Palestins marxant dels barris de l'est de Rafah, aquest dilluns al sud de la Franja de Gaza (Reuters)

Israel ordena el desplaçament forçat de 100.000 persones abans d'entrar a Rafah

Ha enviat missatges als habitants dels barris perifèrics de la ciutat instant-los a anar a la "zona humanitària ampliada" d'Al-Mawasi
Redacció / Agències Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

L'exèrcit d'Israel ha llançat aquest dilluns a primera hora un avís d'evacuació a uns 100.000 habitants dels barris perifèrics de l'est de la ciutat de Rafah, al sud de la franja de Gaza.

L'avís, que han fet arribar amb missatges de mòbil, trucades, fullets i mitjans de comunicació, diu que vagin "immediatament a la zona humanitària ampliada d'Al-Mawasi", al costat de la ciutat de Khan Yunis:

"L'exèrcit d'Israel està a punt d'operar amb força contra les organitzacions terroristes a la zona on vostè resideix actualment. Qualsevol que es quedi a la zona es posa en perill a si mateix i als seus familiars."

L'avís també afirma que a Al-Mawasi s'hi ha desplegat més ajuda humanitària, com "hospitals de campanya, tendes de campanya, aliments, aigua, medicaments i altres subministraments".

Palestins preparant-se per marxar dels barris de l'est de Rafah, aquest dilluns al sud de la franja de Gaza (Reuters)

Ofensiva per "desmantellar Hamas"

A la premsa l'exèrcit israelià li ha explicat que l'evacuació d'aquestes 100.000 persones és deguda a la intenció de fer una ofensiva a Rafah per "desmantellar Hamas i rescatar ostatges".

També que l'ofensiva l'ha aprovada el govern d'Israel, així com l'evacuació, que ha descrit com "un moviment gradual de civils de les àrees especificades cap a l'àrea humanitària".

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, fa setmanes que anuncia una ofensiva imminent a Rafah, tot afirmant que és l'últim gran reducte de Hamas a Gaza.

Pot haver-hi molta més gent de la que diu Israel

Però un responsable de la Mitja Lluna Roja a Rafah, Ossama Al-Kahlout, ha afirmat a l'agència France Presse que en els barris assenyalats per Israel no hi ha 100.000 persones, sinó 250.000.

Al-Kahlout ha afegit que moltes són desplaçades d'altres llocs de Gaza, i que aquest dilluns ja estan evacuant enmig "del terror i el pànic".

Un habitant d'aquests barris, Abdul Rahman Abu Jazar, de 36 anys, ha explicat a aquesta agència que són 13 persones de família i no saben on poden anar.

Aquest home ha afirmat que Al Mawasi ja no hi ha lloc per a més gent, i que a més no hi ha cap hospital, i que la seva tieta està rebent un tractament renal, i no pot marxar.
 

La intransigència dels dos bàndols

Aquest diumenge Netanyahu ha dit que en cap cas acceptarà un alto el foc definitiu fins que no consideri que ha derrotat Hamas, i els representants d'aquesta organització l'han acusat de sabotejar les negociacions.

Els mediadors de les negociacions, que s'estan fent al Caire, s'han tornat a queixar, un cop més, de la intransigència dels dos bàndols.

Mentrestant, la nit de diumenge a dilluns bombardejos israelians a la mateixa Rafah han mort 16 palestins de dues famílies, i coets llançats per Hamas han mort 3 soldats israelians.

Els bombardejos de l'exèrcit d'Israel han continuat a Rafah després de l'avís, en paral·lel als moviments dels palestins que n'estaven fugint.

En aquesta ciutat, que és a tocar de la frontera amb Egipte, s'hi apilonaven ara mateix 1,2 milions de palestins, segons càlculs de l'ONU, i Al-Mawasi és a uns 10 quilòmetres al nord, arran de mar.

Palestins marxant dels barris de l'est de Rafah, aquest dilluns a la franja de Gaza (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Israel Gaza Guerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut