La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo (EFE)

Moncloa demana al Constitucional que adverteixi Torra a les portes de la sentència

El govern espanyol en funcions recorre al TC les resolucions del Parlament sobre el dret a l'autodeterminació i la desobediència
Redacció Actualitzat
TEMA:
Procés català

El govern de Pedro Sánchez redobla la pressió sobre les institucions catalanes a les portes de la publicació de la sentència del judici del procés. El Consell de Ministres ha decidit impugnar per la via ràpida al Tribunal Constitucional dues resolucions del debat de política general del Parlament del 26 de setembre que avalaven l'exercici del dret d'autodeterminació i la desobediència civil i institucional.

A més, aquesta vegada l'executiu de Pedro Sánchez demana expressament al Tribunal Constitucional que adverteixi el govern del president Quim Torra que incorrerà en responsabilitats penals si no acata les ordres. Això se sumaria a l'advertiment que l'alt tribunal ja ha fet a la mesa del Parlament.

Així ho ha dit la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, en la roda posterior al Consell de Ministres:

"Demanem al Tribunal Constitucional que en l'execució de la seva pròpia sentència es recordi l'àmbit que pot acabar en el Codi Penal de delictes en què es poden incórrer i amb situacions que ningú vol, que no volem."


No es recorrerà, però, la resolució que instava a la retirada de la Guàrdia Civil de Catalunya, que també es va aprovar el 26 de setembre. Calvo ha dit que no ho fan perquè és una "posició tan inacceptable, inassumible" que només és una declaració d'intencions "repugnant":

"No té cap fonament jurídic. Es un desig polític aberrant. No està a l'abast del Parlament de Catalunya ni del govern català que un cos de seguretat com la Guàrdia Civil surti de Catalunya."

El govern espanyol fa servir aquesta via exprés per anul·lar les resolucions del Parlament perquè, diu, ja vulneren altres sentències del TC. D'aquesta manera, no cal demanar cap informe al Consell d'Estat i el procés és més ràpid.

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut