades la publicació de la sentència, cosa que s'ha interpretat com un mètode de pressió a la Unió Europea.

Fa un mes, la Comissió Europea va demanar al Tribunal de Justícia de la UE, el TJUE, que imposés multes diàries a Polònia fins que suspengui les reformes judicials, que considera que han polititzat el sistema judicial.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, l'11 de setembre a Varsòvia (Europa Press)

Contra el nou règim disciplinari dels jutges

La CE insisteix sobretot a revertir el nou sistema disciplinari que permet traslladar els jutges sense el seu consentiment, cosa que assegura que amenaça la independència del poder judicial polonès.

El govern polonès va justificar la reforma dient que era necessària per eradicar la corrupció, i ja ha ignorat una ordre provisional del TJUE que el comminava a suspendre'n l'aplicació.

Hi ha en joc el pla de recuperació del país amb els fons Next Generation presentat pel govern polonès, 23.000 milions d'euros en subvencions i 34.000 milions en préstecs, que la Comissió encara no ha aprovat.

Preocupació a Brussel·les

La Comissió Europea ha rebut la sentència amb "preocupació", tot i que no l'ha valorada en profunditat perquè volen esperar a conèixer el text sencer.

De tota manera, però, el comissari de Justícia, Didier Reynders, ha estat rotund:

"El dret de la Unió Europea està per sobre de les lleis nacionals."

Segons ha dit Reynders, les institucions de la UE faran servir "totes les eines disponibles" per protegir "els seus principis fonamentals", entre els quals hi ha la primacia del dret comunitari.

Conflictes des del 2015

Polònia va iniciar les reformes judicials el 2015, l'any que va tornar al poder el partit conservador i catòlic Llei i Justícia, que governa amb majoria absoluta des de llavors.

En aquests anys els conflictes amb les institucions de la UE han estat constants, per les reformes del sistema judicial, però també per les limitacions a l'avortament o a l'homosexualitat entre altres.

Malgrat tot, el líder i cofundador del partit, Jaroslaw Kaczynski, ha negat fa pocs dies que el conflicte es pugui acabar amb la sortida de Polònia de la UE.

Kaczynski va assegurar que veu "sens cap mena de dubte el futur de Polònia dins de la Unió Europea". Segons les enquestes més del 80% dels polonesos volen que el país segueixi dins la UE.

Una dona es manifesta en contra de la sentència del Constitucional polonès, aquest dijous a Varsòvia (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Unió Europea
Anar al contingut