Imatge d'uns cabirols

La Generalitat permet caçar més cabirols per reduir els danys a la vinya al Priorat

El Departament d'Agricultura de la Generalitat ha posat en marxa un pla pilot a la zona del Camp de Tarragona davant la "crescuda exponencial" de la població de cabirols
Actualitzat

Després de recollir fins a més d'un centenar de denúncies per part d'agricultors del Camp de Tarragona, el Departament d'Agricultura engega un pla pilot per reduir la població de cabirols. Aquest pla preveu reduccions en les restriccions dels caçadors perquè puguin caçar tant femelles com mascles durant el període autoritzat.

L'increment de població de cabirols ha afectat sobretot els cultius de vinya del Priorat. El coordinador d'Unió de Pagesos al Priorat, Josep Montané, explica que el cabirol es menja el brot tendre de la planta i impedeix que faci raïm. En alguns casos puntuals, si l'animal es continua menjant la planta, la pot acabar matant.

Vistes aèries de les vinyes de Capçanes i Torroja del Priorat

 

Abans d'aquest pla pilot, el departament només permetia capturar mascles entre el 2 d'abril i el 12 d'agost, tots dos sexes entre el 2 de setembre i el 28 d'octubre, i femelles entre el 6 de gener i el 24 de febrer.

Àngel Xifré, director dels Serveis Territorials d'Agricultura al Camp de Tarragona, explica que amb aquests terminis no s'arribava al límit de captures.

"Ens vam adonar que els caçadors caçaven la meitat del nombre autoritzat i ho hem estès."

Un de cada tres cabirols morts durant la campanya passada al Camp de Tarragona correspon al Priorat. Amb aquest pla pilot esperen aconseguir augmentar les captures, seguint la línia de la temporada passada, amb un augment d'un 25%.

 

Cauen les captures de conills

Per altra banda, les captures de conills, una altra espècie que afecta les collites, s'han reduït pràcticament a la meitat en els últims deu anys. Àngel Xifré afirma que hi ha hagut "un repunt del conill a la zona del Baix Penedès" i que estan impulsant "accions conjuntes" amb els ajuntaments, les societats de caçadors i els vinicultors.

Les captures de conills al Baix Penedès representen un 33% del total a les comarques tarragonines.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut