Joan Carles i Sofia

El rei emèrit s'hauria gastat 8 milions d'euros d'origen opac en viatges de plaer

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès li va retirar dilluns la Medalla d'Or de la Ciutat
Redacció/ACN Actualitzat
TEMA:
Monarquia

El rei emèrit Joan Carles I hauria pagat les despeses de vols privats a Nord-amèrica, el Pròxim Orient i el Carib entre el 2009 i el 2018, per valor de 8 milions d'euros, des d'un compte suís, segons ha avançat El Confidencial. El compte, a nom de la fundació Zagatka al banc suís Lombard Odier i que la investigació sobre el rei emèrit dirigida pel Tribunal Suprem vincula a l'exmonarca, hauria rebut 6,5 milions d'euros en cinc transferències d'origen desconegut.

La Fiscalia de Ginebra va confirmar que Zagatka és una societat instrumental fundada l'any 2003 a Liechtenstein pel cosí de Joan Carles I Àlvar d'Orleans-Borbó.

La documentació a la qual ha tingut accés la capçalera digital mostra gairebé una dècada de pagaments a les empreses d'aviació privada Netjets UK Ltd, Tag Aviation, Vistajet Aviation Services i Air Partner per fer vols a Abu Dhabi, capital dels Emirats Àrabs Units; a Vancouver, al Canadà; a Connecticut, als EUA; a la República Dominicana, o a les Bahames.

Ha quedat constatat en seu judicial, segons la mateixa font, que el compte de la societat fundada pel cosí de Joan Carles I va rebre 6,5 milions d'euros en cinc transferències l'any 2008 l'origen de les quals no s'ha pogut determinar. És amb aquests fons que es van pagar els vols esmentats.

El compte a Suïssa de Zagatka s'afegeix a altres comptes ocults que s'atribueixen al rei emèrit, com el del paradís fiscal de l'illa de Jersey, al canal de la Mànega.

Sant Cugat del Vallès retira la Medalla d'Or a Joan Carles I

Enmig dels escàndols que envolten l'exmonarca, el ple de Sant Cugat del Vallès li va retirar aquest dilluns la Medalla d'Or de la Ciutat després d'aprovar una moció, a petició d'Òmnium Cultural, amb els vots de Junts per Sant Cugat, ERC i la CUP. Des del 3 d'agost de 1977, el Borbó tenia aquesta distinció, que li va atorgar un ajuntament que la moció qualifica de "predemocràtic".

El text aprovat pel consistori afirma que la monarquia espanyola és "un règim imposat i hereu del franquisme que no està sotmès a cap control democràtic".

ARXIVAT A:
Monarquia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut