El Daniel, pastor de cabres, fa el camí de la transhumància

Montsant recupera la transhumància, una tradició que posa en valor el territori

Protegir el paisatge implica protegir també les activitats que tradicionalment s'han estat fent en els entorns rurals i que tants beneficis tenen
TEMA:
Ramaderia

Feia dècades que a la serra de Montsant no s'hi feia la transhumància, garantia de benestar animal, valor mediambiental i tradició en els entorns rurals.

L'impuls del parc natural, les ganes d'un pastor de cabres, en Daniel, i la connexió d'experiències ho han fet possible. També hi ha ajudat el coneixement de la gent gran, que ja no poden fer aquesta feina però sí que poden passar el relleu.

Montserrat Solà, tècnica del parc natural de la serra de Montsant, explica que el parc sempre ha donat subvencions per a les infraestructures dedicades a la ramaderia, com pot ser la recuperació de corrals. L'objectiu és atraure població i, també, nous negocis.

"També s'ajuda amb la promoció del producte que es deriva d'aquesta activitat, sobretot la carn o els formatges."

La recuperació de la transhumància, però, no està exempta de difultats. I és que recuperar d'una ruta també implica trobar llocs on fer nit durant els 16 dies que dura la travessa. El Daniel explica que les masies estan abandonades, sense sostre, i que troben dificultats per construir una barraca on poder passar la nit.

Però també hi ha gent que ofereix casa seva, com La Mandorla, a Cornudella de Montsant. Allà, el pastor i els dos rabadans, que són els conductors del bestiar, poden passar la nit i dutxar-se amb aigua calenta.

Tots plegats comprovaran de primera mà les dificultats de mantenir velles professions en un món mecanitzat i asfaltat.

T'expliquem com viu l'experiència en Daniel en el vídeo següent:
 

 

 

ARXIVAT A:
Ramaderia Ecologia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut