Nova Zelanda premia la bona gestió de la Covid de Jacinda Ardern amb la majoria absoluta

Ardern, del Partit Laborista, ha guanyat àmpliament les eleccions generals, ajornades pel coronavirus
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Nova Zelanda té una població de 4,8 milions de persones i només 1.883 casos de coronavirus. Hi han mort 25 persones pel virus Sars-CoV-2. Des de l'inici de la pandèmia, la gestió de la Covid-19 s'ha posat com a exemple d'èxit. La primera ministra, Jacinda Ardern, ha liderat aquesta gestió i ara també n'ha recollit els fruits polítics: revalida el càrrec amb majoria absoluta.

Ardern, del Partit Laborista, ha guanyat àmpliament les eleccions generals, ajornades pel coronavirus. Amb 40 anys, tornarà a ser primera ministra amb un segon mandat. Els laboristes han aconseguit pràcticament el 50% dels vots, mentre que els seus rivals conservadors del Partit Nacional s'han quedat amb el 27%.

La victòria ha estat tan contundent que Ardern podrà formar el primer govern en solitari des de fa dècades. Al Parlament pràcticament tenen el control de fins a 64 escons dels 120 que té la cambra. Són 18 més dels que tenia ara i el nombre més gran obtingut mai per una força política des de fa prop de 25 anys. Ardern ho ha celebrat en el seu discurs de la nit electoral:

"Nova Zelanda ha mostrat aquest vespre el major suport al Partit Laborista en almenys 50 anys"

La victòria d'Ardern li dona tres anys més com a primera ministra. La seva rival, del Partit Nacional de Nova Zelanda, la conservadora Judith Collins, l'ha felicitat per aquests resultats "excepcionals" i ha assegurat que tres anys passen molt ràpid i que hi tornaran a ser.

Els Verds, que formaven part de la coalició de govern, també creixen i passen de 8 a 10 escons. 
 

Jacinda Ardern, ovacionada a la seu electoral dels laboristes (Reuters/David Rowland)


Atemptat, Covid i crisi

Els tres anys de mandat d'Ardern han estat complicats. Ara, per la pandèmia, i el 2019 pels atemptats supremacistes en dues mesquites de Christchurch amb 50 morts. La seva reacció en els dos casos ha estat molt elogiada després dels atemptats pel seu discurs i per la iniciativa de recomprar armes als ciutadans.

En el cas de la Covid, la ràpida i contundent reacció ha frenat en sec la pandèmia en la primera onada. El país va arribar a celebrar 100 dies sense casos actius. Noza Zelanda no s'ha escapat de la segona onada, però també ha afrontat el problema i ha aconseguit reduir un brot a Auckland, la primera ciutat del país. En l'última actualització, el país va detectar només tres casos nous.

Ara, Ardern haurà de liderar la recuperació econòmica de Nova Zelanda, afectada, com la resta del món, per la pandèmia.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut