Protesta per l'entrada en vigor de la llei anti-LGTBTI al Parlament d'Hongria (Reuters/Marton Monus)

L'Eurocambra demana que Hongria no rebi fons post-Covid si viola "drets fonamentals"

La llei LGTBIQ-fòbica d'Hongria ha entrat en vigor aquest dijous enmig de protestes d'associacions de drets humans i el col·lectiu LGTBIQ+
Actualitzat
TEMA:
LGTBIQ+

La llei que prohibeix parlar de diversitat sexual a les escoles i vincula l'homosexualitat amb la pederàstia ja està en vigor a Hongria. La llei ha rebut crítiques per part de molts eurodiputats i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, la va qualificar de "vergonya".

El govern de Viktor Orbán, però, assegura que està preparat per defensar la llei amb tots els recursos legals. L'argument governamental és que la llei es limita a defensar els drets dels menors i el dels pares a decidir sobre l'educació. L'executiu afirma que "Hongria no permetrà que, en comptes dels pares, siguin els autoproclamats apòstols de la democràcia liberal" els que s'ocupin de l'educació dels infants.

Inicialment, la polèmica llei era una norma contra la pedofília, però poc abans que es votés s'hi van afegir disposicions relacionades amb l'homosexualitat, com la prohibició de parlar-ne a les escoles i en les emissions dels mitjans en horari infantil.

La llei és un pas més en la croada d'Orbán per convertir Hongria en un bastió conservador que defensi el que ell considera els valors tradicionals cristians, com mostra aquesta crònica:

 


Alguns analistes creuen que, més enllà d'assenyalar un altre enemic, com abans van ser els refugiats, Brussel·les o el milionari George Soros, Orbán ha creat aquesta polèmica per polaritzar encara més la població i desviar l'atenció d'altres qüestions, més perilloses per al govern.

El debat sobre la llei homòfoba ha fet oblidar els casos de corrupció, els 30.000 morts que ha deixat la pandèmia o la cessió de terrenys reservats per a equipaments educatius a la Universitat Fudan, controlada per la Xina.

 

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán (EFE/Andrej Cukic)

 

Protestes davant del Parlament

Amnistia Internacional i l'associació Háttér pels drets de la comunitat LGTBIQ+ han volgut simbolitzar aquesta oposició amb un globus de deu metres d'alçada, amb forma de cor i els colors de l'arc de Sant Martí.

"És bo sentir que no estem sols", ha declarat Luca Dudits, de Háttér, que ha afirmat que el 46% de la població del país dona suport al matrimoni homosexual:

"En les últimes setmanes hem vist que la comunitat LGTBIQ+ ha rebut un suport com mai abans"

Des del 2013, el percentatge d'hongaresos que aprova que les parelles del mateix sexe puguin adoptar infants ha pujat del 42% al 59%. L'11% dels homosexuals a Hongria assegura que ha rebut agressions físiques i el 40%, assetjament verbal, segons una enquesta de la Unió Europea.

Protesta a favor dels drets LGTBIQ+ als afores del Parlament hongarès (EFE/Marcelo Nagy)


L'Eurocambra demana no donar fons de recuperació a Hongria

La llei LGTBI-fòbica hongaresa suposa un altre enfrontament entre el govern ultranacionalista de Viktor Orbán i la Unió Europea.

El Parlament Europeu ha aprovat una resolució que reclama a Brussel·les no aprovi l'accés d'Hongria als plans de recuperació post-Covid, dels quals uns 7.000 milions corresponen a Budapest, fins que es constati que el pressupost de la Unió no contribuïrà "activament a la violació dels drets fonamentals".

El text també reclama a la Comissió Europea que emprengui accions legals "immediates" respecte a la polèmica llei i que activi el mecanisme de condicionalitat, que en certs casos vincula l'obtenció de fons comunitaris al compliment dels valors europeus.

Segons l'informe, Hongria "no pot ser un aministrador de confiança per als fons europeus" fins que resolgui els problemes en àrees com la gestió transparent del finançament, l'absència d'una fiscalia nacional efectiva i la manca de garanties d'independència judicial.

Més enllà de la pressió que pugui fer el Parlament Europeu, la Unió Europea ni pot expulsar Hongria. La Unió no té cap mecanisme d'expulsió d'un estat membre.

El cap de la secció d'Internacional de TV3, Joan Carles Peris, analitza en aquest vídeo la resolució aprovada pel Parlament Europeu:

 

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+ Homofòbia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut