Les pensions s'apujaran un 2,5% al gener, la revalorització més alta dels últims anys

El que es coneix com la "pagueta", que compensa la desviació de les previsions del govern, que era del 0,9%, també s'equipararà al 2,5% i es pagarà al gener
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pensions

L'IPC del novembre, que s'ha sabut aquest dilluns, és important per a milions de pensionistes. La xifra, que aquest mes s'ha enfilat al 5,6%, és l'última que es necessita per calcular la mitjana dels últims dotze mesos. El resultat aquest any és del 2,5%, que és el que s'apujaran les pensions a partir del gener.

L'increment ve a ser uns 25 euros més cada mes per a la pensió mitjana espanyola, que és de 1.038 euros: uns 300 euros en un any.

 

L'última "pagueta"

A això s'hi haurà de sumar la coneguda com a "pagueta", que és una paga que compensa si els preus s'han desviat del que havia previst el govern espanyol, que aquest any era del 0,9%.

El ministre de la Seguretat Social calculava que aquesta paga extra tindrà un cost de 1.900 milions d'euros, que es pagaran al gener.

Aquesta serà l'última paga compensatòria que abonarà la Seguretat Social, ja que a partir de l'1 de gener entra en vigor la nova llei de pensions, segons la qual es revaloritzaran en funció de la mitjana de l'IPC de l'any anterior i no respecte a la previsió de la inflació.

Aquest any es va fer per reial decret, però a partir d'ara serà automàtic.

La revalorització a partir de l'IPC forma part de la reforma de les pensions que estan treballant el govern i sindicats i patronal.

 

És la revalorització més alta dels últims anys, lluny del 0,25% que va marcar el govern de Mariano Rajoy, desvinculat de l'evolució dels preus. A partir del 2018, es va obrir la porta a lligar-la de nou a la inflació.

D'altra banda, ja va quedar fixat als pressupostos que les pensions mínimes i les no contributives pujaran un 3%.


Els surt més a compte prejubilar-se

La incertesa que genera el futur de la guardiola de les pensions i la perspectiva que en una pròxima reforma laboral es penalitzin les prejubilacions ha fet que molts treballadors s'estiguin plantejant deixar la feina abans d'hora. Han fet els seus càlculs i els surt a compte.

Com el cas de l'Andrés Bonilla, que anys enrere havia tingut sous més alts que l'actual quan treballava a la construcció. La pensió que li queda si s'acull a una jubilació anticipada és igual que el sou que té ara treballant.

"Que un altre ocupi la meva plaça, que treballar dels 14 als 63, jo crec que ja està bé."

A la Seguretat Social i als sindicats que assessoren els treballadors hi ha cua per fer consultes:

 

 

ARXIVAT A:
Pensions Economia de butxaca IPC
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut