Fotografia dels aldarulls el dia de la massacre de Tulsa, el 31 de maig de 1921

La massacre del Wall Street negre, un episodi del 1921 oblidat per víctimes i botxins

Donald Trump ha decidit reprendre la campanya de les presidencials a Tulsa, quan el país encara està trasbalsat per l'onada d'indignació aixecada després de la mort de George Floyd
Redacció Actualitzat
TEMA:
Racisme

La nit del 31 de maig a l'1 de juny de 1921, la ciutat de Tulsa, a l'estat d'Oklahoma, va viure una de les pitjors massacres contra la població negra de la història dels Estats Units.

Havien detingut un jove negre de 19 anys acusat d'haver assetjat una noia blanca de 17, acusacions que després mai van ser provades.

Però va ser el detonant d'una nit terrorífica per als habitants del barri de Greenwood, que llavors era on vivia la comunitat afroamericana més pròspera del país.

 

"Terroristes amb cobertura de l'estat"

Els ànims es van escalfar en poques hores, fins que una multitud blanca va assaltar el barri, va destruir esglésies i negocis, 35 illes de cases van quedar arrasades, i 6.000 supervivents van ser portats a centres de detenció.

Es calcula que van morir unes 300 persones, però l'episodi no va tenir conseqüències per als assaltants, segons explica Robert Turner, actual capellà metodista del barri:

"Terroristes amb cobertura de l'Estat es van abraonar sobre aquesta comunitat pacífica d'afroamericans, respectuosa amb la llei i amb els impostos i la van saquejar, van agafar tot el que hi havia de valor a les cases, van matar, segrestar, torturar i bombardejar Greenwood. Després de matar la gent van posar els cadàvers en fosses comunes, i encara hi són."

L'atac es va fer fins i tot des d'avions, i es calcula que unes 10.000 persones negres que vivien al barri es van quedar sense casa.


El Wall Street negre

Aquest barri ja era conegut com el Wall Street negre, conseqüència del boom del petroli a Oklahoma, que va enriquir molts dels habitants.

A l'avinguda principal hi havia l'hotel més gran del país de propietat afroamericana, bancs, consultoris mèdics, bufets d'advocats, biblioteques... ara només hi ha petits comerços.

 

El propietari d'un d'aquests comerços, Dwight Eaton, descendent de supervivents de la massacre, diu que el seu avi no n'hi va parlar mai:

"Els més grans de la nostra comunitat no parlaven de les atrocitats de Greenwood. No se'n parlava. Jo en sabia molt poc."

Enterrat per víctimes i botxins

L'episodi va ser enterrat per víctimes i botxins, molts dels supervivents van marxar per falta d'oportunitats, i els que es van quedar van haver de reconstruir el barri sense cap ajuda.

La ferida és oberta, perquè no hi ha hagut reparació.

I ara, 99 anys després i enmig de les protestes pel racisme policial que va matar George Floyd, Donald Trump ha escollit fer, precisament aquí, el seu primer míting de campanya de l'era coronavirus.

 
ARXIVAT A:
Racisme Estats Units Trump
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut