La diferència entre l'ús del català i del castellà s'accentua, segons l'enquesta (Ajuntament de Barcelona/Curro Palacios)

Només un de cada quatre joves de Barcelona té el català com a llengua habitual

La meitat dels joves diuen que tenen un bon coneixement del català, segons l'Enquesta de Joventut de l'Ajuntament de Barcelona
Redacció Actualitzat
TEMA:
Català

Baixa l'ús del català com a llengua habitual entre els joves de la ciutat de Barcelona, segons recull la darrera Enquesta de Joventut que ha fet l'Ajuntament de la ciutat. El parlen habitualment el 28%, mentre que fa cinc anys ho feien el 35.

En canvi, puja l'ús social del castellà, que ha passat de ser la llengua quotidiana del 56% dels joves a ser la del 62%.

La meitat dels enquestats (un 53%) asseguren que tenen un bon coneixement del català.

S'emancipen més aviat, però no sols

L'enquesta també apunta que 3 de cada 4 joves d'entre 25 i 34 anys ja no viuen amb els pares. Segons l'Enquesta a la Joventut, els joves s'emancipen més que fa cinc anys: concretament, un 20% més abans de complir els 30.

La xifra creix en bona part perquè aquest cop s'ha preguntat als joves no empadronats a la capital.

S'emancipen més, però viuen en unes condicions més precàries i creuen que no tindran les mateixes possibilitats que van tenir els seus pares. La majoria comparteixen pis de lloguer amb la parella o amb amics. Només el 14% pot permetre's viure sol.

I malgrat que les feines dels joves són més estables, els sous segueixen sent baixos. El 32% dels joves emancipats reben ajudes, sobretot de familiars, per pagar les despeses. La mitjana d'ingressos mensuals propis dels menors de 34 anys a la ciutat és de 888 euros.

Els joves es queixen de la precarietat a què els aboca el mercat laboral (Ajuntament de Barcelona/Vicente Zambrano González)

Víctimes d'assetjament i agressions

El 70% de les dones joves han patit assetjament o alguna agressió sexual alguna vegada des dels 15 anys per part d'algun home amb qui no tenien una relació de parella. Els espais més habituals on es produeix són l'oci nocturn i l'espai públic.

Segons l'enquesta, una de cada tres dones ha estat insultada o amenaçada com a mínim alguna vegada en alguna de les relacions sexoafectives que ha tingut. El 41% afirma que la parella ha volgut controlar on era, què feia o amb qui estava a través de les xarxes socials i el mòbil.

Un 17% de les noies ha estat agredida físicament alguna vegada per la persona amb qui mantenia una relació.


Baixen els partidaris de la independència

Sobre participació política, el 56% dels joves puntua de 5 cap amunt el seu interès en la política. Ara bé, el 15% diu que hi té un mínim interès.

El 73% dels joves s'identifiquen amb una ideologia d'esquerres.

El 34% dels joves creu que la millor relació entre Catalunya i Espanya és com a comunitat autònoma, més que el 2015, quan van triar aquesta opció el 28%. El 33% creu que la millor relació seria com a estats independents, davant el 38% del 2015.

ARXIVAT A:
Català Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut