El canceller alemany insisteix que seguiran pagant el gas rus en euros

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha reiterat que el seu país no està disposat a canviar la forma de pagament pel gas rus i abonar els imports en rubles, tal com exigeix Vladímir Putin en un decret que assegura que entrarà en vigor demà mateix.

Putin ha amenaçat que suspendrà els contractes de qui no ho compleixi. Scholz assegura que no cediran a cap xantage: han revisat els contractes i seguiran pagant en euros i, en menor proporció, en dòlars.

"Què pretén Putin ja ho analitzarem. Però el que està en vigor per a les empreses és que poden pagar en euros i així ho faran."

Ho ha dit en una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg austríac, Karl Nehammer, a Berlín.


Sense embargament energètic contra Moscou

Scholz i Nehammer han refusat una vegada més imposar un embargament energètic contra Rússia, degut a la gran dependència que tenen de Moscou.

"Les sancions només tenen sentit si afecten a qui han d'afectar i no debiliten a qui les imposa", ha assenyalat Nehammer, que ha destacat que Bulgària, Hongria, la República Txeca i Eslovàquia també quedarien molt perjudicades.

El canceller austríac afirma que "és una sensació terrible" dependre del gas rus i que aposta per impulsar una transició energètica i per diversificar les importacions.

El canceller alemany Olaf Scholz i el seu homòleg Karl Nehammer a Berlín
El canceller alemany, Olaf Scholz, i el seu homòleg austríac, Karl Nehammer, a Berlín (Reuters/Hannibal Hanschke)

Alemanya aconseguirà "probablement" ser independent del petroli i del carbó rus "a finals d'aquest any", però trigarà més en el cas del gas.

Tant Alemanya, com Àustria i França ja es preparen per a eventuals talls en el subministrament.

Anar al contingut