IQOXE diu que "no els consta" cap sanció per seguretat i que van seguir els protocols

José Luis Morlanes, conseller delegat de l'empresa de l'explosió de Tarragona, nega que s'hi treballés de manera precària i es queixa de la "imatge molt injusta" que s'està donant d'ells
Josep Maria Camps Collet Actualitzat

L'empresa IQOXE de la Canonja, a Tarragona, on aquest dimarts una explosió va matar 3 persones, diu que va complir amb totes les normes de seguretat.

Ho ha afirmat aquest divendres José Luis Morlanes, conseller delegat de l'empresa, en una entrevista al programa "Els matins", de TV3.

Van informar per fax

Segons Morlanes, van aplicar "les claus de protecció": "primer protegir, després avisar i després socórrer".

Morlanes diu que van avisar per telèfon al centre d'emergències, però que els van demanar una confirmació que no van poder fer:

"Van comunicar primer per telèfon la situació al centre d'emergències d'acord amb el protocol, ens van demanar una comunicació formal, vam intentar fer-ho per correu electrònic però no funcionava internet, i finalment van enviar un fax."

La protecció va ser aturar les 7 plantes de producció que té la fàbrica de la Canonja, i quan van aconseguir-ho, els bombers ja havien arribat.

Incendi a la petroquímica de Tarragona (Mossos d'Esquadra)

Els bombers van prendre el control

Segons el relat de Morlanes, en aquell moment van ser els bombers els que van prendre el control de la situació i van decidir que no calia avisar la població amb les sirenes:

"Que quedi molt clar que en 20 minuts estaven tots els bombers a la fàbrica i ja tenien el control. I ells, que són els que en saben, van determinar que no hi havia núvol tòxic."

"ICOXE no té cap competència per activar les alarmes als municipis. O sigui: nosaltres el que hem fet és comunicar l'accident, però els Bombers de la Generalitat estaven en 20 minuts a la planta!"

Morlanes ha admès que els bombers van anar a la fàbrica per decisió pròpia immediatament després de l'explosió, sense esperar que els avisessin.

El conseller delegat ha dit que l'explosió va afectar el centre de control de la fàbrica, que és on va quedar atrapat el cap de planta, la persona que van trobar morta sota la runa.

També ha insistit que els treballadors van aplicar tots els protocols previstos i que van aconseguir "evitar que la crisi fos més gran".

"No sabem què ha passat"

Morlanes ha afirmat que no poden saber per què va haver-hi l'explosió, sobretot perquè encara ningú de l'empresa ha pogut entrar al recinte.

Ha afegit que han encarregat la investigació a l'Institut Químic de Sarrià, i ha dit que l'empresa és la que té més motius per precisar-ne les causes:

"Els primers interessats a esbrinar què va passar som nosaltres que tornarem a treballar allà cada dia. L'empresa posarà tots els mitjans per esbrinar què va passar."

En aquest sentit, ha negat que es pugui afirmar que l'explosió fos causada perquè la planta estigués produint per sobre del que té permès.

Nega les sancions de la Generalitat

Pel que fa a les 4 sancions que la Generalitat ha dit que han posat a l'empresa, Morlanes ha assegurat que no li consten:

"No tenim constància d'això, jo espero que podrem accedir a aquesta informació. Nosaltres 4 sancions per qüestions de seguretat no tenim ni hem tingut. Hi ha 2 problemes d'aplicació de conveni, com tantes empreses en què el comitè d'empresa no està d'acord i se'n va a la inspecció de treball perquè determini qui té la raó."

També ha assegurat que l'empresa portava més de 30 anys sense cap accident i s'ha queixat que "s'està donant una imatge molt injusta" d'ella.

Pel que fa a les condicions laborals, Morlanes ha assegurat que els 120 treballadors no estan en precari, sinó que el 95% són fixos, i ha afegit que cobren un sou anual mig de 44.000 euros.

També que s'han invertit 60 milions d'euros en 6 anys en una empresa que estava en suspensió de pagaments.

L'antiga Seda de Barcelona

Fa més de 10 anys José Luis Morlanes ja va ser el màxim responsable de la Seda de Barcelona, grup propietari de la fàbrica, llavors anomenada IQA, fins que el 2014 la va comprar l'empresari extremeny Ricardo Leal.

Aquest dijous els Mossos van escorcollar per ordre judicial les oficines de l'empresa Plasticverd al Prat de Llobregat, que també formava part de la Seda i que ara és dins del grup empresarial Christian Lay, propietat de Leal.

IQOXE vol dir Indústries Químiques de l'òxid d'Etilè, i entre altres produeix glicol, que és una de les matèries primeres utilitzades en la fabricació de plàstics PET.

La producció de la planta que va explotar aquest dimarts, i que va entrar en funcionament el juny del 2017, es dedicava a la fabricació d'espumes, cosmètica, detergents i anticongelants.

Tasques d'extinció a l'empresa IQOXE a la petroquímica de Tarragona (EFE)
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut