Manifestants a Hong Kong contra la vulneració dels drets humans de la Xina

Human Rights Watch: "La Xina és l'amenaça global més intensa per als drets humans"

Ho diu l'informe anual de l'ONG, que inclou que la justícia espanyola va condemnar polítics i activistes independentistes per "actes no violents"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Drets humans

Human Rights Watch (HRW) denuncia al món, en el seu informe anual, la repressió més brutal i generalitzada en dècades a la Xina. L'ONG també es fa ressò de la vulneració dels drets humans als països del golf Pèrsic com l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, Qatar i Bahrain. I en un dels apartats de l'informe d'aquest any, HRW es refereix a Catalunya afirmant que la justícia espanyola va condemnar "polítics i activistes" catalans "per actes no violents".

Sobre la Xina, Human Rights Watch alerta que les polítiques del gegant asiàtic, dins i fora del país, són una amenaça per a tot el sistema global de protecció dels drets humans, i demana a la comunitat internacional que s'uneixi per aturar Pequín.

Ho ha explicat el director executiu de l'ONG, Kenneth Roth, a qui precisament se li va negar l'entrada a Hong Kong, on havia de fer la presentació d'aquest informe anual:

"A l'estranger, el govern xinès utilitza cada cop més la seva creixent capacitat econòmica i diplomàtica per silenciar els crítics i per portar a terme l'assalt més intens al sistema global de compliment dels drets humans que hem vist mai."

 

Kenneth Roth presentant l'informe de Human Rights Watch a Nova York (Reuters/Carlo Allegri)

 

Kenneth Roth ha afirmat que, dins de la Xina, el president, Xi Jinping, exerceix la repressió amb l'objectiu d'aconseguir un "control social total".

Human Rights Watch assegura que si no s'actua en el futur, tothom estarà sotmès als censors xinesos, i denuncia la inacció o la complicitat de dirigents d'alguns països com ara els Estats Units, el Brasil, França i l'Índia. L'informe, que parla d'un autèntic estat policial "orwel·lià", també condemna el tracte que rep la minoria musulmana uigur a la regió de Xinjiang.


Els abusos del Golf Pèrsic

En una altra zona d'Àsia, al golf Pèrsic, HRW explica que els països van dir que "garantirien els drets humans al 2019", però afegeix que la realitat és que "les monarquies totalitàries continuen empresonant dissidents, negant llibertats i discriminant col·lectius vulnerables."

Diu que a l'Aràbia Saudita persisteix "una campanya de repressió" contra activistes independents, mentre que les autoritats no han estat jutjats pels abusos que els agents de seguretat han comès als últims anys, com l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi, l'octubre del 2018. Denuncia que "dotzenes" de persones continuen detingudes i altres s'enfronten a "judicis injustos" per criticar al govern, incloses quatre dones defensores dels drets humans.

Human Rights Watch qualifica de moment "històric" el desmantellament del sistema de tutela masculina, com la possibilitat que les dones més grans de 21 anys viatgin a l'estranger i obtinguin un passaport sense el consentiment d'un home. En tot cas afegeix que "és una cruel ironia que les dones saudites gaudeixin de noves llibertats mentre que algunes de les que van lluitar amb força per elles continuïn entre reixes o s'enfrontin a judicis descaradament injustos."

 

Dues dones durant un partit de la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita (Reuters/Waleed Ali)

 

De Qatar, HRW diu que les noves reformes aprovades per protegir els drets humans no han impedit que hi hagi milers de dones del país i treballadors migrants sol·licitants d'asil que continuïn encara discriminats.

A Bahrain, l'informe anual de l'ONG assenyala que el govern va executar almenys tres persones, va empresonar dissidents que es manifestaven pacíficament i va amenaçar activistes a les xarxes socials. I als Emirats Àrabs Units, que va batejar el 2019 com l'"Any de la Tolerància", les autoritats "van mostrar un menyspreu perillós" per a l'estat de dret, amb "detencions arbitràries, judicis parcials i altres formes de repressió contra els dissidents pacífics."


Catalunya torna a figurar a l'informe

Igual que l'any passat, Catalunya torna a figurar en aquest informe de Human Rights Watch. En parla en un paràgraf i es refereix només al judici del procés, que va acabar amb la sentència condemnatòria contra polítics i activistes independentistes:

"A l'octubre, el Tribunal Suprem va condemnar per sedició nou polítics i activistes catalans independentistes. Els va condemnar a penes d'entre 9 i 13 anys per actes no violents en relació amb el referèndum d'independència del 2017, considerat il·legal pels tribunals espanyols. Quatre van ser condemnats per mal ús de fons públics. Tots van ser absolts de rebel·lió. Tres polítics van ser condemnats i multats per delictes d'ordre públic. Al juny, el grup de treball de les Nacions Unides sobre la detenció arbitrària va dir que la detenció de tres dels acusats durant el judici vulnerava els seus drets."

 

Oriol Junqueras, mirant enrere durant la primera jornada del judici de l'1-O (ACN/Pool EFE)


A l'informe anterior, HRW va denunciar la inacció d'Espanya sobre "l'abús policial" de l'1-O. Va criticar que no es condemnés cap agent per un ús excessiu de la violència durant l'operatiu contra el referèndum de l'1 d'octubre.

ARXIVAT A:
Drets humans Xina Procés català Judici procés
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut