Prototip de respirador fabricat a Seat

Les empreses es reinventen i adapten la producció per fer material sanitari

L'extrema necessitat de respiradors, mascaretes o desinfectants bolca empreses com Seat o Puig a canviar, per uns dies, els productes que fabriquen
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Durant la Guerra Civil Espanyola, Catalunya va reconvertir moltes de les seves indústries per a la producció de material bèl·lic: on es feien pintallavis va passar a fer-s'hi bales. Si bé la situació que s'ha generat amb el coronavirus no és la mateixa, sí que és veritat que impressores 3D que fa unes setmanes feien feces de maquinària de tot tipus ara  faran, per exemple, respiradors.

Grans empreses com Seat, que ha hagut d'aparcar la fabricació de cotxes a Martorell per l'estat d'alarma i la manca de components, està ara treballant amb prototips propis de respiradors. Reutilitza materials i components que ja tenen, a l'espera de l'homologació com explica Matías Carnero, president comitè d'empresa de Seat.

"Tenim material per fer-ne gairebé 10.00 diàries; per tant, estarem fent una producció en sèrie important."

És un projecte dissenyat amb l'empresa catalana Protofy. L'aparell encara està en fase d'homologació i l'empresa prefereix ser prudent a l'hora de posar un calendari de fabricació o el nombre d'unitats que es podran produir. Seat ha reconvertit peces per muntar el respirador, com ara el motor d'un eixugaparabrises.

 
 


Aquest és un dels tres projectes de respiradors d'emergència posats en marxa per l'hospital Clínic, Can Ruti i la Universitat de Barcelona.

També a la Zona Franca estan treballant amb el prototip de respirador creat entre diverses institucions com l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, el de Terrassa, i centres com Leitat o el Consorci de la Zona Franca.

Esperen començar a produir aviat respiradors, on una part important es fa amb impressores 3D. Però encara no poden perquè esperen, diuen, la imminent homologació de l'Agència Espanyola del Medicament. Quan la tinguin, preveuen fer entre 100 i 300 respiradors al dia.

 

Pere Navarro és delegat del Consorci Zona Franca i està molt esperançat amb aquesta iniciativa.

"Esperem que a finals d'aquesta setmana o principis de la setmana que ve puguem multiplicar la producció, aquesta producció no s'aturarà. Són respiradors que serveixen per a 3 o 4 dies, aproximadament, però pensem que això ja anirà bé perquè el personal sanitari no hagi de triar a qui col·loca amb una aparell d'aquest i a qui no el pot col·locar.

 

Un altre exemple de com es recondueix la producció per fer front a l'excepcionalitat de la pandèmia és l'empresa de perfums Puig, que està utilitzant tot el material i liquid alcohòlic que utilitza per fer colònies en la fabricació de gels desinfectants.
 

Altres empreses, com una de mobles i sofàs a Múrcia, ha reconvertit la seva fàbrica de teixits per fer mascaretes. O un quiosc a Astúries, que recull totes les mascaretes fetes pels veïns a títol personal, com ja va començar a fer la setmana passada a Sentmenat.

Són iniciatives individuals, com la de tots aquells que també tenen una petita impressora 3D i fan viseres transparents que ja han arribat a molts hospitals del Maresme o les que s'han fet a les Terres de l'Ebre, que han enviat a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut