Baños no declara al judici per no contestar a Vox perquè no li permeten fer-ho en català

El judici a l'exdiputat de la CUP, que ha qualificat de "ridícul" no haver pogut declarar en català, ha quedat vist per a sentència
Redacció/ACN Actualitzat
TEMA:
Referèndum 1-O

Vist per a sentència el judici contra l'exdiputat de la CUP Antonio Baños per un suposat delicte de desobediència greu. La Fiscalia ha rebaixat la petició contra Baños a 4 mesos de presó i inhabilitació, per negar-se a respondre les preguntes de l'advocat de Vox durant el judici del procés que es va fer al Tribunal Suprem.

L'exdiputat de la CUP s'ha negat a declarar perquè ho volia fer en català, però la jutge no l'hi ha autoritzat, argumentant que és un jutjat de Madrid, on el català no és llengua oficial.

"Em fa encara més estranger del que ja era vers l'estat espanyol", ha dit Baños en referència a la decisió de la jutge, que ha qualificat de "ridícula".

El judici s'ha fet al jutjat penal 30 de Madrid l'endemà que l'actual portaveu del grup cupaire al Parlament, Eulàlia Reguant, va ser jutjada pels mateixos càrrecs davant el Tribunal Suprem per la seva condició d'aforada. Es dona el cas que Reguant sí que va poder declarar en català perquè el Suprem sí que té jurisdicció estatal.

Baños sortint del jutjat penal número 30 de Madrid (EFE/Rodrigo Jiménez)

En el cas d'Antonio Baños, la Fiscalia demanava, inicialment, 6 mesos de presó i inhabilitació. El fiscal ha rebaixat la pena i l'ha igualat a la de Reguant, de 4 mesos.

Baños ha dit que "li és igual" si el fet de no haver pogut intervenir al judici pot perjudicar-lo perquè considera "menor" el seu cas. "No és tan important la petició de pena", ja que la inhabilitació no l'afecta i amb els quatre mesos de presó tampoc hi entraria, ha dit.

En qualsevol cas, la defensa de l'exdiputat considera que el fet que no hagi pogut declarar pot ser motiu de nul·litat del judici.

La Fiscalia, en el seu escrit d'acusació provisional, acusa Baños d'un delicte de desobediència greu a l'autoritat, previst en l'article 556.1 del Codi Penal.

Els fets es remunten al 27 de febrer del 2019 quan Eulàlia Reguant i Antonio Baños van ser citats a declarar com a testimonis en el judici als líders del procés d'independència de Catalunya, al Tribunal Suprem, i es van negar a respondre a les preguntes de Vox, acusació popular en el cas.

El ministeri fiscal detalla que Baños es va negar a contestar a Vox durant el judici del procés, i el magistrat Manuel Marchena li va advertir que, com a testimoni, havia de contestar a totes les parts. Tot i així, s'hi va negar.

L'endemà es va ordenar l'obertura d'una peça separada sobre l'incident i se li va imposar una multa de 2.500 euros, igual que a Reguant, que ja van pagar.

ARXIVAT A:
Judici procés Referèndum 1-O CUP
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut